postheadericon Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest znana na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest koszerność, czyli podział produktów na koszerne – „czyste”, dozwolone do spożycia i trefne – zakazane, np. mięso nie może być podawane jednocześnie z nabiałem (możliwe jest sięgnięcie po nabiał przed zjedzeniem mięsa, lecz potem należy opłukać usta i przegryźć chleb). W kuchni żydowskiej jest zakazane jedzenie mięsa niektórych zwierząt np. świń oraz ryb, które nie mają łusek. W diecie Żydów występuje mięso, jednak musi ono pochodzić ze specjalnego rytualnego uboju nazywanego szechitą. Nie wolno także gotować potraw w czasie szabatu, dlatego w menu znajdziemy dużo zimnych przekąsek. Charakterystycznymi składnikami kuchni żydowskiej są min.: mięso z kurczaka, wołowina, marchew, ziemniaki, kasza jęczmienna, migdały, pieprz, cebula, chleb pita. Żydzi mogą spożywać mleko i jaja, ale tylko od zwierząt, których mięso uznano za koszerne. Owoce muszą pochodzić z drzew, które maja, co najmniej 3 lata. Owoce wykorzystywane w kuchni żydowskiej to: oliwki, jabłka, pomarańcze, bakalie, awokado.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia grecka
      Grecja to kraj, który słynie z bardzo dobrej kuchni opartej o najlepsze śródziemnomorskie tradycje. Dlatego też, będąc na helleńskiej ziemi, z całą pewnością warto spróbować specjałów opartych o oliwę z …
    • Twoje smaki
      Twoje smaki z pewnością odnoszą się do kwestii kulinarni każdego z nas. Można powiedzieć, że każdy przyjął zupełnie inne normy w stosunku do gotowania. Jedni używają mniej składników inni więcej. …
    Strony