postheadericon Panettone

Panettone to bardzo popularny we Włoszech deser. Ma on postać babki i pochodzi z Mediolanu. Potrawa ta jest spożywana najczęściej w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Ciasto to ma kształt wysokiej baby, która jest później pakowana w kartonowe pudełka. Należy tutaj wspomnieć, że proces produkcji tego ciasta jest długi i skomplikowany. Podczas pieczołowitego okresu przyrządzania ciasto na panettone nabiera specyficznych właściwości, takich jak na przykład puszystość i delikatność. Klasyczny wariant tego ciasta zawiera wyłącznie kandyzowaną skórkę cytryny oraz pomarańczy, a także rodzynki. Panettone bardzo często spożywana jest z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy z nich to krem z serka mascarpone lub zabaglione. Ostatecznie można to ciasto jeść popijając go słodkim winem lub likierem, takim jak na przykład Asti, Amaretto lub Marsala. Początków tego dania należy doszukiwać się już w czasach Imperium Rzymskiego, kiedy to spożywano słodki, miodowy chleb uznawany za protoplastę tego ciasta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kilka słów o kuchni niemieckiejKilka słów o kuchni niemieckiej
      Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również …
    • Kuchnia pseudo światowaKuchnia pseudo światowa
      Wbrew temu co sądzi większość społeczeństwa, osoby serwujące obiady w domowym zaciszu coraz częściej sięgają po przepisy lub rodzime wariacje na temat przepisów z kuchni całego świata. Tradycyjny mielony coraz …
    Strony