postheadericon Panettone

Panettone to bardzo popularny we Włoszech deser. Ma on postać babki i pochodzi z Mediolanu. Potrawa ta jest spożywana najczęściej w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Ciasto to ma kształt wysokiej baby, która jest później pakowana w kartonowe pudełka. Należy tutaj wspomnieć, że proces produkcji tego ciasta jest długi i skomplikowany. Podczas pieczołowitego okresu przyrządzania ciasto na panettone nabiera specyficznych właściwości, takich jak na przykład puszystość i delikatność. Klasyczny wariant tego ciasta zawiera wyłącznie kandyzowaną skórkę cytryny oraz pomarańczy, a także rodzynki. Panettone bardzo często spożywana jest z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy z nich to krem z serka mascarpone lub zabaglione. Ostatecznie można to ciasto jeść popijając go słodkim winem lub likierem, takim jak na przykład Asti, Amaretto lub Marsala. Początków tego dania należy doszukiwać się już w czasach Imperium Rzymskiego, kiedy to spożywano słodki, miodowy chleb uznawany za protoplastę tego ciasta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe
      Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, …
    • Lampy sklep internetowy
      Sklep z lampami. Byłam w trakcie urządzania swojego mieszkania. Jako że było to moje pierwsze, własne mieszkanie, bardzo chciałam aby było wyjątkowe. Każdy mebel, każdy dodatek musiał być dokładnie przemyślany. …
    Strony