postheadericon Polskie zboża na polskim stole

Zboża to rośliny trawiaste, które zawierają wiele elementów pokarmowych wykorzystywanych w szeregu produkowanych artykułach żywnościowych. W Polsce występuje kilka odmian zbóż: pszenica. Jęczmień, żyto, owies oraz kukurydza. Każde ze zbóż wykazuje inne wartości odżywcze oraz wykorzystywane jest w innych procesach przygotowywania posiłków. Pszenica stanowi podstawowy składnik chlebów. Ich główną zaleta jest oczyszczanie organizmu z różnorodnych toksyn oraz pozytywnego oddziaływania na rozwój dzieci i młodzieży. Wśród polskich zbóż wyróżniamy również jęczmień. Jęczmień wykorzystywany jest do wytwarzania odmiany kaszy. Jęczmień promowany jest przez wszelkie instytucje zajmujące się problematyką zdrowotną jako składnik zapobiegający chorobom nowotworowym oraz obniżający poziom cholesterolu w organizmie. Kolejną popularną rośliną jest owies. Płatki owsiane to powszechnie stosowany produkt podawany na śniadanie. Są one nie tylko źródłem wielu witamin, ale stanowią sycący posiłek zapewniający odpowiedni poziom energii na cały dzień. Płatki owsiane dają organizmowi możliwość podnoszenia swojej odporności na wszelkie choroby oraz wirusy. W tej klasyfikacji znajduje się również żyto. To zboże wykazuje szerokie właściwości regeneracyjne. Posiadane mikroelementy, które odbudowują naczynia krwionośne oraz mięśnie. Żyto stanowi również podstawowy składnik różnorodnych wypieków piekarnianych. Najczęściej spożywamy je w postaci chlebów oraz bułek.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Sushi Warszawa Wola Ochota ŻoliborzSushi Warszawa Wola Ochota Żoliborz
      Gdzie dobre sushi w Warszawie?. Od dawna marzyłem od tym, żeby spróbować sushi. Niestety ja pochodzę z małej wsi, gdzie o dobrej restauracji mogę pomarzyć, a w najbliższym otoczeniu mam …
    • FuetFuet
      Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji …
    Strony