postheadericon Kuchnia włoska i polska – różnice i podobieństwa

W Polsce kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą. Jednak nawet te potrawy w Polsce są inaczej przyrządzane. Pierwszą różnicą jest na przykład makaron, ponieważ Włosi jedzą lekko twardy, tak zwany al dente, Polacy natomiast uważają, że taki makaron jest niedogotowany i gotują dłużej, jest bardziej rozgotowany. Inną różnicą między dwiema kuchniami, jest to że w Polsce pierwszym daniem jest zupa, a we Włoszech właśnie makaron jest pierwszym daniem, a drugie danie to mięsa i sałata lub inne warzywa, potem jest tak jak u nas deser i kawa. Kolejna różnica jest taka, że makaron jest tylko lekko polany sosem, we Włoszech sos nie ścieka na talerz tak jak w naszym kraju. Polacy bardziej lubują się sosach. Również kwestia picia kawy różni się zasadniczo. We Włoszech cappuccino, latte pije się jedynie na śniadanie, a po obiedzie kawa musi być mała i mocna, czyli espresso. Jednak są również i podobieństwa, na przykład nasze polskie kopytka nie są tylko naszym daniem narodowym, również jest to bardzo popularne danie we Włoszech.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Dania i potrawy z makaronuDania i potrawy z makaronu
      Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych produktów żywnościowych. Możemy wykorzystać go jako dodatek do potraw, jak i ich najważniejszy i główny składnik. Wiele jest potraw, które do …
    • Krokiety w sezamieKrokiety w sezamie
      Krokieciki w sezamie? Co powiecie na to przepyszne danie? Jeśli macie pół godziny czasu i macie ochotę na smaczną przystawkę, możecie skusić się na ten przepis, bowiem tylko pół godzinki …
    Strony