postheadericon Ładnie przyrządzone potrawy kulinarne

Czasami wystarczy prosta kreacja z wykorzystaniem tego, co mamy w lodówce, na ogródku, lub w jakimkolwiek sklepie spożywczym, żeby nadać potrawie innego wyglądu, bardziej oryginalnego, i sprawiającego, że potrawa wygląda jeszcze smaczniej i wykwintniej. Najlepsi kucharze oprócz dobrze przyprawionych dań, czy wykorzystania prostych składników do ich przyrządzenia, wykorzystują bardzo często zieleninę, czyli natkę pietruszki, koperek, miętę, bazylię, surową paprykę, marchewkę, zielony groszek, pomidora, czy cebulkę, do przystrojenia dania głównego, lub przekąsek. W takiej sytuacji jedzenie położone na talerzach i obłożone tymi składnikami, a także wykorzystanie owoców np. cytrusów (cytryny) do dekoracji sprawia, że danie zmienia swój wygląd, charakter, i staje się znacznie bardziej smakowite. Do dekoracji deserów wykorzystywane są świeże owoce kładzione np. na wierzch całej słodkiej kompozycji. Bardzo popularne są truskawki, cząstki mandarynek i pomarańczy, żurawina, banan, jabłko, cytryna, czy jeżyny. W deserach do dekoracji wykorzystywane są również orzechy różnego typu np. włoskie, skórki cytrusowe starte lub w cukrze, płynna czekolada lub inny sos np. karmelowy oraz bita śmietana, cukier puder albo lukier.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Remont kuchniRemont kuchni
      Okazją do zmiany wyglądu kuchni w naszym domu lub mieszkaniu jest remont. Mamy wtedy możliwość nie tylko do zmiany wystroju kuchni, ale również do poprawienia jej funkcjonalności, zamontowania nowych urządzeń …
    • Jedzenie łączy pokoleniaJedzenie łączy pokolenia
      Czy stary czy młody to nieważne. Każdy je, więc temat jest uniwersalny. Poznaj dlaczego jedzenie łączy pokolenia i jak można to wykorzystać do odbudowania zaufania między różnymi grupami społecznymi, często …
    Strony