pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

zróżnicowane posiłki
Lifestyle

Jak zadbać o zróżnicowane posiłki?

Zadbanie o zróżnicowane posiłki jest niezwykle ważne w każdym przypadku. Chodzi przede wszystkim o to, by dostarczać swojemu organizmowi różnych składników odżywczych – witamin i minerałów. Poza tym, kiedy stosuje się określoną dietę, na przykład odchudzającą, wegetariańską czy wegańską, dbanie o różnorodność jest niezbędne, by na niej wytrwać. Inaczej szybko można się nią znudzić, gdyż nawet najbardziej lubiane posiłki szybko się nudzą gdy je się je stale.

Ważna kreatywność

Na pewno przyrządzanie zróżnicowanych posiłków wymaga sporej wiedzy, kreatywności i pomysłowości. Na pewno każdy wie o tym, z jak wieloma składnikami można jeść zupę pomidorową – królową polskich zup. Dlaczego więc zwykle je się ją z makaronem? Przecież jest jeszcze ryż, kasza manna, a nawet inne rodzaje kaszy, pulpeciki i wiele innych rozwiązań, zależnych na przykład od tego, jaką dietę się stosuje (osoby na diecie wegańskiej chętnie sięgną po strączki – soczewicę i ciecierzycę). Warto więc, podczas większych zakupów, zaopatrzyć się w różne składniki pokarmowe i robić z nich użytek. Doskonale przy tym będzie odwiedzić sklep, w którym można znaleźć szeroki wybór produktów z różnych zakątków świata. W takim miejscu można znaleźć nawet nieznane do tej pory produkty, jak ryż czerwony czy różne odmiany kasz.

Różne sposoby przyrządzania potraw

Wielkie pole do popisu dają też różne sposoby przyrządzania potraw. Te same pokarmy przyrządzane w różny sposób jeśli chodzi o obróbkę termiczną smakują zupełnie inaczej. Można odkryć ich nowy smak i inne walory, na przykład konsystencję, a przy okazji zyskać inne zalety. Jakie? Kotlety upieczone w piekarniku zamiast smażenia ich na patelni są dużo mniej tłuste, bardziej chrupiące, aromatyczne, a przy tym robią się same – nie trzeba stać przy kuchence. Do sałatki warto od czasu do czasu dodać warzywa pieczone czy grillowane zamiast surowych – będą bardziej aromatyczne, a przy tym smakowite dla osób, które nie przepadają za świeżymi jarzynami. Warzywa do obiadu warto zaś przygotować na parze – w ten sposób zachowa się ich smak i większość składników odżywczych.

Skąd czerpać wiedzę?

Do przyrządzania różnorodnych posiłków może brakować nie tyle nawet wiedzy co po prostu inspiracji. Warto więc w wolnych chwilach przeglądać czasopisma o odchudzaniu czy blogi kulinarne i zapisywać sobie czy robić zrzuty ekranu interesujących receptur albo po prostu czerpać wiedzę na temat na przykład tego, jak jeszcze można wykorzystać dane składniki czy jak przyrządzić znane danie w odświeżonej wersji.