pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

kawa do ekspresu
Lifestyle

Kawa do ekspresu – jak wybrać idealne ziarno?

Kawa to dla wielu osób przede wszystkim zastrzyk energii i sposób na chwilę relaksu. Jednak według niektórych badań, ze spożyciem kawy, wiąże się wiele istotnych korzyści zdrowotnych. Zmniejsza ona ryzyko wystąpienia raka wątroby, cukrzycy typu 2 czy niewydolności serca. Napój ten zawiera również dużą ilość składników odżywczych, w tym ryboflawinę, niacynę, magnez, potas i przeciwutleniecze.

Szacuje się, że ludzie spożywają około 2,25 miliarda filiżanek kawy dziennie. Biznes związany ze sprzedażą ekspresów cały czas rośnie i nie wygląda na to, żeby w najbliższym czasie miało się cokolwiek zmienić.

Rodzaje kawy

Kawowiec jest wiecznie zielonym, tropikalnym krzewem, który rośnie głównie w Afryce, Ameryce Południowej oraz Azji. Dwa najważniejsze pod względem handlowym gatunki tej rośliny to Arabica oraz Robusta. Chociaż obie odmiany są szeroko uprawiane, istnieją między nimi wyraźne różnice. Arabica uprawiana jest na większych wysokościach i wymaga dużej staranności. Robusta jest znacznie bardziej wytrzymała i wykazuje się odpornością na warunki klimatyczne oraz wszelkie choroby.

Arabica jest wyraźnie łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Robusta cechuje się ostrym aromatem oraz gorzkim posmakiem. Ma też dwa razy więcej kofeiny od Arabiki, co może być dużym plusem dla wielu osób.

Idealna kawa do ekspresu

Ziarna do espresso powinny być dopasowane do indywidualnych preferencji smakowych. Dla osób lubiących mocną kawę, dobrym wyborem jest średnio lub ciemno palone ziarno z bogatymi, czekoladowymi nutami smakowymi. Jasne palenie o większej kwasowości i kwiatowym posmaku, sprawdzi się u osób o łagodniejszym podniebieniu. Jednak liczba dostępnych na rynku kaw, może wydawać się przytłaczająca. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po blend, który powinien sprawdzić się w każdym ekspresie.

Większość takich mieszanek składa się z Arabiki i Robusty z zmiennych proporcjach, co zapewnia dobrą równowagę między mocą, a smakiem kawy. Plusem takiego połączenia jest pojawiająca się na powierzchni pianka (crema), o którą ciężko przy użyciu samej Arabiki.

Jedynym sposobem na znalezienie dla siebie idealnego ziarna jest ciągłe eksperymentowanie, próbowanie różnych mieszanek, stopni wypalenia, oraz ustawienie odpowiedniego mielenia w ekspresie. Ta sama kawa smakuje zupełnie inaczej, w zależności od tego, czy jest zmielona grubo, czy drobno. Idealna kawa do ekspresu powinna być przede wszystkim świeża. Dlatego zawsze należy zwracać uwagę na datę znajdującą się na opakowaniu.