postheadericon Sałata a kulinaria

Wydawałoby się, że sałata jest zupełnie bezwartościowa, gdyż składa się w dziewięćdziesięciu procentach z wody. Jednakże nic mylnego, gdyż kryje w sobie wielkie bogactwo witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych. W świecie kulinariów bardzo ważne jest, aby produkty używane do przyrządzania dań były pełnowartościowe. Przykładem może być beta – karoten, gdzie mało, która roślina jest tak bogactwa w ten składnik jak właśnie sałata. Warto wspomnieć, że beta – karoten to silny przeciwutleniacz, który niszczy większość wolnych rodników oraz hamuje procesy starzenia się naszego organizmu. Odnosząc się dalej do korzyści płynących z spożywania sałaty, można dodać o znacznie zmniejszonym ryzyku zachorowania na nowotwory, które aktualnie spędzają sen z powiek naszemu społeczeństwu. Kobietom w ciąży bardzo przyda się przyswoić kwas foliowy, który również znajdziemy w tej zielonej roślinie. Spójrzmy jak wiele uzbieraliśmy już wartościowych atutów, natomiast nie jest to jeszcze koniec.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Pomysł na zdrowe jedzenie
      Wielu z nas walczy już od dłuższego czasu z tym, aby nie dać się nadwadze i swojemu złemu nastrojowi. W wielu wypadkach zaczyna dochodzić do tego, że ludzie starają się …
    • Zupy i chłodniki
      Zupy są bardzo ważną częścią obiadu przynajmniej w Polsce. We Francji zupy są bardzo rzadko podawane. Zupy są na pewno bardzo dobre pod względem smaku i aromatu. Nic tak nie …
    Strony