postheadericon Odżywianie kobiet w okresie ciąży

Nawyki kulinarne kobiet w czasie ciąży mają istotny wpływ na życie i rozwój jej nienarodzonego dziecka. Stąd też wykazuje się szereg zaleceń oraz przeciwwskazań, które każda kobieta powinna wziąć pod uwagę w tym okresie. Po pierwsze należy wyeliminować wszelkie używki. Kawa oraz herbata mogą prowadzić do zaburzeń rozwojowych więc najlepszą opcją jest całkowite ich wyeliminowanie z naszego odżywiania. Oczywiście można sobie pozwolić na małe odstępstwa, w niektórych sytuacjach, aczkolwiek powszechnie winny być unikane. Ponadto musimy zrezygnować z potraw nacechowanych ostrym doprawieniem. Nie służy raczej posilanie się ostrymi daniami, gdyż układ pokarmowy o wiele gorzej i wolniej trawi takie produkty, a poza tym są one mniej lubiane przez nasze pociechy. Każda przyszła mama powinna zapewniać swojemu dziecku tylko to, co jest dla niego dobre oraz zdrowe. W okresie ciąży o wiele gorzej znosimy większość potraw ciężkostrawnych. Oznacza to, że pieczone mięsa oraz tłuste dania odpychają przyszłe mamy. Powodują liczne bóle układu pokarmowego. W czasie ciąży powinnyśmy zatem posiłkować się szeregiem owoców oraz warzyw, jak również spożywać lekkie produkty mleczne oraz wszelkiego rodzaju mięsa drobiowe. Zapewni nam to odpowiednie wartości dla naszego maleństwa, ale także o wiele lepsze samopoczucie w kolejnych dniach okresu prenatalnego.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • KawaKawa
      Kawa już od 340 lat jest najbardziej lubianym napojem – używką. Jest bardzo wiele sposobów jej przyrządzania i zaparzania, sposoby te uczyniły z picia kawy, prawdziwą rozkosz dla naszego podniebienia. …
    • Warzywa każdego dniaWarzywa każdego dnia
      Warzywa są bardzo ważnym składnikiem każdego dnia. Są przede wszystkim niezbędnym źródłem witamin i składników mineralnych, które są uwzględnione w postaci naturalnej. Warzywa powinno się jeść regularnie. Każdy dzień wymaga …
    Strony