postheadericon Przysmaki Warmii i Mazur

Jednym z celów turystycznych wśród Polaków są Mazury, kraina tysiąca jezior. To tutaj można się oddawać żeglowaniu, pływaniu i odpoczynkowi na łonie natury. Będąc na miejscu warto spróbować miejscowych specjałów. Jadąc na wczasy na początku wakacji trzeba koniecznie odwiedzić gospodarstwa uprawiające truskawki. Pod koniec czerwca zbierane są ich największe ilości i właśnie wtedy najlepiej spróbować świeżych owoców lub kupić różne przetwory, które są po prostu przepyszne. Na przystawkę lub jako dodatek do polskiej wódki świetnie nadaje się śledź po kaszubsku (hylyng) – opiekany podawany w zalewie octowej z cebulą. Region ten słynie z przepysznych zup, zwłaszcza z ryb zamieszkujących okoliczne jeziora. Warto spróbować również tradycyjnej grochówki, żurku i czerniny (rosół z krwią kaczki lub kury). Daniem głównym może być miejscowa ryba (np. węgorz) przyrządzana z dodatkiem ziół lub fraszynki, czyli kotleciki przygotowane z ciasta z ziemniaków faszerowanego mięsem. Świetnie smakują również dybdzalki – pierożki faszerowane wołowiną z cebulą. Na deser można spróbować sernika z ziemniakami, który długo zachowuje swoją świeżość. Jeżeli nie macie problemu z cholesterolem, koniecznie musicie spróbować miejscowych sękaczy, które przygotowuje się z ogromnej ilości jaj. Ciasto biszkoptowe piecze się polewając nim specjalne bębny, dzięki temu uzyskuje się ich niepowtarzalny kształt.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak rozumiemy słowo kulinaria?
      Większość osób odkrywa swój talent kulinarny dopiero, gdy mają już spory wiek za sobą. Zazwyczaj osoby młode nie lubią gotować, ponieważ wolą iść do restauracji i zapłacić za coś i …
    • Wielki powrót sztuki kulinarnej
      Nasyciliśmy się już fast foodami i daniami na wynos. Coraz większe zainteresowanie gotowaniem jest widoczne gołym okiem, czy to w telewizji, czy internecie czy też na półkach w księgarniach. Można …
    Strony