postheadericon Popularne polskie potrawy

Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Typowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki. Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele wielkim sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • śniadanie do szkołyśniadanie do szkoły
      Okres, kiedy dzieci chodzą do szkoły, jest czasem, kiedy powinno dbać się o ich odporność. Jesień i zima często nie są przyjazne pod względem zdrowia. Śniadanie dla dziecka powinno być, …
    • Dania i potrawy z makaronuDania i potrawy z makaronu
      Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych produktów żywnościowych. Możemy wykorzystać go jako dodatek do potraw, jak i ich najważniejszy i główny składnik. Wiele jest potraw, które do …
    Strony