postheadericon Ładnie przyrządzone potrawy kulinarne

Czasami wystarczy prosta kreacja z wykorzystaniem tego, co mamy w lodówce, na ogródku, lub w jakimkolwiek sklepie spożywczym, żeby nadać potrawie innego wyglądu, bardziej oryginalnego, i sprawiającego, że potrawa wygląda jeszcze smaczniej i wykwintniej. Najlepsi kucharze oprócz dobrze przyprawionych dań, czy wykorzystania prostych składników do ich przyrządzenia, wykorzystują bardzo często zieleninę, czyli natkę pietruszki, koperek, miętę, bazylię, surową paprykę, marchewkę, zielony groszek, pomidora, czy cebulkę, do przystrojenia dania głównego, lub przekąsek. W takiej sytuacji jedzenie położone na talerzach i obłożone tymi składnikami, a także wykorzystanie owoców np. cytrusów (cytryny) do dekoracji sprawia, że danie zmienia swój wygląd, charakter, i staje się znacznie bardziej smakowite. Do dekoracji deserów wykorzystywane są świeże owoce kładzione np. na wierzch całej słodkiej kompozycji. Bardzo popularne są truskawki, cząstki mandarynek i pomarańczy, żurawina, banan, jabłko, cytryna, czy jeżyny. W deserach do dekoracji wykorzystywane są również orzechy różnego typu np. włoskie, skórki cytrusowe starte lub w cukrze, płynna czekolada lub inny sos np. karmelowy oraz bita śmietana, cukier puder albo lukier.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Zwyczajne i niezwyczajne kanapki
      Z kanapkami ma do czynienia na pewno każdy z nas. Nie tylko jemy na śniadanie, czy kolację, ale także spożywamy je w charakterze przekąski o różnych porach, również podczas pobytu …
    • Gotowanie w XXI wieku
      Chwilowe zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania się przerodziło się w ostatnim czasie w wielką falę, modę zmieniającą nawyki konsumenckie milionów ludzi na świecie. Wszystko zaczęło się od budowania wiedzy na temat …
    Strony