postheadericon Polskie zboża na polskim stole

Zboża to rośliny trawiaste, które zawierają wiele elementów pokarmowych wykorzystywanych w szeregu produkowanych artykułach żywnościowych. W Polsce występuje kilka odmian zbóż: pszenica. Jęczmień, żyto, owies oraz kukurydza. Każde ze zbóż wykazuje inne wartości odżywcze oraz wykorzystywane jest w innych procesach przygotowywania posiłków. Pszenica stanowi podstawowy składnik chlebów. Ich główną zaleta jest oczyszczanie organizmu z różnorodnych toksyn oraz pozytywnego oddziaływania na rozwój dzieci i młodzieży. Wśród polskich zbóż wyróżniamy również jęczmień. Jęczmień wykorzystywany jest do wytwarzania odmiany kaszy. Jęczmień promowany jest przez wszelkie instytucje zajmujące się problematyką zdrowotną jako składnik zapobiegający chorobom nowotworowym oraz obniżający poziom cholesterolu w organizmie. Kolejną popularną rośliną jest owies. Płatki owsiane to powszechnie stosowany produkt podawany na śniadanie. Są one nie tylko źródłem wielu witamin, ale stanowią sycący posiłek zapewniający odpowiedni poziom energii na cały dzień. Płatki owsiane dają organizmowi możliwość podnoszenia swojej odporności na wszelkie choroby oraz wirusy. W tej klasyfikacji znajduje się również żyto. To zboże wykazuje szerokie właściwości regeneracyjne. Posiadane mikroelementy, które odbudowują naczynia krwionośne oraz mięśnie. Żyto stanowi również podstawowy składnik różnorodnych wypieków piekarnianych. Najczęściej spożywamy je w postaci chlebów oraz bułek.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Owoce suszone w kuchniOwoce suszone w kuchni
      Coraz częściej ludzie zaczynają powracać tradycjami do przeszłości i starają się przede wszystkim o to, aby móc dla siebie zdobyć różnego rodzaju dodatki, które mogą być dla nich użyteczne w …
    • Obiad niedzielnyObiad niedzielny
      Na pewno obiad niedzielny bardzo konkretnie pozwala nam się tutaj zaprezentować. Można mieć na uwadze konkretny jadłospis na ten czas, który bardzo podkreśli uroczysty charakter takiego posiłku. Nie zjadamy go …
    Strony