postheadericon Owoce leśne, bogactwo smaków i witamin

Kto z nas nie lubi spacerować po lesie w poszukiwaniu smacznych owoców? Gdy nadchodzi sezon na jagody – borówka czernica, jeżyny, leśne maliny, brusznice, poziomki, możemy każdą wolną chwilę poświęcić na leśne wyprawy. Owszem, na placu targowym można kupić jagody, ale o ile są smaczniejsze te, które własnoręcznie zerwiemy z małych krzaczków. Owoce leśne mają wyjątkowy aromat i smak. Najlepsze gatunki malin ogrodowych zostają w tyle przy niewielkich malinach leśnych. Dlatego właśnie te owoce są najlepsze na domowe soki, czy przeciery. Z czarnych jagód, jeżyn możemy także przygotować zdrowy sok na zimę. Leśne owoce zawierają bardzo dużo witamin, korzystnych dla organizmu związków mineralnych, powinno się więc w sezonie korzystać z ich dobrodziejstwa jak najwięcej. Każdy deser z dodatkiem leśnych owoców będzie znakomitym zwieńczeniem obiadu. Jak jeszcze możemy wykorzystać w kuchni leśne owoce? Poziomki są owocami tak małymi i delikatnymi, że najlepsze są jako dodatek do galaretek, ciast, kremów i oczywiście, na surowo. Jeżyny, maliny – również jako dodatek do deserów i na soki. Można je zasuszyć, a zima dodawać do herbaty. Z czarnych jagód można zrobić galaretkę, przecier, można je także zamrozić – pierogi z jagodami w zimie, palce lizać….

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Lampy sklep internetowyLampy sklep internetowy
      Sklep z lampami. Byłam w trakcie urządzania swojego mieszkania. Jako że było to moje pierwsze, własne mieszkanie, bardzo chciałam aby było wyjątkowe. Każdy mebel, każdy dodatek musiał być dokładnie przemyślany. …
    • Pożywne śniadaniaPożywne śniadania
      Któż z nas nie lubi zjeść pożywnego śniadania. Tutaj najczęściej można mieć na uwadze to, że wiele osób stosuje raczej śniadania bardziej lekkie, dbając o swoją linię. Pożywne śniadania z …
    Strony