postheadericon Panettone

Panettone to bardzo popularny we Włoszech deser. Ma on postać babki i pochodzi z Mediolanu. Potrawa ta jest spożywana najczęściej w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Ciasto to ma kształt wysokiej baby, która jest później pakowana w kartonowe pudełka. Należy tutaj wspomnieć, że proces produkcji tego ciasta jest długi i skomplikowany. Podczas pieczołowitego okresu przyrządzania ciasto na panettone nabiera specyficznych właściwości, takich jak na przykład puszystość i delikatność. Klasyczny wariant tego ciasta zawiera wyłącznie kandyzowaną skórkę cytryny oraz pomarańczy, a także rodzynki. Panettone bardzo często spożywana jest z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy z nich to krem z serka mascarpone lub zabaglione. Ostatecznie można to ciasto jeść popijając go słodkim winem lub likierem, takim jak na przykład Asti, Amaretto lub Marsala. Początków tego dania należy doszukiwać się już w czasach Imperium Rzymskiego, kiedy to spożywano słodki, miodowy chleb uznawany za protoplastę tego ciasta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Dobrze jest mieć kucharza w domuDobrze jest mieć kucharza w domu
      Najczęściej zawód kucharza nabywają mężczyźni. Mimo wszystko to oni są bardziej zdyscyplinowani i cierpliwi. Żony takich artystów wygrały po prostu los na loterii. Mieszkanie z osobą która od strony kulinarnej …
    • Meble kuchenne warszawaMeble kuchenne warszawa
      Aranżacja kuchni. Meble do kuchni to kwestia wyboru na bardzo wczesnym etapie urządzania domu. Kuchnia jest miejscem strategicznym, które potrzebuje odpowiedniej aranżacji. Trzeba się w niej czuć nie tylko swobodnie, …
    Strony