postheadericon Kuchnia włoska i polska – różnice i podobieństwa

W Polsce kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą. Jednak nawet te potrawy w Polsce są inaczej przyrządzane. Pierwszą różnicą jest na przykład makaron, ponieważ Włosi jedzą lekko twardy, tak zwany al dente, Polacy natomiast uważają, że taki makaron jest niedogotowany i gotują dłużej, jest bardziej rozgotowany. Inną różnicą między dwiema kuchniami, jest to że w Polsce pierwszym daniem jest zupa, a we Włoszech właśnie makaron jest pierwszym daniem, a drugie danie to mięsa i sałata lub inne warzywa, potem jest tak jak u nas deser i kawa. Kolejna różnica jest taka, że makaron jest tylko lekko polany sosem, we Włoszech sos nie ścieka na talerz tak jak w naszym kraju. Polacy bardziej lubują się sosach. Również kwestia picia kawy różni się zasadniczo. We Włoszech cappuccino, latte pije się jedynie na śniadanie, a po obiedzie kawa musi być mała i mocna, czyli espresso. Jednak są również i podobieństwa, na przykład nasze polskie kopytka nie są tylko naszym daniem narodowym, również jest to bardzo popularne danie we Włoszech.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kolacja doskonałaKolacja doskonała
      Kolacja nie zawsze wykorzystywana jest, jako jedynie potrawy kanapkowe. Czasami trzeba nieco bardziej postarać się, aby zaimponować drugiej osobie, swoimi zdolnościami oczywiście. Kulinarna strona często szwankuje, jeśli nie ma się …
    • Gotujemy i poznajemyGotujemy i poznajemy
      Dzisiejszy kulinarny świat bardzo się rozwinął. Na świecie mamy mnóstwo fantastycznych potraw i dań, które każdy powinien spróbować. Wielu z nas także nie powinno mieć już problemu, z tym co …
    Strony