postheadericon Panettone

Panettone to bardzo popularny we Włoszech deser. Ma on postać babki i pochodzi z Mediolanu. Potrawa ta jest spożywana najczęściej w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Ciasto to ma kształt wysokiej baby, która jest później pakowana w kartonowe pudełka. Należy tutaj wspomnieć, że proces produkcji tego ciasta jest długi i skomplikowany. Podczas pieczołowitego okresu przyrządzania ciasto na panettone nabiera specyficznych właściwości, takich jak na przykład puszystość i delikatność. Klasyczny wariant tego ciasta zawiera wyłącznie kandyzowaną skórkę cytryny oraz pomarańczy, a także rodzynki. Panettone bardzo często spożywana jest z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy z nich to krem z serka mascarpone lub zabaglione. Ostatecznie można to ciasto jeść popijając go słodkim winem lub likierem, takim jak na przykład Asti, Amaretto lub Marsala. Początków tego dania należy doszukiwać się już w czasach Imperium Rzymskiego, kiedy to spożywano słodki, miodowy chleb uznawany za protoplastę tego ciasta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Lody na deserLody na deser
      Lody na deser pozostaną na pewno bardzo dobrze dostosowane. Tutaj zwłaszcza możemy odnieść się do kupnych lodów, które jak wiadomo posiadają bardzo dużo smaków. Można także odnieść się do lodów …
    • Kotlety z seremKotlety z serem
      Kotlety z serem na pewno będą klasyfikowane do najbardziej smacznych elementów obiadowych podawanych w ciągu dnia. Tutaj osoby z pewnością będą mogło nieco więcej powiedzieć, tym bardziej ze potrawa ta …
    Strony