pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

rodzaje kawy
Lifestyle

Jakie są rodzaje oraz gatunki kawy?

Smakosze kawy z pewnością wiedzą, że jej aromat i posmak nie jest tylko zależny od sposobu przygotowania kawy, ale także od rodzaju jej ziaren.

Jakie są podstawowe rodzaje kawy?

Rozróżniamy trzy podstawowe rodzaje kawy:
1. Arabika – kawa najpopularniejsza na całym świecie, której posmak jest zależny od regionu pochodzenia, jak również od gleby, na której rosną kawowce. Największym producentem tej kawy na świecie jest Brazylia.
2. Robusta – kawowce uprawiane są najczęściej w Indonezji, Afryce oraz Wietnamie. Cechą tego rodzaju kawy jest jej silny smak ze względu na dużą zawartość kofeiny.
3. Liberika – ten rodzaj kawy jest najczęściej używany do produkcji kawy rozpuszczalnej, ponieważ nie posiada bogatego aromatu ani smaku.

Czym są stopnie palenia kawy?

Stopnie palenia kawy potrafią wpłynąć na niektóre właściwości kawy i są przeznaczone do różnych jej rodzajów jak np.:
– ziarna ciemno palone – bardzo często są wybierane przez osoby, które oczekują mocnego smaku kawy. Ten rodzaj jest odpowiedni do przyrządzenia np. espresso.
– ziarna średnio palone – są jednym z rodzajów pośród mieszanek kaw, który nadaje im oleistego połysku.

Lepsza jest kawa ziarnista czy mielona?

Na wstępie już należy zaznaczyć, że największy wpływ na jakość kawy mają świeżo zmielone ziarna. Podczas mielenia zaczyna się uwalniać smak oraz aromat kawy, który bardzo często kusi nas już z daleka. W przypadku kawy mielonej jej walory smakowe są znacznie mniejsze z uwagi na fakt, że taka kawa jest zamykana w opakowaniu, w którym niekiedy przeleży kilka miesięcy, zanim zostanie kupiona. W efekcie taka kawa traci smak oraz aromat, dlatego nie jest tak dobra, jak ziarnista.

Najlepsze kawy ziarniste

Jeżeli posiadamy ekspres do kawy, możemy wybierać w przeróżnych kawach ziarnistych, do których zaliczyć możemy:
– Lavazza Qualita Oro – ten rodzaj kawy wyróżnia się niską zawartością kofeiny i wyczuwalną nutą słodyczy w smaku. Kawa ta pochodzi głównie z Azji i jest czystą Arabiką.
– Lavazza Qualita Rossa – przeznaczona jest dla osób lubiących czuć czekoladowy posmak. Mieszanka ta pochodzi głównie z Afryki i doskonale sprawdza się do przyrządzania delikatnych kaw.
– Dallmayr Espresso d Oro – jest połączeniem wszystkiego, co najlepsze, a jej ziarna pochodzą z najlepszych upraw na całym świecie
– Dallmayr Prodomo – ziarna tej kawy są świeżo zrywane i po zaparzeniu dają aksamitny smak. Ten rodzaj kawy jest polecany dla osób, które nie lubią kwaśnych posmaków.

Jak możemy zauważyć, gatunków i rodzajów kaw jest bardzo dużo. Warto pamiętać, że można mieszać różne ziarna tak, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat.