postheadericon Sałata a kulinaria

Wydawałoby się, że sałata jest zupełnie bezwartościowa, gdyż składa się w dziewięćdziesięciu procentach z wody. Jednakże nic mylnego, gdyż kryje w sobie wielkie bogactwo witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych. W świecie kulinariów bardzo ważne jest, aby produkty używane do przyrządzania dań były pełnowartościowe. Przykładem może być beta – karoten, gdzie mało, która roślina jest tak bogactwa w ten składnik jak właśnie sałata. Warto wspomnieć, że beta – karoten to silny przeciwutleniacz, który niszczy większość wolnych rodników oraz hamuje procesy starzenia się naszego organizmu. Odnosząc się dalej do korzyści płynących z spożywania sałaty, można dodać o znacznie zmniejszonym ryzyku zachorowania na nowotwory, które aktualnie spędzają sen z powiek naszemu społeczeństwu. Kobietom w ciąży bardzo przyda się przyswoić kwas foliowy, który również znajdziemy w tej zielonej roślinie. Spójrzmy jak wiele uzbieraliśmy już wartościowych atutów, natomiast nie jest to jeszcze koniec.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnie świataKuchnie świata
      W naszym zglobalizowanym świecie, szukamy odmienności oraz ciekawych smaków. Dlatego też, nie ograniczamy się do własnej kuchni narodowej, ale także smakujemy dań należących do kuchni z całego świata. Gdyby stworzyć …
    • Kilka słów o kuchni niemieckiejKilka słów o kuchni niemieckiej
      Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również …
    Strony