postheadericon Smak słodki i jego pozytywne aspekty

Każdy z nas wie, że słodki smak to raj dla naszych podniebień, jednakże znajdzie się grupa ludzi, która zupełnie nie czuje fascynacji odnośnie słodkich przekąsek. Natomiast naukowcy dowodzą, że słodki smak jest najważniejszym ze wszystkich rodzajów smaku, gdyż, jako jedyny ze wszystkich innych, wzmacnia wszystkie tkanki organizmu, a przede wszystkim układ nerwowy. Można spokojnie stwierdzić, że słodki smak powstał w połączeniu dwóch ciężkich elementów – wody i ziemi. Jednakże na tym nie kończą się pozytywne aspekty naszych słodyczy. Warto pamiętać, że słodki smak wypływa ochładzająco na energię trawienia, co znaczy, że posilając się słodyczami spowalniamy ruch trawienia. Bywa i tak, że przy zbyt dużej ilości proces trawienia zostaje zatrzymany. Jednakże bardzo ważne jest, aby zachowywać umiar w spożywaniu słodkich produktów, gdyż wraz z spowolnieniem przemiany materii zostają zwolniony cały metabolizm organizmu, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Aby uniknąć otyłości należy jeść z rozwagą.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Nowoczesna kuchniaNowoczesna kuchnia
      Kuchnia jest z pewnością niezbędnym i niezwykle ważnym pomieszczeniem w każdym domu czy mieszkaniu. To właśnie w kuchni przyrządzamy posiłki, a często też spożywamy je wspólnie z rodziną, pijemy kawę …
    • PierogiPierogi
      Tradycyjna kuchnia polska ma wiele pysznych potraw, jedną z nich są pierogi. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy ma swoje ulubione rarytasy. Pierogi tradycyjne, ruskie, kopytka. Całym sekretem …
    Strony