postheadericon Lodowe desery, które zna cały świat

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie upalnych dni bez lodów. Można je kupić na każdym roku, w każdym sklepie, już nie tylko latem, ale w ciągu całego roku. Kupując kilka gałek lodów dla ochłody – a i z łakomstwa, nawet się nie zastanawiamy, że kiedyś lody były rarytasem dostępnym dla najbogatszych. W czasach, gdy nie znano lodówek, zamrażarek, lody pozyskiwano z lodowych, naturalnych brył, przy pomocy kawałków lodu zamrażano owoce, dodawano do napojów. Dziś, owocowymi, mrożonymi deserami są pyszne sorbety owocowe. Jest kilka deserów lodowych, które znane są na całym świecie. Jednym z nich jest ‘banana split,, czyli trzy gałki lodów podane z bananami, bitą śmietaną. Lody muszą być o określonych smakach – gałka lodów truskawkowych, waniliowych i czekoladowych. Kolejnym deserem, który zrobił światową karierę jest ‘melba’ – jej pierwotny wygląd to gałki lodów podane z połówkami brzoskwini ugotowanej w syropie z malin. I jeszcze jeden sławny deser – ‘tartufo’, czyli duża gałka lodów czekoladowych i orzechowych, obsypana kakao, która jest wypełniona płynną czekoladą. Współcześni, włoscy producenci lodów poszukują nowych smaków, można kupić lody o smaku smażonego bekonu, jajecznicy, coca coli.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Wielki powrót sztuki kulinarnej
      Nasyciliśmy się już fast foodami i daniami na wynos. Coraz większe zainteresowanie gotowaniem jest widoczne gołym okiem, czy to w telewizji, czy internecie czy też na półkach w księgarniach. Można …
    • Kuchnia w internecie
      Zdecydowanie dla wielu osób jest to coś nie do pomyślenia. Istnieje bowiem wiele kulinarnych gier, w których należy łączyć składniki zgodnie z przepisem. Nie ma to jednak niczego wspólnego z …
    Strony