postheadericon Wołowina na stół

Najpopularniejszym mięsem w Polsce wciąż pozostaje niestety wieprzowina. Warto zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i sięgnąć po czerwone mięso wołowe. Wołowina jest dużo zdrowsza, ponieważ zawiera mniej tłuszczu i jest cennym źródłem białka. Podstawowym daniem z wołowiny jest stek smażony lub grillowany podany z odrobiną masła czosnkowego. Mistrzami w ich przyrządzaniu są Amerykanie i Argentyńczycy. W Polsce przepysznym daniem są zraziki podawane w gęstym ciemnym sosie. Najlepszym dodatkiem do nich jest chrzan, który nadaje daniu charakteru. Na rodzinny obiad świetnie nadaje się pieczony rostbef, który wcześniej marynujemy w ziołach. Możemy go podawać chociażby z młodymi polskimi ziemniaczkami. Prawdziwym przysmakiem jest sznycel po wiedeńsku – cieniutko rozbite mięso w panierce z bułki tartej. Jesienią można pokusić się o przygotowanie wołowiny z dodatkiem sosu z polskich grzybów. Świetnie nadają się do tego kurki. Polędwiczki możemy przygotować w sosie z białego lub czerwonego wina z dodatkiem wędzonych śliwek. Należy tylko pamiętać, żeby nie rozbijać tłuczkiem tego delikatnego mięsa. Niestety przed spożywaniem większej ilości wołowiny większość ludzi odstrasza jej wysoka cena. Może pora to nareszcie zmienić.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Odżywianie się w restauracjach typu Fast fordOdżywianie się w restauracjach typu Fast ford
      Amerykański styl życia stał się, swego czasu, wyznacznikiem kierunku rozwoju cywilizacyjnego. Napływ nie tylko ludzi, ale także produktów amerykańskich spotkał się z szerokim zainteresowaniem społecznym oraz szybko został przyjęty w …
    • Obiad ze słoiczka, szybko i smacznieObiad ze słoiczka, szybko i smacznie
      Każdy z nas musi przyznać, że są takie dni w naszym życiu, że nawet najbardziej pracowite czy też najlepiej zorganizowane osoby nie mają czasu lub zwyczajnie ochoty na gotowanie obiadu. …
    Strony