Żyjemy w czasach, gdy ludzie coraz bardziej świadomi są tego, jak duże znaczenie dla ich zdrowia i ogólnie stanu organizmu ma to, co codziennie jedzą. Coraz większą popularnością cieszą się więc różnego rodzaju diety, czy też zasady żywienia. Jak się jednak okazuje, nadal wiele osób zapomina o takich podstawach jak zdrowe śniadania.
Dlaczego zdrowe śniadanie jest ważne?
Niestety w dalszym ciągu niewiele osób wie, z jakiego powodu to właśnie śniadanie powinno być tak uważnie komponowanym posiłkiem. Co sprawia, że to właśnie pierwszy posiłek dnia jest tak ważny?
Wiele osób albo nie przykłada specjalnie dużej uwagi do tego, co je na śniadanie albo zupełnie pomija ten posiłek. Jest to ogromny błąd, ponieważ nieprzypadkowo nazywany jest on najważniejszym posiłkiem dnia. To właśnie śniadanie dostarcza główną porcję składników odżywczych na cały dzień, a co również ważne podkręca metabolizm po nocnym spowolnieniu.
Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie?
Jak zatem widać, zasadność przykładania dużej uwagi do śniadania jest bezdyskusyjna. Warto się jednak teraz poważnie zastanowić nad tym, co tak naprawdę powinno być na śniadanie jedzone. Czy są jakieś konkretne produkty lub całe potrawy, które powinno się jeść lub ich unikać?
Komponując śniadanie, przede wszystkim pamiętać trzeba o tym, aby nie składało się ono z produktów zawierających duże ilości cukru. Z tego też powodu głównie odradza się tak szeroko reklamowane jako zdrowe płatki śniadaniowe, czy też jogurty.
Pełnowartościowe śniadanie powinno się składać przede wszystkim z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów. Mowa tu jest np. o pieczywie razowym, zwykłych płatkach śniadaniowych, czy też kaszach. Co jednak bardzo ważne zaleca się unikać węglowodanów prostych, które obecne są w białym pieczywie oraz w kaszy mannej.
Kolejną grupą produktów, o których nie można zapominać w przypadku śniadania, jest białko. Oczywiście rewelacyjnie w tym wypadku sprawdzą się produkty z nabiału, lecz dobrym pomysłem jest włączenie do śniadania także wędlin oraz ryb.
Oczywiście śniadanie to również pewna ilość tłuszczy. W tym wypadku warto postawić na dobrej jakości masła, a także na olej lniany, który świetnie sprawdzi się w przypadku przygotowywania z nim sałatek.
Na koniec nie można oczywiście pominąć obecności w śniadaniu owoców. Co jednak bardzo ważne nie zawsze polecane będą w tym wypadku soki z owoców sprzedawane w kartonach, ponieważ często są one źródłem wcale nie mniejszej ilości cukru, co gazowane słodkie napoje. Najlepiej owoce dodawać po prostu do jogurtów naturalnych, lecz można z nim również przygotować np. napoje do picia.