postheadericon Popularne polskie potrawy

Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Typowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki. Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele wielkim sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Smaczne przepisy na potrawy bezmięsneSmaczne przepisy na potrawy bezmięsne
      Mięso jest podstawowym składnikiem wielu potraw, jakie zwykliśmy jadać. Wiele osób zupełnie nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez mięsa oraz produktów jemu pochodnych, takich jak wędliny czy pasztety. Okazuje się …
    • Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonoweBlachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe
      Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, …
    Strony