postheadericon Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?

Lasagne to typowo włoska potrawa, którą coraz chętniej przygotowujemy w naszych domach. Wydawać by się mogło, że zadanie jest dość proste – ot, kupić płaty makaronowe, przygotować sos boloński, przygotować beszamel, to wszystko przełożyć razem, wykorzystując dodatkowo parmezan i mozzarellę i lasagne gotowe. Jest jednak dość spory problem, ponieważ, jak się okazuje, w bardzo wielu przypadkach dzieje się tak, że płaty makaronowe nawet po czterdziestu – pięćdziesięciu minutach zapiekania pozostają twarde. Jak sobie z taką sytuacją poradzić i co zrobić, by jej w praktyce zapobiec? Przede wszystkim, na taki problem znaleźć możemy co najmniej kilka odpowiednich rozwiązań, co już z całą pewnością powinno niejednemu poprawić humor i dać szansę na znalezienie odpowiedniej opcji działania w tym zakresie. Jedną opcją jest obecność bardzo dużej ilości sosu. Sos ten pozwoli makaronowi zmięknąć bez większego problemu i da odpowiednie efekty. Jeśli jednak wolimy mniejszą ilość sosu, to na pewno warto pomyśleć o lekkim obgotowaniu płatów lasagne przed ich użyciem. Rozwiązanie to na pewno jest doskonałe pod każdym względem i da nam miękkie i smaczne lasagne bez większych problemów w działaniach pod każdym względem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia
      Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, …
    • Smak słodki i jego pozytywne aspekty
      Każdy z nas wie, że słodki smak to raj dla naszych podniebień, jednakże znajdzie się grupa ludzi, która zupełnie nie czuje fascynacji odnośnie słodkich przekąsek. Natomiast naukowcy dowodzą, że słodki …
    Strony