postheadericon Odżywianie kobiet w okresie ciąży

Nawyki kulinarne kobiet w czasie ciąży mają istotny wpływ na życie i rozwój jej nienarodzonego dziecka. Stąd też wykazuje się szereg zaleceń oraz przeciwwskazań, które każda kobieta powinna wziąć pod uwagę w tym okresie. Po pierwsze należy wyeliminować wszelkie używki. Kawa oraz herbata mogą prowadzić do zaburzeń rozwojowych więc najlepszą opcją jest całkowite ich wyeliminowanie z naszego odżywiania. Oczywiście można sobie pozwolić na małe odstępstwa, w niektórych sytuacjach, aczkolwiek powszechnie winny być unikane. Ponadto musimy zrezygnować z potraw nacechowanych ostrym doprawieniem. Nie służy raczej posilanie się ostrymi daniami, gdyż układ pokarmowy o wiele gorzej i wolniej trawi takie produkty, a poza tym są one mniej lubiane przez nasze pociechy. Każda przyszła mama powinna zapewniać swojemu dziecku tylko to, co jest dla niego dobre oraz zdrowe. W okresie ciąży o wiele gorzej znosimy większość potraw ciężkostrawnych. Oznacza to, że pieczone mięsa oraz tłuste dania odpychają przyszłe mamy. Powodują liczne bóle układu pokarmowego. W czasie ciąży powinnyśmy zatem posiłkować się szeregiem owoców oraz warzyw, jak również spożywać lekkie produkty mleczne oraz wszelkiego rodzaju mięsa drobiowe. Zapewni nam to odpowiednie wartości dla naszego maleństwa, ale także o wiele lepsze samopoczucie w kolejnych dniach okresu prenatalnego.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Pyszne smaki lata warPyszne smaki lata war
      Latem nasza dieta wygląda inaczej niż zimą. Przede wszystkim wybieramy lżejsze posiłki, gdyż na te ciężkie nie mamy ochoty. Latem w sklepach możemy znaleźć wiele smacznych sezonowych warzyw i owoców. …
    • Śniadanie, co dniaŚniadanie, co dnia
      Niekiedy potrawy stosowane na śniadanie zmuszają nas do pewnego rodzaju monotonii. Niekiedy jednak są sposoby na to, aby jakoś urozmaicić sobie tą potrawę. Jako najbardziej wpływowy posiłek dnia, czyli taki, …
    Strony