postheadericon Owoce leśne, bogactwo smaków i witamin

Kto z nas nie lubi spacerować po lesie w poszukiwaniu smacznych owoców? Gdy nadchodzi sezon na jagody – borówka czernica, jeżyny, leśne maliny, brusznice, poziomki, możemy każdą wolną chwilę poświęcić na leśne wyprawy. Owszem, na placu targowym można kupić jagody, ale o ile są smaczniejsze te, które własnoręcznie zerwiemy z małych krzaczków. Owoce leśne mają wyjątkowy aromat i smak. Najlepsze gatunki malin ogrodowych zostają w tyle przy niewielkich malinach leśnych. Dlatego właśnie te owoce są najlepsze na domowe soki, czy przeciery. Z czarnych jagód, jeżyn możemy także przygotować zdrowy sok na zimę. Leśne owoce zawierają bardzo dużo witamin, korzystnych dla organizmu związków mineralnych, powinno się więc w sezonie korzystać z ich dobrodziejstwa jak najwięcej. Każdy deser z dodatkiem leśnych owoców będzie znakomitym zwieńczeniem obiadu. Jak jeszcze możemy wykorzystać w kuchni leśne owoce? Poziomki są owocami tak małymi i delikatnymi, że najlepsze są jako dodatek do galaretek, ciast, kremów i oczywiście, na surowo. Jeżyny, maliny – również jako dodatek do deserów i na soki. Można je zasuszyć, a zima dodawać do herbaty. Z czarnych jagód można zrobić galaretkę, przecier, można je także zamrozić – pierogi z jagodami w zimie, palce lizać….

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia greckaKuchnia grecka
      Grecja to kraj, który słynie z bardzo dobrej kuchni opartej o najlepsze śródziemnomorskie tradycje. Dlatego też, będąc na helleńskiej ziemi, z całą pewnością warto spróbować specjałów opartych o oliwę z …
    • Na obiad do sąsiadówNa obiad do sąsiadów
      Polacy mają tendencję do zachwalania swojej kuchni. Jednak nie zauważają, że tradycja powoli zanika, a na naszych stołach zaczynają gościć potrawy zapożyczone z innych kuchni. Ponadto coraz częściej tradycyjne potrawy …
    Strony