postheadericon świąteczny obiad

Świąteczny obiad jest bardzo charakterystyczny pod względem ogólnym. Nigdy nie jest to jakiś pospolity, banalny posiłek. Zawsze stara się, aby był on bardziej uroczysty na miarę konkretnego święta. W Boże Narodzenie, pierwsze i drugie święto podaje się przede wszystkim doskonałe potrawy mięsne. Wigilijna wieczerza dostępna była pod hasłem postnych smakołyków, które następnego dnia zamieniane są na konkretne dania mięsne. W Wielkanoc obiad jest po prostu przedłużonym śniadaniem. Jada się zupę żurek, kiełbasę białą, jajka ze święconki, wspaniałe posiłki mięsne, takie jak pieczywo. W święta państwowe raczej uważa się, aby obiad nie był sztampowy. Znacznie lepiej smakuje kotlet schabowy z serem, a także ananasem wraz z ziemniaczkami smażonymi w talarki oraz niecodzienna surówką, niż wątróbka z ziemniakami, czy zupa pomidorowa. Świąteczny obiad powinien być obfity, syty oraz smaczny. Każdy na pewno lubi obiadki przygotowywane w niedzielę i święta, ponieważ odznaczają się one doskonałym smakiem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Góralskie smaki zza płotu
      Góralskie specjały są proste w składnikach jak i w wykonaniu. Górale przez wiele pokoleń byli niemal samowystarczalni, ale nie byli bogatym społeczeństwem. Stąd też kuchnia jest nieskomplikowana, a cały jej …
    • Uczta na mieście
      Dzisiaj żyjemy w prawdziwym pośpiechu i rzadko mamy okazję skupić się na przyjemności płynącej z konsumowania doskonałych potraw. Porównajmy jednak zalety i wady stołowania się w restauracjach z dala od …
    Strony