postheadericon Placki ziemniaczane i z czym je serwujemy

Placki ziemniaczane są jedną z najczęściej zamawianych potraw, jakie serwują bary oraz restauracje a ich wielka popularność nikogo nie dziwi, ponieważ jest to wyjątkowo smaczna potrawa. Placki ziemniaczane powstają po dokładnym tarkowaniu ziemniaków oraz cebuli, jest to podstawowa baza dla placków z dodatkiem przypraw takich jak sól, pieprz, natka pietruszki czy koperek, wszystko w zależności od chęci kucharza. Placki możemy smażyć grubsze lub cieńsze, zarówno lekko przyrumienione jak i mocno, wszystko zależy od inwencji osoby smażącej. Możemy je serwować ze szczypiorkiem i serem żółtym, lub ze śmietaną i świeżą pietruszką. Często jako dodatek do placków ziemniaczanych możemy dodać pokrojony w kostkę boczek, który dodajemy do ciasta ziemniaczanego jeszcze przed smażeniem. Coraz częściej również serwuje się placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym oraz warzywami, jako danie typowo obiadowe, które jadamy zarówno w domu jak i w restauracjach. Chociaż placki ziemniaczane wymagają pracy oraz czasu, to jest to danie bardzo proste, idealne dla początkujących kucharzy, ponieważ smakuje każdemu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak rozumiemy słowo kulinaria?Jak rozumiemy słowo kulinaria?
      Większość osób odkrywa swój talent kulinarny dopiero, gdy mają już spory wiek za sobą. Zazwyczaj osoby młode nie lubią gotować, ponieważ wolą iść do restauracji i zapłacić za coś i …
    • Na obiad do sąsiadówNa obiad do sąsiadów
      Polacy mają tendencję do zachwalania swojej kuchni. Jednak nie zauważają, że tradycja powoli zanika, a na naszych stołach zaczynają gościć potrawy zapożyczone z innych kuchni. Ponadto coraz częściej tradycyjne potrawy …
    Strony