postheadericon Wielki powrót sztuki kulinarnej

Nasyciliśmy się już fast foodami i daniami na wynos. Coraz większe zainteresowanie gotowaniem jest widoczne gołym okiem, czy to w telewizji, czy internecie czy też na półkach w księgarniach. Można odnieść wrażenie, że cała Polska uczy się sztuki kulinarnej. Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że gotowanie nie jest i już nigdy nie będzie ulubionym zajęciem Polaków. Tymczasem potrzeba domowego jedzenia, gromadzenia się wokół kuchennego stołu przebiła wszystkie nowoczesne ale chłodne rozwiązania. Problemem jednak wypłynął dość szybko. Dzisiejsi trzydziestolatkowie to ci, którzy dekadę temu absolutnie stronili od kulinariów w ich wykonaniu. Stąd też pojawił się dosłowny pęd do wiedzy o gotowaniu. To nie tylko poszukiwanie przepisów, ale też dość często szukanie źródeł danego dania. Niezwykłym zainteresowaniem cieszą się bowiem wszystkie encyklopedie kulinarne czy też skanseny w których można poznać sztukę od zarania. To co kiedyś było wyśmiewane i nazywane zaściankowym stało się modą współczesnego, pędzącego świata. Docenienie własnych możliwości, to też lepszy i zdrowszy styl życia. Nic nie zapowiada by to miało nagle stanąć w miejscu. Gotują już dosłownie wszyscy. Przeglądając oferty książkowe można znaleźć nawet książki kulinarne dla maluchów, które z upodobaniem naśladują swoich rodziców, a przygotowywanie prostych dań jest dla nich najlepszą zabawą.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak Polacy jedli kiedyś i dziśJak Polacy jedli kiedyś i dziś
      Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej …
    • Smak i jego znaczeniaSmak i jego znaczenia
      Czym jest smak? O smaku można mówić w wielu kontekstach. Można smak kojarzyć jako jeden ze zmysłów każdego człowieka. Można mówić o smaku, jako o guście- mieć dobry smak= być …
    Strony