postheadericon Pierogi

Tradycyjna kuchnia polska ma wiele pysznych potraw, jedną z nich są pierogi. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy ma swoje ulubione rarytasy. Pierogi tradycyjne, ruskie, kopytka. Całym sekretem udanych pierogów jest z pewnością ciasto. Musi być w sam raz nie może być za twarde ani za miękkie. Jak wiadomo najlepsze pierogi są te, które robione są według starych przepisów naszych babć, albo i jeszcze starszych przodków. Kiedy już zrobimy dobre ciasto, warto zabrać się za nadzienie (farsz). Owoce, mięso, grzyby, warzywa – od koloru do wyboru. Popularnymi owocami używanymi do pierogów są jagody i truskawki, ale jeśli lubimy możemy je zastąpić wiśnią lub innym owocem wedle naszego gustu. Pierogi z kapustą popularne w wigilię. Można tez połączyć kapustę z grzybami. Pysznymi pierogami są też te nadziane mięsem. Możemy podać je ze smażonym boczkiem, czy cukrem. Można też przyozdobić talerz jakimś sosem jogurtowym i brzoskwinką. Zaś pierogi z warzywami, przyrządza się zazwyczaj ze szpinakiem, oliwkami (zielonymi), marchewką, czy brokułami i kalafiorem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Dziecko też musi się usamodzielniaćDziecko też musi się usamodzielniać
      Najlepiej pracy w kuchni uczyć swoje pociechy od najmłodszych lat. Rzecz jasna trzeba zwracać szczególną uwagę na to jakich narzędzi używają w końcu jest to niebezpieczne. Jednak od początku należy …
    • Smaczne przepisy na potrawy bezmięsneSmaczne przepisy na potrawy bezmięsne
      Mięso jest podstawowym składnikiem wielu potraw, jakie zwykliśmy jadać. Wiele osób zupełnie nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez mięsa oraz produktów jemu pochodnych, takich jak wędliny czy pasztety. Okazuje się …
    Strony