postheadericon Zwyczajne i niezwyczajne kanapki

Z kanapkami ma do czynienia na pewno każdy z nas. Nie tylko jemy na śniadanie, czy kolację, ale także spożywamy je w charakterze przekąski o różnych porach, również podczas pobytu w pracy czy podróży. Stały się one podstawowym wręcz elementem jadłospisów wielu ludzi. Zazwyczaj jednak nie przybierają one tak wymyślnych form, jak ma to miejsce na przykład na przyjęciach, gdzie pomiędzy dwoma warstwami pieczywa (w takich sytuacjach mówimy o sandwiczach) mieści na się naprawdę wiele różnych składników, lub są one umieszczone tylko na jednej, dolnej warstwie (takie rozwiązanie z kolei określa się mianem tartinki). Oprócz tego większa część menu, jakie proponują nam wszelkie bary szybkiej obsługi, takie jak burgery to także formy kanapek. Zazwyczaj jemy je na zimno, podaje się je jednak czasem na ciepło – mowa wtedy o tostach lub grzankach. Nieodłącznym elementem takich gorących kanapek jest oczywiście ser, który po rozpuszczeniu się pod wpływem wysokiej temperatury przybiera zupełnie inną formę i zmienia smak.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Beaujolais nouveauBeaujolais nouveau
      Beaujolais nouveau to jedno z najpopularniejszych odmian wina na świecie. Pochodzi ono z Francji, z regionu Beaujolais, który znajduje się na północ od miasta Lyon. Wino to ma czerwoną barwę …
    • Kulinarne sztuczki mistrzówKulinarne sztuczki mistrzów
      Czy każdy może być mistrzem kuchennego świata? Prawie każdy kto chce , ale nie każdy będzie wirtuozem w którego rękach cały kulinarny świat stanie otworem i będzie leżał u jego …
    Strony