postheadericon Ładnie przyrządzone potrawy kulinarne

Czasami wystarczy prosta kreacja z wykorzystaniem tego, co mamy w lodówce, na ogródku, lub w jakimkolwiek sklepie spożywczym, żeby nadać potrawie innego wyglądu, bardziej oryginalnego, i sprawiającego, że potrawa wygląda jeszcze smaczniej i wykwintniej. Najlepsi kucharze oprócz dobrze przyprawionych dań, czy wykorzystania prostych składników do ich przyrządzenia, wykorzystują bardzo często zieleninę, czyli natkę pietruszki, koperek, miętę, bazylię, surową paprykę, marchewkę, zielony groszek, pomidora, czy cebulkę, do przystrojenia dania głównego, lub przekąsek. W takiej sytuacji jedzenie położone na talerzach i obłożone tymi składnikami, a także wykorzystanie owoców np. cytrusów (cytryny) do dekoracji sprawia, że danie zmienia swój wygląd, charakter, i staje się znacznie bardziej smakowite. Do dekoracji deserów wykorzystywane są świeże owoce kładzione np. na wierzch całej słodkiej kompozycji. Bardzo popularne są truskawki, cząstki mandarynek i pomarańczy, żurawina, banan, jabłko, cytryna, czy jeżyny. W deserach do dekoracji wykorzystywane są również orzechy różnego typu np. włoskie, skórki cytrusowe starte lub w cukrze, płynna czekolada lub inny sos np. karmelowy oraz bita śmietana, cukier puder albo lukier.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Makaron na wiele sposobówMakaron na wiele sposobów
      Popularność makaronów wywodzi się z kuchni włoskiej. Pokochał go jednak cały świat. Makaron występuje w różnej formie. Potrafi być nawet dietetyczny, jak na przykład makaron brązowy. Makaron występuje również w …
    • Imprezy dla firm poznańImprezy dla firm poznań
      Impreza firmowa. Jesteście właścicielami dużego przedsiębiorstwa lub jakiejś małej firmy? Na pewno zatrudniacie pracowników, którzy pracują na korzyść waszej firmy. Czasem warto pomyśleć o tym aby w ramach podziękowania za …
    Strony