postheadericon Kulinarne sztuczki mistrzów

Czy każdy może być mistrzem kuchennego świata? Prawie każdy kto chce , ale nie każdy będzie wirtuozem w którego rękach cały kulinarny świat stanie otworem i będzie leżał u jego stóp. Pierwszymi osobami, które na zawsze w naszych oczach będą prawdziwymi specjalistami znającymi wszystkie kulinarne tajniki są oczywiście nasze matki i babki. Każdemu z nas nie raz zdarzyło się zadzwonić i zapytać : a jak się robi to i to, a ile się piecze, w jakiej temperaturze, jaka konsystencja itd. W każdym razie czasem mistrzowie z telewizyjnych popularnych programów są mniejszymi autorytetami aniżeli bliskie nam osoby. I oczywiście właśnie tak jest prawidłowo. W pogodni za doskonałością jesteśmy na dobrej drodze, jeśli kulinarny świat zaczyna się od rodzinnej i aromatycznej na swój sposób kuchni. Mistrzostwo osiąga się wtedy kiedy czuje się smak potrawy zanim rozpocznie się ją przygotowywać. Wyczulone zmysły poprowadzą mistrza przez szczegóły przyrządzania najlepszego dania jakie wyjdzie spod naszych rąk. Mistrzowie kulinarni postawieni w nagłej sytuacji kiedy to mają zbiór przeróżnych i przypadkowych składników oraz przypraw potrafią wykorzystać je na milion sposobów tworząc nowe smaki i nowe dania. Dojście do takiej wprawy nie każdemu jest pisane, bo to wyższy stopień wtajemniczenia, jednak jeśli gotowanie będzie sztuką malowaną sercem tajniki kulinarnego świata będą odkrywały się same.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska
      Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach …
    • Co jest potrzebne w kuchniCo jest potrzebne w kuchni
      Budując dom mamy zawsze możliwość zbudowania go w taki sposób, aby kuchnia była dużym pokojem połączonym z jadalnią. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie w kuchni spędzamy bardzo dużo …
    Strony