postheadericon Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?

Lasagne to typowo włoska potrawa, którą coraz chętniej przygotowujemy w naszych domach. Wydawać by się mogło, że zadanie jest dość proste – ot, kupić płaty makaronowe, przygotować sos boloński, przygotować beszamel, to wszystko przełożyć razem, wykorzystując dodatkowo parmezan i mozzarellę i lasagne gotowe. Jest jednak dość spory problem, ponieważ, jak się okazuje, w bardzo wielu przypadkach dzieje się tak, że płaty makaronowe nawet po czterdziestu – pięćdziesięciu minutach zapiekania pozostają twarde. Jak sobie z taką sytuacją poradzić i co zrobić, by jej w praktyce zapobiec? Przede wszystkim, na taki problem znaleźć możemy co najmniej kilka odpowiednich rozwiązań, co już z całą pewnością powinno niejednemu poprawić humor i dać szansę na znalezienie odpowiedniej opcji działania w tym zakresie. Jedną opcją jest obecność bardzo dużej ilości sosu. Sos ten pozwoli makaronowi zmięknąć bez większego problemu i da odpowiednie efekty. Jeśli jednak wolimy mniejszą ilość sosu, to na pewno warto pomyśleć o lekkim obgotowaniu płatów lasagne przed ich użyciem. Rozwiązanie to na pewno jest doskonałe pod każdym względem i da nam miękkie i smaczne lasagne bez większych problemów w działaniach pod każdym względem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak zachować się ze smakiem przy stole obcokrajowców?Jak zachować się ze smakiem przy stole obcokrajowców?
      Jedzenie jest naturalną potrzebą każdego człowieka- jemy codziennie, bo bez jedzenie nie moglibyśmy żyć. W związku z tym jesteśmy niejako „zmuszeni” do tego, by nabrać ogłady i kultury, związanej ze …
    • Wielki powrót sztuki kulinarnejWielki powrót sztuki kulinarnej
      Nasyciliśmy się już fast foodami i daniami na wynos. Coraz większe zainteresowanie gotowaniem jest widoczne gołym okiem, czy to w telewizji, czy internecie czy też na półkach w księgarniach. Można …
    Strony