Mięso, w tym także różnego rodzaju wędliny są stałym elementem diety zarówno wielu dorosłych osób, jak i dzieci. To prosty sposób, aby urozmaicić nasze codzienne posiłki, a także w kilka chwil przygotować pyszny obiad czy prostą przekąskę.
Wędliny kojarzą nam się głównie z kanapkami, ale możemy je wykorzystać także w znacznie bardziej oryginalny sposób. Wystarczy odrobina kreatywności i otwartość na nowe smaki, a nawet najprostszy przepis zmieni się w prawdziwie restauracyjne i zaskakujące danie.
Wędliny w codziennej diecie
Wędliny bardzo często są elementem większości naszych posiłków. Warto jednak pamiętać, aby nie ograniczać się jedynie do klasycznych połączeń smakowych, ale sięgać również po coraz to nowe produkty. Szukajmy też inspiracji na wykorzystanie różnych wędlin w połączeniu z warzywami, owocami czy domowymi przetworami (znajdziesz je na przykład tutaj: https://www.kaufland.pl/oferta/swieze-artykuly/wedliny.html). Tego typu mięsne wyroby świetnie sprawdzą się nie tylko na wspomnianych wcześniej kolorowych kanapkach, ale też i w daniach na ciepło, jak np.
- jajecznica,
- gulasz czy danie jednogarnkowe,
- leczo,
- domowa pizza lub zapiekanki,
- warzywno-mięsne placuszki.
Przygotujemy z nich także smaczne zimne przekąski, między innymi:
- warzywne lub owocowe sałatki,
- deski wędlin,
- szaszłyki,
- koreczki.
Jak właściwie przechowywać wędliny?
Wędliny niestety nie należą do produktów o długim terminie przydatności do spożycia. Przez to też wiele tego typu świeżych produktów niedługo po zakupie jesteśmy zmuszeni wyrzucić do kosza. A to w znaczący sposób przyczynia się do marnowania żywności. Ale bardzo łatwo możemy też temu zapobiec.
- Pierwszym krokiem do zmian jest oczywiście lepsze planowanie zakupów – wkładajmy do koszyka jedynie te produkty, które będziemy w stanie wykorzystać w ciągu kilku kolejnych dni.
- Drugą ważną kwestią jest też sposób przechowywania wędlin. Zaraz po powrocie ze sklepu najlepiej przełożyć je do szczelnie zamykanych pojemników i schować do lodówki. Przechowywanie ich w foliowych woreczkach nie jest odpowiednie – przyspiesza psucie się mięsa i pojawienie się pleśni.
- Nadmiar wędlin możemy też mrozić. Jest tylko jedna uwaga – muszą być one świeże, najlepiej zaraz po zakupie.
Dbając o zdrową dietę wcale nie musimy wykluczać z niej mięsa i wędlin. Warto jednak urozmaicać dotychczasowe menu i starać się włączać coraz to nowe produkty. Śmiało łączmy smaki i testujmy nowe przepisy, które świetnie sprawdzą się nie tylko od święta, ale i na co dzień.