postheadericon Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest znana na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest koszerność, czyli podział produktów na koszerne – „czyste”, dozwolone do spożycia i trefne – zakazane, np. mięso nie może być podawane jednocześnie z nabiałem (możliwe jest sięgnięcie po nabiał przed zjedzeniem mięsa, lecz potem należy opłukać usta i przegryźć chleb). W kuchni żydowskiej jest zakazane jedzenie mięsa niektórych zwierząt np. świń oraz ryb, które nie mają łusek. W diecie Żydów występuje mięso, jednak musi ono pochodzić ze specjalnego rytualnego uboju nazywanego szechitą. Nie wolno także gotować potraw w czasie szabatu, dlatego w menu znajdziemy dużo zimnych przekąsek. Charakterystycznymi składnikami kuchni żydowskiej są min.: mięso z kurczaka, wołowina, marchew, ziemniaki, kasza jęczmienna, migdały, pieprz, cebula, chleb pita. Żydzi mogą spożywać mleko i jaja, ale tylko od zwierząt, których mięso uznano za koszerne. Owoce muszą pochodzić z drzew, które maja, co najmniej 3 lata. Owoce wykorzystywane w kuchni żydowskiej to: oliwki, jabłka, pomarańcze, bakalie, awokado.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Zróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lataZróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lata
      Dieta każdego człowieka żyjące w szybko sposób powinna być maksymalnie zróżnicowana. Organizm nie może otrzymywać przez cały czas zestawu tych samych składników odżywczych. Jest prosty powód takiej zależności. Otrzymywanie cały …
    • Przygotowywanie posiłków w kuchniPrzygotowywanie posiłków w kuchni
      Jeśli chcemy ułatwiać sobie pracę jaką wykonujemy w kuchni, musimy w odpowiedni sposób zaprojektować kuchnię w naszym domu. W tym celu konieczne jest odpowiednie wykorzystanie przestrzeni jaką posiadamy w kuchni. …
    Strony