postheadericon Wołowina na stół

Najpopularniejszym mięsem w Polsce wciąż pozostaje niestety wieprzowina. Warto zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i sięgnąć po czerwone mięso wołowe. Wołowina jest dużo zdrowsza, ponieważ zawiera mniej tłuszczu i jest cennym źródłem białka. Podstawowym daniem z wołowiny jest stek smażony lub grillowany podany z odrobiną masła czosnkowego. Mistrzami w ich przyrządzaniu są Amerykanie i Argentyńczycy. W Polsce przepysznym daniem są zraziki podawane w gęstym ciemnym sosie. Najlepszym dodatkiem do nich jest chrzan, który nadaje daniu charakteru. Na rodzinny obiad świetnie nadaje się pieczony rostbef, który wcześniej marynujemy w ziołach. Możemy go podawać chociażby z młodymi polskimi ziemniaczkami. Prawdziwym przysmakiem jest sznycel po wiedeńsku – cieniutko rozbite mięso w panierce z bułki tartej. Jesienią można pokusić się o przygotowanie wołowiny z dodatkiem sosu z polskich grzybów. Świetnie nadają się do tego kurki. Polędwiczki możemy przygotować w sosie z białego lub czerwonego wina z dodatkiem wędzonych śliwek. Należy tylko pamiętać, żeby nie rozbijać tłuczkiem tego delikatnego mięsa. Niestety przed spożywaniem większej ilości wołowiny większość ludzi odstrasza jej wysoka cena. Może pora to nareszcie zmienić.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jedzenie na dowóz poznańJedzenie na dowóz poznań
      Dowieziemy wam jedzenie. Macie ochotę czasem zjeść coś dobrego we własnym domu ale gotować się wam nie chce? Jasna sprawa, że w takim momencie trzeba po prostu poszukać knajpy albo …
    • KawaKawa
      Kawa już od 340 lat jest najbardziej lubianym napojem – używką. Jest bardzo wiele sposobów jej przyrządzania i zaparzania, sposoby te uczyniły z picia kawy, prawdziwą rozkosz dla naszego podniebienia. …
    Strony