postheadericon Pierogi

Tradycyjna kuchnia polska ma wiele pysznych potraw, jedną z nich są pierogi. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy ma swoje ulubione rarytasy. Pierogi tradycyjne, ruskie, kopytka. Całym sekretem udanych pierogów jest z pewnością ciasto. Musi być w sam raz nie może być za twarde ani za miękkie. Jak wiadomo najlepsze pierogi są te, które robione są według starych przepisów naszych babć, albo i jeszcze starszych przodków. Kiedy już zrobimy dobre ciasto, warto zabrać się za nadzienie (farsz). Owoce, mięso, grzyby, warzywa – od koloru do wyboru. Popularnymi owocami używanymi do pierogów są jagody i truskawki, ale jeśli lubimy możemy je zastąpić wiśnią lub innym owocem wedle naszego gustu. Pierogi z kapustą popularne w wigilię. Można tez połączyć kapustę z grzybami. Pysznymi pierogami są też te nadziane mięsem. Możemy podać je ze smażonym boczkiem, czy cukrem. Można też przyozdobić talerz jakimś sosem jogurtowym i brzoskwinką. Zaś pierogi z warzywami, przyrządza się zazwyczaj ze szpinakiem, oliwkami (zielonymi), marchewką, czy brokułami i kalafiorem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Domy szkieletowe pod kluczDomy szkieletowe pod klucz
      Drewniane domy szkieletowe pod klucz. Budownictwo jednorodzinne w naszym kraju wciąż opiera się na najczęściej używanych materiałach jakimi są cegły i pustaki, Jednak powoli zmienia się nasz sposób myślenia i …
    • Po najlepsze wino wciąż do FrancjiPo najlepsze wino wciąż do Francji
      Od setek lat Francja jest stolicą wina. To właśnie tam, we skąpanych w południowym słońcu winnicach, dojrzewają wciąż najlepsze roczniki. Ten piękny kraj, to prawdziwy winny skarbiec, który zdominował światowy …
    Strony