postheadericon Owoce leśne, bogactwo smaków i witamin

Kto z nas nie lubi spacerować po lesie w poszukiwaniu smacznych owoców? Gdy nadchodzi sezon na jagody – borówka czernica, jeżyny, leśne maliny, brusznice, poziomki, możemy każdą wolną chwilę poświęcić na leśne wyprawy. Owszem, na placu targowym można kupić jagody, ale o ile są smaczniejsze te, które własnoręcznie zerwiemy z małych krzaczków. Owoce leśne mają wyjątkowy aromat i smak. Najlepsze gatunki malin ogrodowych zostają w tyle przy niewielkich malinach leśnych. Dlatego właśnie te owoce są najlepsze na domowe soki, czy przeciery. Z czarnych jagód, jeżyn możemy także przygotować zdrowy sok na zimę. Leśne owoce zawierają bardzo dużo witamin, korzystnych dla organizmu związków mineralnych, powinno się więc w sezonie korzystać z ich dobrodziejstwa jak najwięcej. Każdy deser z dodatkiem leśnych owoców będzie znakomitym zwieńczeniem obiadu. Jak jeszcze możemy wykorzystać w kuchni leśne owoce? Poziomki są owocami tak małymi i delikatnymi, że najlepsze są jako dodatek do galaretek, ciast, kremów i oczywiście, na surowo. Jeżyny, maliny – również jako dodatek do deserów i na soki. Można je zasuszyć, a zima dodawać do herbaty. Z czarnych jagód można zrobić galaretkę, przecier, można je także zamrozić – pierogi z jagodami w zimie, palce lizać….

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Słodycze, a ciastaSłodycze, a ciasta
      Słodkości, jakie można spożywać, są niekiedy zaskakujące. Mają ciekawy smak, jak i pozwalają nam na wykonanie najbardziej niekiedy zaskakujących dla nas dań. Niektóre z nich są nie tylko ciekawe, ale …
    • Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowiaKuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia
      Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu …
    Strony