postheadericon Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?

Lasagne to typowo włoska potrawa, którą coraz chętniej przygotowujemy w naszych domach. Wydawać by się mogło, że zadanie jest dość proste – ot, kupić płaty makaronowe, przygotować sos boloński, przygotować beszamel, to wszystko przełożyć razem, wykorzystując dodatkowo parmezan i mozzarellę i lasagne gotowe. Jest jednak dość spory problem, ponieważ, jak się okazuje, w bardzo wielu przypadkach dzieje się tak, że płaty makaronowe nawet po czterdziestu – pięćdziesięciu minutach zapiekania pozostają twarde. Jak sobie z taką sytuacją poradzić i co zrobić, by jej w praktyce zapobiec? Przede wszystkim, na taki problem znaleźć możemy co najmniej kilka odpowiednich rozwiązań, co już z całą pewnością powinno niejednemu poprawić humor i dać szansę na znalezienie odpowiedniej opcji działania w tym zakresie. Jedną opcją jest obecność bardzo dużej ilości sosu. Sos ten pozwoli makaronowi zmięknąć bez większego problemu i da odpowiednie efekty. Jeśli jednak wolimy mniejszą ilość sosu, to na pewno warto pomyśleć o lekkim obgotowaniu płatów lasagne przed ich użyciem. Rozwiązanie to na pewno jest doskonałe pod każdym względem i da nam miękkie i smaczne lasagne bez większych problemów w działaniach pod każdym względem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Lodowe desery, które zna cały światLodowe desery, które zna cały świat
      Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie upalnych dni bez lodów. Można je kupić na każdym roku, w każdym sklepie, już nie tylko latem, ale w ciągu całego roku. Kupując …
    • Kulinaria w hipermarketachKulinaria w hipermarketach
      Od kilku lat trwa zjawisko, które można by określić mianem ‚kulinaria w hipermarketach”. Nie chodzi o sprzedawanie żywności, ale umieszczanie przepisów kulinarnych w gazetkach reklamowych i drukowanie specjalnych okolicznościowo -tematycznych …
    Strony