postheadericon Zwyczajne i niezwyczajne kanapki

Z kanapkami ma do czynienia na pewno każdy z nas. Nie tylko jemy na śniadanie, czy kolację, ale także spożywamy je w charakterze przekąski o różnych porach, również podczas pobytu w pracy czy podróży. Stały się one podstawowym wręcz elementem jadłospisów wielu ludzi. Zazwyczaj jednak nie przybierają one tak wymyślnych form, jak ma to miejsce na przykład na przyjęciach, gdzie pomiędzy dwoma warstwami pieczywa (w takich sytuacjach mówimy o sandwiczach) mieści na się naprawdę wiele różnych składników, lub są one umieszczone tylko na jednej, dolnej warstwie (takie rozwiązanie z kolei określa się mianem tartinki). Oprócz tego większa część menu, jakie proponują nam wszelkie bary szybkiej obsługi, takie jak burgery to także formy kanapek. Zazwyczaj jemy je na zimno, podaje się je jednak czasem na ciepło – mowa wtedy o tostach lub grzankach. Nieodłącznym elementem takich gorących kanapek jest oczywiście ser, który po rozpuszczeniu się pod wpływem wysokiej temperatury przybiera zupełnie inną formę i zmienia smak.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Co to takiego jest?Co to takiego jest?
      Powszechnie wiadomo, że dobra kuchnia zaskakuje nie tylko smakiem, wyglądem estetycznym, ale także sposobem przyrządzenia. Prawda jest jednak taka, że są pewne granice, których nikt nie odważył się przekroczyć, ale …
    • Popularność publikacji kulinarnych na rynkuPopularność publikacji kulinarnych na rynku
      W księgarniach oraz sklepach zajmujących się również sprzedażą różnorodnych publikacji możemy odnaleźć działy zajmujące się problematyką gotowania oraz odpowiedniego dobierania składników pokarmowych. Wszystkie te i podobne pozycje książkowe cechuje wysoki …
    Strony