pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

przetwory na zimę
Lifestyle

Dlaczego warto robić przetwory na zimę?

Jesień to okres bogaty w warzywa, owoce i grzyby. Wiele osób czeka cały rok na zebranie naturalnych produktów. Można je wykorzystać na bieżąco lub przygotować domowe przetwory do spożycia zimą. Możemy je rozlać w słoiki i butelki, aby w środku zimy korzystać ze smaku i aromatu warzyw lub owoców. To doskonały sposób na zachowania lata na pigułce.

Unikalna receptura

Dzięki przetworom można zachować produkty sezonowe na bardzo długi czas — wiele miesięcy po przygotowaniu. Domowe dżemy, konfitury, kiszonki i marynaty smakują zupełnie inaczej niż te, które można kupić w sklepie. Lepszy smak wynika z samodzielnego przygotowania, z dbałością o szczegóły. W wielu rodzinach tradycja przygotowywania przetworów jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. W ten sposób powstają wyjątkowe receptury, których nie da się podrobić przemysłowymi metodami.

Naturalny skład

Domowe przetwory mają ściśle określony skład, w wielu przypadkach wypracowany przez lata. Nasze mamy i babcie nie używają sztucznych barwników, polepszaczy smaku, substancji konserwujących, ani środków zagęszczających. Przetwory można przyrządzić niewielkim kosztem, a już sam proces przygotowania pobudza zmysły. Samodzielne przygotowywanie przetworów jest także okazją do poznawania zupełnie nowych smaków. Możemy eksperymentować z łączeniem różnych składników, a także dodawać ulubione przyprawy. To wszystko powoduje, że naturalne przetwory są od lat bardzo modne i pasują do każdej kuchni.

Starannie selekcjonowane produkty

Naturalne przetwory nie mogą obejść się bez odpowiedniej jakości składników. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zebranie owoców czy grzybów, bo wtedy gotowe produkty mają wyjątkowy charakter. Jeśli nie mamy takiej możliwości, należy pamiętać, aby składniki były w jak największym stopniu wolne od substancji chemicznych. Aby być tego pewnym, można zwrócić się ku towarom pochodzącym z upraw ekologicznym. Naturalne przetwory możemy też znaleźć w ofercie niektórych delikatesów lub restauracji stawiających na produkty sezonowe. Jednym z takich miejsce jest Restauracja U Fukiera, która kontynuuje przedwojenne tradycje prawdziwej polskiej kuchni.

Delikatesy Magdy Gessler oferują dania gotowe w słoikach: https://delikatesy.ufukiera.pl/przetwory. Prawdziwym rarytasem jest ich zawartość. Wśród wielu propozycji znajdziemy tu borówki, polskie jabłka, gruszkę i żurawinę w wyjątkowej formie. Te specjały z powodzeniem zastąpią domowe przetwory, gdy nie mamy czasu na ich przygotowanie. Sposoby na naturalne przetwory mogą być różne. W każdym przypadku to świetne źródło dodatkowych witamin, których tak bardzo brakuje nam zimą. Przetwory wykorzystywane w codziennej diecie wpływają pozytywne na naszą odporność i samopoczucie. Są doskonałym źródłem wielu witamin i probiotyków. Mogą być składnikiem wielu posiłków w ciągu dnia, poza tym przyczyniają się do ograniczenia słodyczy. Ekologiczne warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety dla każdego.