postheadericon Kulinaria i jej kształtowanie

Kulinaria jest sztuką przyrządzania potraw, która rozwijała się na przestrzeni lat, zyskując różne postacie, uzależnione od czynników takich jak region, kultura czy wiara, a także dostępne składniki- zwierzęta, owoce i warzywa. Właśnie z uwagi na te czynniki, kulinaria jest dziś bardzo szerokim działem. Mówi się o podstawowych metodach obróbki pożywienia, takich jak na przykład gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie, smażenie, wędzenie i tak dalej. I choć metody te są powszechne i stosowane na całym świecie, to jednak kuchnie poszczególnych zakątków świata bardzo się od siebie różnią. Kulinaria jest kształtowana również przez inne czynniki, jak na przykład religia- doskonale wiem, że niektóre z religii zakazują spożywania określonego rodzaju mięsa i tak dalej. Wiemy również, że różne kultury czy tradycje tez mają wpływ na kuchnię. Jest jednak jeszcze jeden bardzo ważny czynnik, o którym często zapominamy, a mianowicie gusty smakowe i preferencje. Mogą one być rozpatrywane na szeroką skalę- mówimy na przykład, że w Meksyku woli się potrawy bardzo ostre i pikantne i tym podobne. Preferencje i gusty mogą jednak być rozpatrywane również na bardzo wąską skalę- można mówić, że w różnych regionach naszego kraju panują różne upodobania smakowe.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kiedy gotować jakie potrawyKiedy gotować jakie potrawy
      Gotowanie ma sprawiać przyjemność. Jak wiadomo jedzenie jest również bardzo dużą przyjemnością, oczywiście jedynie pod warunkiem, że jest dobre i odbywa się to w dobrej i przede wszystkim, bardzo miłej …
    • Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?Lasagne – co zrobić, żeby była miękka?
      Lasagne to typowo włoska potrawa, którą coraz chętniej przygotowujemy w naszych domach. Wydawać by się mogło, że zadanie jest dość proste – ot, kupić płaty makaronowe, przygotować sos boloński, przygotować …
    Strony