postheadericon Placki ziemniaczane i z czym je serwujemy

Placki ziemniaczane są jedną z najczęściej zamawianych potraw, jakie serwują bary oraz restauracje a ich wielka popularność nikogo nie dziwi, ponieważ jest to wyjątkowo smaczna potrawa. Placki ziemniaczane powstają po dokładnym tarkowaniu ziemniaków oraz cebuli, jest to podstawowa baza dla placków z dodatkiem przypraw takich jak sól, pieprz, natka pietruszki czy koperek, wszystko w zależności od chęci kucharza. Placki możemy smażyć grubsze lub cieńsze, zarówno lekko przyrumienione jak i mocno, wszystko zależy od inwencji osoby smażącej. Możemy je serwować ze szczypiorkiem i serem żółtym, lub ze śmietaną i świeżą pietruszką. Często jako dodatek do placków ziemniaczanych możemy dodać pokrojony w kostkę boczek, który dodajemy do ciasta ziemniaczanego jeszcze przed smażeniem. Coraz częściej również serwuje się placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym oraz warzywami, jako danie typowo obiadowe, które jadamy zarówno w domu jak i w restauracjach. Chociaż placki ziemniaczane wymagają pracy oraz czasu, to jest to danie bardzo proste, idealne dla początkujących kucharzy, ponieważ smakuje każdemu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia pseudo światowaKuchnia pseudo światowa
      Wbrew temu co sądzi większość społeczeństwa, osoby serwujące obiady w domowym zaciszu coraz częściej sięgają po przepisy lub rodzime wariacje na temat przepisów z kuchni całego świata. Tradycyjny mielony coraz …
    • PanettonePanettone
      Panettone to bardzo popularny we Włoszech deser. Ma on postać babki i pochodzi z Mediolanu. Potrawa ta jest spożywana najczęściej w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Ciasto to ma …
    Strony