postheadericon Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno

Olej kokosowy. Olej kokosowy to coraz bardziej popularny, modny i szeroko dostępny produkt. Nie dziwi już jego obecność na pólkach w niemal każdym sklepie spożywczym. Coraz powszechniej znane są też jego dobroczynne właściwości. Jest on niezastąpiony zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry i włosów. Nie każdy wie jednak, na co zwracać uwagę przy zakupie tego produktu. Prawdziwie niezastąpione działanie dla naszego organizmu ma bowiem jedynie olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Warto zatem szukać tego typu informacji na etykiecie. Jeśli jej brakuje, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z olejem rafinowanym. W procesie rafinacji olej traci wiele ze swoich właściwości, takich jak smak i zapach, a także większość drogocennych wartości odżywczych. Taki produkt ma większą trwałość i odporność na ciepło, dlatego będzie się nadawał lepiej jedynie do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach. Próżno jednak doszukiwać się w nim cudownych właściwości, z których słynie olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Insekty na stoleInsekty na stole
      Człowiek, żeby przetrwać musiał często zjadać przeróżne stworzenia, które go otaczały. W wielu wypadkach okazywało się, że są ono wbrew pozorom bardzo smaczne. W ten sposób powstało wiele dań na …
    • Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?
      Lasagne to typowo włoska potrawa, którą coraz chętniej przygotowujemy w naszych domach. Wydawać by się mogło, że zadanie jest dość proste – ot, kupić płaty makaronowe, przygotować sos boloński, przygotować …
    Strony