postheadericon Zwyczajne i niezwyczajne kanapki

Z kanapkami ma do czynienia na pewno każdy z nas. Nie tylko jemy na śniadanie, czy kolację, ale także spożywamy je w charakterze przekąski o różnych porach, również podczas pobytu w pracy czy podróży. Stały się one podstawowym wręcz elementem jadłospisów wielu ludzi. Zazwyczaj jednak nie przybierają one tak wymyślnych form, jak ma to miejsce na przykład na przyjęciach, gdzie pomiędzy dwoma warstwami pieczywa (w takich sytuacjach mówimy o sandwiczach) mieści na się naprawdę wiele różnych składników, lub są one umieszczone tylko na jednej, dolnej warstwie (takie rozwiązanie z kolei określa się mianem tartinki). Oprócz tego większa część menu, jakie proponują nam wszelkie bary szybkiej obsługi, takie jak burgery to także formy kanapek. Zazwyczaj jemy je na zimno, podaje się je jednak czasem na ciepło – mowa wtedy o tostach lub grzankach. Nieodłącznym elementem takich gorących kanapek jest oczywiście ser, który po rozpuszczeniu się pod wpływem wysokiej temperatury przybiera zupełnie inną formę i zmienia smak.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Popularne polskie potrawy
      Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, …
    • Nieco inna propozycja śniadania
      Każdy zapewne zdołał się już przyzwyczaić do tego, że śniadanie podawane jest względem kanapek oraz podstawowych produktów takich jak ser, szynka, czy dżem. Nie raz można jednak zafundować sobie nieco …
    Strony