postheadericon Popularne polskie potrawy

Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Typowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki. Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele wielkim sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Czekoladowe inspiracje
      Czekolada to afrodyzjak, któremu mało osób tak naprawdę może się oprzeć, bez względu na to, czy znajduje się na wypiekach, czy jest sprzedawana oddzielnie. Znakomitym pomysłem na czekoladowy deser, jest …
    • Pyszne smaki lata war
      Latem nasza dieta wygląda inaczej niż zimą. Przede wszystkim wybieramy lżejsze posiłki, gdyż na te ciężkie nie mamy ochoty. Latem w sklepach możemy znaleźć wiele smacznych sezonowych warzyw i owoców. …
    Strony