postheadericon Owoce leśne, bogactwo smaków i witamin

Kto z nas nie lubi spacerować po lesie w poszukiwaniu smacznych owoców? Gdy nadchodzi sezon na jagody – borówka czernica, jeżyny, leśne maliny, brusznice, poziomki, możemy każdą wolną chwilę poświęcić na leśne wyprawy. Owszem, na placu targowym można kupić jagody, ale o ile są smaczniejsze te, które własnoręcznie zerwiemy z małych krzaczków. Owoce leśne mają wyjątkowy aromat i smak. Najlepsze gatunki malin ogrodowych zostają w tyle przy niewielkich malinach leśnych. Dlatego właśnie te owoce są najlepsze na domowe soki, czy przeciery. Z czarnych jagód, jeżyn możemy także przygotować zdrowy sok na zimę. Leśne owoce zawierają bardzo dużo witamin, korzystnych dla organizmu związków mineralnych, powinno się więc w sezonie korzystać z ich dobrodziejstwa jak najwięcej. Każdy deser z dodatkiem leśnych owoców będzie znakomitym zwieńczeniem obiadu. Jak jeszcze możemy wykorzystać w kuchni leśne owoce? Poziomki są owocami tak małymi i delikatnymi, że najlepsze są jako dodatek do galaretek, ciast, kremów i oczywiście, na surowo. Jeżyny, maliny – również jako dodatek do deserów i na soki. Można je zasuszyć, a zima dodawać do herbaty. Z czarnych jagód można zrobić galaretkę, przecier, można je także zamrozić – pierogi z jagodami w zimie, palce lizać….

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • świąteczny obiadświąteczny obiad
      Świąteczny obiad jest bardzo charakterystyczny pod względem ogólnym. Nigdy nie jest to jakiś pospolity, banalny posiłek. Zawsze stara się, aby był on bardziej uroczysty na miarę konkretnego święta. W Boże …
    • Co jest potrzebne w kuchniCo jest potrzebne w kuchni
      Budując dom mamy zawsze możliwość zbudowania go w taki sposób, aby kuchnia była dużym pokojem połączonym z jadalnią. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie w kuchni spędzamy bardzo dużo …
    Strony