postheadericon Smak słodki i jego pozytywne aspekty

Każdy z nas wie, że słodki smak to raj dla naszych podniebień, jednakże znajdzie się grupa ludzi, która zupełnie nie czuje fascynacji odnośnie słodkich przekąsek. Natomiast naukowcy dowodzą, że słodki smak jest najważniejszym ze wszystkich rodzajów smaku, gdyż, jako jedyny ze wszystkich innych, wzmacnia wszystkie tkanki organizmu, a przede wszystkim układ nerwowy. Można spokojnie stwierdzić, że słodki smak powstał w połączeniu dwóch ciężkich elementów – wody i ziemi. Jednakże na tym nie kończą się pozytywne aspekty naszych słodyczy. Warto pamiętać, że słodki smak wypływa ochładzająco na energię trawienia, co znaczy, że posilając się słodyczami spowalniamy ruch trawienia. Bywa i tak, że przy zbyt dużej ilości proces trawienia zostaje zatrzymany. Jednakże bardzo ważne jest, aby zachowywać umiar w spożywaniu słodkich produktów, gdyż wraz z spowolnieniem przemiany materii zostają zwolniony cały metabolizm organizmu, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Aby uniknąć otyłości należy jeść z rozwagą.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Dania obiadowe dla firm Warszawa
      Firmowe obiady. Pracuję w dużej korporacji. Jak wiadomo tempo pracy w takim miejscu jest bardzo duże i męczące. Nie ma tu czasu na chwilę odpoczynku a tym bardziej na jakąś …
    • Mistrz czyli kto rządzi w kuchni
      Mimo wielu opowiastkom prawdziwymi kucharzami są mężczyźni. Kobieta z natury jest bardzo nerwowa i niecierpliwa a w gotowaniu jest to bardzo wielka wada. Wystarczy pójść do restauracji aby przekonać się …
    Strony