postheadericon Kulinaria i jej kształtowanie

Kulinaria jest sztuką przyrządzania potraw, która rozwijała się na przestrzeni lat, zyskując różne postacie, uzależnione od czynników takich jak region, kultura czy wiara, a także dostępne składniki- zwierzęta, owoce i warzywa. Właśnie z uwagi na te czynniki, kulinaria jest dziś bardzo szerokim działem. Mówi się o podstawowych metodach obróbki pożywienia, takich jak na przykład gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie, smażenie, wędzenie i tak dalej. I choć metody te są powszechne i stosowane na całym świecie, to jednak kuchnie poszczególnych zakątków świata bardzo się od siebie różnią. Kulinaria jest kształtowana również przez inne czynniki, jak na przykład religia- doskonale wiem, że niektóre z religii zakazują spożywania określonego rodzaju mięsa i tak dalej. Wiemy również, że różne kultury czy tradycje tez mają wpływ na kuchnię. Jest jednak jeszcze jeden bardzo ważny czynnik, o którym często zapominamy, a mianowicie gusty smakowe i preferencje. Mogą one być rozpatrywane na szeroką skalę- mówimy na przykład, że w Meksyku woli się potrawy bardzo ostre i pikantne i tym podobne. Preferencje i gusty mogą jednak być rozpatrywane również na bardzo wąską skalę- można mówić, że w różnych regionach naszego kraju panują różne upodobania smakowe.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Gdzie znajdziemy kuchnie z różnych regionów świata?Gdzie znajdziemy kuchnie z różnych regionów świata?
      Jeśli mamy trochę czasu już w Polsce nie będziemy mieli większych trudności w znalezieniu potrwa z różnych regionów świata. Nie musimy ich szukać w barach, ale znajdziemy je w prowadzonych …
    • Co to takiego jest?Co to takiego jest?
      Powszechnie wiadomo, że dobra kuchnia zaskakuje nie tylko smakiem, wyglądem estetycznym, ale także sposobem przyrządzenia. Prawda jest jednak taka, że są pewne granice, których nikt nie odważył się przekroczyć, ale …
    Strony