postheadericon Kulinaria i smak, kuchnia

Głód jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka- każdy z nas musi jeść, by móc żyć. Właśnie dlatego ludzie od początków swego istnienia dbali miedzy innymi o zaspokojenie tego podstawowego zapotrzebowania. Z czasem odkryto, że jedzenie jest też przyjemnością, a potrawy można sporządzać na wiele różnych sposobów- tak właśnie narodziła się sztuka kulinarna, która dziś odgrywa niemałe znaczenie, a i jest bardzo rozwinięta i zróżnicowana. Kulinaria, czyli sztuka przyrządzania potraw powiązana jest z kolei nierozerwalnie z terminem smaku. Smak jest przecież głównym wyznacznikiem służącym do oceny jakości potraw. Z sztuką kulinarną oraz samym smakiem mamy do czynienia na co dzień, bo choć wiele się w tych dziedzinach zmieniło, to wciąż potrzebujemy jedzenia do życia- musimy zatem gotować. Skoro zaś musimy gotować, musimy też mieć ku temu odpowiednie warunki. Musimy mieć kuchnię. Okazuje się, że rozwój sztuki kulinarnej nie byłby możliwy, bez postępu, wynalezienia odpowiednich przyrządów, a w końcu i urządzeń, które dziś są nam niezbędne. Każda kuchnia jest dziś wyposażona w szereg różnego rodzaju narzędzi, urządzeń i sprzętów, które ułatwiają gotowanie, pozwalają nam przyrządzać bardzo wyszukane potrawy.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kawa do ekspresu
      Kawa do ekspresu. Wiele osób, żyjących w obecnych czasach, rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy. Niektórzy wybierają parzoną, inni mieloną jednak dla każdego liczy się tak samo, zawarta w niej …
    • Wołowina na stół
      Najpopularniejszym mięsem w Polsce wciąż pozostaje niestety wieprzowina. Warto zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i sięgnąć po czerwone mięso wołowe. Wołowina jest dużo zdrowsza, ponieważ zawiera mniej tłuszczu i jest …
    Strony