postheadericon Przyszedł czas na docenienie ciężkiej pracy kucharza

Praca w kuchni to ciężki kawałek chleba szczególnie gdy pracuję się w restauracji. Opinia klientów jest najważniejsza a co za tym idzie nie może być żadnych wpadek. Rola klienta jest prosta, zamawia stolik, potrawę i czeka nie będąc świadomym co się dzieję w kuchni. Za drzwiami to po prostu bieg z czasem, ponieważ on jest najistotniejszy. Pot, nerwy to idzie w parze z tworzeniem posiłków. Wielu nie docenia pracy na kuchni a przecież to sztuka. Dzisiejsze społeczeństwo jest bardzo niecierpliwe i najgorsi są goście którzy nie potrafią zaakceptować że aby powstało coś naprawdę smacznego potrzeba czasu. Oczywiście wymagania są olbrzymie, ale zrozumienia brak. Każdy posiłek wymaga zaangażowania, skupienia bo przecież należy doprawić, jeden błąd może skutkować olbrzymimi skutkami. Zacznijmy w końcu traktować się solidarnie i szanujmy czyjąś pracę. Na kucharzu leży wielki obowiązek także zaangażowanie i spokój musi być aby było widać efekty. Gotowanie to nie jest prosta sprawa, na pewno należy mieć wyczucie smaku. Tego nie można się nauczyć z dnia na dzień. Dobrze kiedy się podróżowało ponieważ poznało się potrawy i można przedstawić w kuchni. Ludzie lubią poznawać smaki, dlatego w Polsce można spotkać kuchnie azjatyckie, włoskie. Żyjemy w nowoczesnych czasach ale też nerwowych, czas się uspokoić i zacząć szanować czyjąś pracę.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia
      Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu …
    • Jajka a kulinaria potraw świątecznych
      Każdy z nas wie, że jaja kurze to nieodzowne elementy składników potrzebnych do przygotowania potraw, gdzie jajka używane są do wyrobu ciast czy też panierowania kotletów. Oczywiste także jest to, …
    Strony