pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

desery w różnych miejscach
Dieta

Przepisy na desery w różnych miejscach

Należy mieć świadomość, że zdecydowana większość osób uwielbia spożywać desery. Warto jednak wiedzieć, że w każdej części świata wyglądają one zupełnie inaczej. Jakie desery w różnych miejscach świata cieszą się największą popularnością?

Tort Pavlovej (Australia, Nowa Zelandia)

Jest to tort bezowy z Australii i Nowej Zelandii. Uważany jest za jeden z najlepszych na świecie. Godny uwagi jest fakt, że został tak nazwany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Wspomniana tancerka będąc w Australii tak oczarowała kucharza z hotelu, że ten podjął decyzję o stworzeniu przysmaku inspirowanego jej kunsztem. W taki właśnie sposób powstał Tort Pavlovej. Jest to w najprostszym możliwym ujęciu beza pokryta kaskadą bitej śmietany, a także ozdobiona sezonowymi owocami. Doskonale sprawdzą się w tej roli truskawki czy maliny. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że według innych badań omawiany tort ma swój rodowód w Nowej Zelandii. Do jego najczęściej wymienianych atutów należy zaliczyć fakt, że jest niezwykle prosty w odtworzeniu.

Banana Split (Stany Zjednoczone)

Deser przypadnie do gustu przede wszystkim dzieciom, a także paniom na wieczorach panieńskich. Omawiany deser składa się przede wszystkim z banana przekrojonego wzdłuż. W środku znajduje się gałka lodów waniliowych polanych sokiem ananasowym oraz gałka lodów czekoladowych. Oczywiście wszystko przykryte jest bitą śmietaną. Rekomendowane jest podawanie deseru na podłużnym talerzu w kształcie łódki.

Tiramisu (Włochy)

Warto wiedzieć, że nazwa deseru w dosłownym tłumaczeniu będzie oznaczała „obudzić się”. Należy mieć świadomość, że nie jest dokładnie znany jego rodowód. Przyznaje się bowiem do niego Florencja, Wenecja i Toskania. Tiramisu jest świetnym połączeniem podłużnych biszkoptów, które są nasączone mocnym espresso, a także likierem Amaretto. Całość przykryta jest z kolei kremem z serka mascarpone oraz śmietaną. Deser w zdecydowanej większości przypadków podawany jest do kawy.

Crème brûlée (Francja)

Deser jest doskonałym przykładem na to, że najlepsze rzeczy wychodzą przez przypadek. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że do wykonania omawianego deseru wystarczą zaledwie cztery składniki. Należy do nich zaliczyć cukier, wanilię, śmietanę kremówkę oraz żółtka. Warto również zaznaczyć, że wykonanie deseru jest bardzo proste. Nie jest potrzebny specjalny palnik do karmelizacji cukru. Zbliżony rezultat można bowiem uzyskać przez umieszczenie schłodzonego deseru pod rozgrzanym grillem. Nazwa deseru sprawia, że zdecydowana większość osób myśli o nim, jak o niezwykle skomplikowanej potrawie.