pifpafstudio.pl

pifpadstudia.pl – dom, kuchnia, dieta

owoce suszone w kuchni
Zdrowie

Jak wykorzystać owoce suszone w kuchni?

Suszone owoce można znaleźć praktycznie w każdej kuchni czy spiżarni. Przez wiele osób traktowane są bowiem jako doskonały zamiennik niezdrowych przekąsek. Podobnie jak chipsy czy batoniki są dość kaloryczne. Jednak suszone owoce oprócz pustych kalorii zawierają bogactwo witamin, mikroelementów i błonnika. Warto wiedzieć, że owoce suszone w kuchni mogą mieć wiele zastosowań, oto kilka z nich.

Idealny dodatek do wypieków

Wiele osób lubi eksperymentować w kuchni. Dla części największą przyjemnością są nowe potrawy obiadowe. Są też osoby, które chętnie rozpieszczają podniebienia najbliższych domowymi wypiekami. A podczas przygotowywania słodkości suszone owoce można zastosować na wiele sposobów Do tego, w odróżnieniu od świeżych owoców, zawsze można je mieć pod ręką.

Sztandarowym wykorzystaniem suszonych owoców jest sernik z rodzynkami, który ma jednak ta samo wielu zwolenników, jak i przeciwników. Owoce suszone można dodawać bezpośrednio do ciasta, jak do keksu czy wspomnianego wcześniej sernika. Mogą też służyć do dekoracji, zarówno ciast na zimno, jak i tych wypiekanych, lub jako baza farszu do ciasteczek. Osoby będące na diecie mogą wykorzystać suszone owoce jako zamiennik cukru, najlepiej do tego nadają się daktyle i figi.

Suszone owoce w wytrawnych daniach – czemu nie

Suszone owoce w kuchni przywodzą zdecydowanie słodkie skojarzenia. Dlatego tak łatwo udaje się je połączyć z wypiekami czy deserami. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce mogą być też wykorzystane do tego by nadać niepowtarzalnego charakteru daniom wytrawnym. Klasycznym przykładem tutaj będzie chociażby dodanie suszonych śliwek do bigosu. Do tego triku wiele gospodyń domowych nie chce się przyznać, ukrywając tę słodką tajemnicę pod kryptonimem sekretnego składnika.

Doświadczeni kucharze wiedzą doskonale, że wiele pikantnych i kwaśnych potraw wręcz potrzebuje jakiegoś słodkiego składnika, który zrównoważy smak potrawy. Do tego suszone owoce nadają się idealnie, trzeba je jedynie wykorzystywać z umiarem.

Warto też przypomnieć, że w tradycyjnej polskiej kuchni suszone owoce były wykorzystywane wyjątkowo często, zwłaszcza do przygotowywania farszu do różnych pieczeni, zarówno z wieprzowiny, jak i z drobiu, zwłaszcza w przypadku pieczonych kaczek czy gęsi.

Suszone owoce w kuchni – wybierz mądrze

Warto stosować suszone owoce w kuchni, zarówno do tych słodkich, jak i wytrawnych potraw. Na rynku obecnie dostępne są różne suszone owoce, zarówno z rodzimy roślin, jak i tych egzotycznych. Warto wybierać produkty dobre jakościowo i w miarę możliwości nie zawierające konserwantów, które producenci nagminnie dodają w procesie suszenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *