postheadericon Sałata a kulinaria

Wydawałoby się, że sałata jest zupełnie bezwartościowa, gdyż składa się w dziewięćdziesięciu procentach z wody. Jednakże nic mylnego, gdyż kryje w sobie wielkie bogactwo witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych. W świecie kulinariów bardzo ważne jest, aby produkty używane do przyrządzania dań były pełnowartościowe. Przykładem może być beta – karoten, gdzie mało, która roślina jest tak bogactwa w ten składnik jak właśnie sałata. Warto wspomnieć, że beta – karoten to silny przeciwutleniacz, który niszczy większość wolnych rodników oraz hamuje procesy starzenia się naszego organizmu. Odnosząc się dalej do korzyści płynących z spożywania sałaty, można dodać o znacznie zmniejszonym ryzyku zachorowania na nowotwory, które aktualnie spędzają sen z powiek naszemu społeczeństwu. Kobietom w ciąży bardzo przyda się przyswoić kwas foliowy, który również znajdziemy w tej zielonej roślinie. Spójrzmy jak wiele uzbieraliśmy już wartościowych atutów, natomiast nie jest to jeszcze koniec.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Krokiety w sezamieKrokiety w sezamie
      Krokieciki w sezamie? Co powiecie na to przepyszne danie? Jeśli macie pół godziny czasu i macie ochotę na smaczną przystawkę, możecie skusić się na ten przepis, bowiem tylko pół godzinki …
    • Śniadanie, co dniaŚniadanie, co dnia
      Niekiedy potrawy stosowane na śniadanie zmuszają nas do pewnego rodzaju monotonii. Niekiedy jednak są sposoby na to, aby jakoś urozmaicić sobie tą potrawę. Jako najbardziej wpływowy posiłek dnia, czyli taki, …
    Strony