postheadericon Różne znane rodzaje pizzy

Jeśli chodzi o rodzaje pizzy, to każda pizzeria wprowadza swoje nazwy i ma specjalne dodatki. Istnieje jednak kilka rodzajów, przy których ciasto bądź dodatki są podobne we wszystkich lokalach. Najpopularniejsza i zaraz najtańsza jest Margarita. Ma bardzo skromne dodatki, które ograniczają się do sosu pomidorowego, sera i bazylii. Przypomina ona trochę neapolitańską, jednak nie ma tu odgórnie określonych norm. Popularna jest także peperoni, gdzie głównym składnikiem jest wołowa kiełbasa salami. Prym natomiast wiedzie capriccioso, której podstawą oprócz sosu pomidorowego i sera, są pieczarki oraz szynka. W ostatnich czasach bardzo popularna stała się pizza, która ma w nazwie gryos bądź kebab. Głównym składnikiem jest mięso, które używa się do produkcji kebaba i grosa bądź zwykłe mięso z kurczaka, opieczone i przyprawione mieszanką specjalnym przypraw. Najnowsze raporty badające spożycie pizzy podają, że pizza z kebabem i gyrosem są bardzo popularne. Jej spożycie tak wzrosło, że zostawiło w tyle tak popularne rodzaje jak margerita i peperoni.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia w restauracjach
      Restauracje prowadzą dość specyficzną kuchnię. Wszystkie dania, jakie w nich się znajdują, mają odpowiedniej klasy smak, jak i są dodatkowo specjalnie dopasowane, do potrzeb większej liczby ludzi. Dzięki zastosowaniu się …
    • Desery w różnych miejscach
      Desery w niekiedy dość mocno skomplikowanych miejscach, są najbardziej wymyślne, na tyle na ile jest to tylko dla nas możliwe. Można znaleźć przykładowo będące przystosowane do naszych podstawowych zamierzeń, co …
    Strony