postheadericon Sałata a kulinaria

Wydawałoby się, że sałata jest zupełnie bezwartościowa, gdyż składa się w dziewięćdziesięciu procentach z wody. Jednakże nic mylnego, gdyż kryje w sobie wielkie bogactwo witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych. W świecie kulinariów bardzo ważne jest, aby produkty używane do przyrządzania dań były pełnowartościowe. Przykładem może być beta – karoten, gdzie mało, która roślina jest tak bogactwa w ten składnik jak właśnie sałata. Warto wspomnieć, że beta – karoten to silny przeciwutleniacz, który niszczy większość wolnych rodników oraz hamuje procesy starzenia się naszego organizmu. Odnosząc się dalej do korzyści płynących z spożywania sałaty, można dodać o znacznie zmniejszonym ryzyku zachorowania na nowotwory, które aktualnie spędzają sen z powiek naszemu społeczeństwu. Kobietom w ciąży bardzo przyda się przyswoić kwas foliowy, który również znajdziemy w tej zielonej roślinie. Spójrzmy jak wiele uzbieraliśmy już wartościowych atutów, natomiast nie jest to jeszcze koniec.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ozdoby kuchenneOzdoby kuchenne
      Byłam niedawno u znajomej z wizytą. Byłam tam pierwszy raz, bo niedawno wprowadziła się do nowego mieszkania. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam liczne ozdoby na szafkach, zarówno tych stojących …
    • Kuchnia, czyli królestwo smakówKuchnia, czyli królestwo smaków
      Każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną potrawę. Bez względu czy to kuchnia polska, czy orientalna, wszystkie posiłki przygotowuje się zazwyczaj właśnie w kuchni. Jest to pomieszczenie, w którym …
    Strony