postheadericon Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest znana na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest koszerność, czyli podział produktów na koszerne – „czyste”, dozwolone do spożycia i trefne – zakazane, np. mięso nie może być podawane jednocześnie z nabiałem (możliwe jest sięgnięcie po nabiał przed zjedzeniem mięsa, lecz potem należy opłukać usta i przegryźć chleb). W kuchni żydowskiej jest zakazane jedzenie mięsa niektórych zwierząt np. świń oraz ryb, które nie mają łusek. W diecie Żydów występuje mięso, jednak musi ono pochodzić ze specjalnego rytualnego uboju nazywanego szechitą. Nie wolno także gotować potraw w czasie szabatu, dlatego w menu znajdziemy dużo zimnych przekąsek. Charakterystycznymi składnikami kuchni żydowskiej są min.: mięso z kurczaka, wołowina, marchew, ziemniaki, kasza jęczmienna, migdały, pieprz, cebula, chleb pita. Żydzi mogą spożywać mleko i jaja, ale tylko od zwierząt, których mięso uznano za koszerne. Owoce muszą pochodzić z drzew, które maja, co najmniej 3 lata. Owoce wykorzystywane w kuchni żydowskiej to: oliwki, jabłka, pomarańcze, bakalie, awokado.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Fototapety do restauracjiFototapety do restauracji
      Nowe wnętrze restauracji. Prowadziłam restaurację już od kilku lat. Niestety ostatnimi czasy bardzo ubyło nam klientów. Czy to efekt konkurencji, czy czegoś innego, nie wiedziałam. Ale coś musiałam zrobić aby …
    • Najbardziej interesująca kuchniaNajbardziej interesująca kuchnia
      Najbardziej interesującym rodzajem kuchni może być dla nas na przykład wiele elementów, powiązanych dość dokładnie z na przykład rzeczami, znajdującymi się w kuchni. Czasami należy jednak zadbać dość dokładnie o …
    Strony