postheadericon Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest znana na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest koszerność, czyli podział produktów na koszerne – „czyste”, dozwolone do spożycia i trefne – zakazane, np. mięso nie może być podawane jednocześnie z nabiałem (możliwe jest sięgnięcie po nabiał przed zjedzeniem mięsa, lecz potem należy opłukać usta i przegryźć chleb). W kuchni żydowskiej jest zakazane jedzenie mięsa niektórych zwierząt np. świń oraz ryb, które nie mają łusek. W diecie Żydów występuje mięso, jednak musi ono pochodzić ze specjalnego rytualnego uboju nazywanego szechitą. Nie wolno także gotować potraw w czasie szabatu, dlatego w menu znajdziemy dużo zimnych przekąsek. Charakterystycznymi składnikami kuchni żydowskiej są min.: mięso z kurczaka, wołowina, marchew, ziemniaki, kasza jęczmienna, migdały, pieprz, cebula, chleb pita. Żydzi mogą spożywać mleko i jaja, ale tylko od zwierząt, których mięso uznano za koszerne. Owoce muszą pochodzić z drzew, które maja, co najmniej 3 lata. Owoce wykorzystywane w kuchni żydowskiej to: oliwki, jabłka, pomarańcze, bakalie, awokado.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Zdrowe odżywianie się
      W dzisiejszych czasach ludzie starają się przede wszystkim o to, aby w sposób odpowiedni umieć dla siebie dobrać taką żywność, która będzie dla nas naprawdę bardzo zdrowa i pomoże nam …
    • Czekoladowe inspiracje
      Czekolada to afrodyzjak, któremu mało osób tak naprawdę może się oprzeć, bez względu na to, czy znajduje się na wypiekach, czy jest sprzedawana oddzielnie. Znakomitym pomysłem na czekoladowy deser, jest …
    Strony