postheadericon Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno

Olej kokosowy. Olej kokosowy to coraz bardziej popularny, modny i szeroko dostępny produkt. Nie dziwi już jego obecność na pólkach w niemal każdym sklepie spożywczym. Coraz powszechniej znane są też jego dobroczynne właściwości. Jest on niezastąpiony zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry i włosów. Nie każdy wie jednak, na co zwracać uwagę przy zakupie tego produktu. Prawdziwie niezastąpione działanie dla naszego organizmu ma bowiem jedynie olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Warto zatem szukać tego typu informacji na etykiecie. Jeśli jej brakuje, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z olejem rafinowanym. W procesie rafinacji olej traci wiele ze swoich właściwości, takich jak smak i zapach, a także większość drogocennych wartości odżywczych. Taki produkt ma większą trwałość i odporność na ciepło, dlatego będzie się nadawał lepiej jedynie do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach. Próżno jednak doszukiwać się w nim cudownych właściwości, z których słynie olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Mięsa na obiad
      Odnośnie tego, czy obiad okaże się smaczny wiele zależy. Czasami trzeba nieco bardziej przyłożyć się do przygotowania takiej potrawy. Bardzo ważna okazuje się początkowa faza przygotowania, czyli marynata. Bardzo często …
    • Jak Polacy jedli kiedyś i dziś
      Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej …
    Strony