postheadericon Popularne polskie potrawy

Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Typowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki. Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele wielkim sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ciekawe przyprawy z różnych stron świataCiekawe przyprawy z różnych stron świata
      Wiele jest czynników, które decydują o tym, jak przygotowywana przez nas potrawa będzie ostatecznie smakować. Niewątpliwie najważniejsze z nich to składniki, jakich użyjemy – wszystkie one będą miały wpływ na …
    • Kuchenka gazowa z palnikiem elektrycznymKuchenka gazowa z palnikiem elektrycznym
      Ostatnio na rynku kuchenek wymyślono połączenie wszystkich zalet kuchenki gazowej i elektrycznej i stworzono kuchenkę gazowo-elektryczną. Kuchenka ta jest stosunkowo droższa od tych pozostałych rodzajów kuchenek, ale w trakcie eksploatacji …
    Strony