postheadericon Placki ziemniaczane i z czym je serwujemy

Placki ziemniaczane są jedną z najczęściej zamawianych potraw, jakie serwują bary oraz restauracje a ich wielka popularność nikogo nie dziwi, ponieważ jest to wyjątkowo smaczna potrawa. Placki ziemniaczane powstają po dokładnym tarkowaniu ziemniaków oraz cebuli, jest to podstawowa baza dla placków z dodatkiem przypraw takich jak sól, pieprz, natka pietruszki czy koperek, wszystko w zależności od chęci kucharza. Placki możemy smażyć grubsze lub cieńsze, zarówno lekko przyrumienione jak i mocno, wszystko zależy od inwencji osoby smażącej. Możemy je serwować ze szczypiorkiem i serem żółtym, lub ze śmietaną i świeżą pietruszką. Często jako dodatek do placków ziemniaczanych możemy dodać pokrojony w kostkę boczek, który dodajemy do ciasta ziemniaczanego jeszcze przed smażeniem. Coraz częściej również serwuje się placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym oraz warzywami, jako danie typowo obiadowe, które jadamy zarówno w domu jak i w restauracjach. Chociaż placki ziemniaczane wymagają pracy oraz czasu, to jest to danie bardzo proste, idealne dla początkujących kucharzy, ponieważ smakuje każdemu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Puby i restauracje – zasadnicze różnicePuby i restauracje – zasadnicze różnice
      Często pojawia się w głowie pytanie – do którego lokalu się udać wraz ze znajomymi lub na randkę? Wszystko zależy od klasy, jaką reprezentuje grupa ludzi. Jeśli jest to towarzystwo …
    • Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowiaKuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia
      Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu …
    Strony