postheadericon Kuchnia włoska i polska – różnice i podobieństwa

W Polsce kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą. Jednak nawet te potrawy w Polsce są inaczej przyrządzane. Pierwszą różnicą jest na przykład makaron, ponieważ Włosi jedzą lekko twardy, tak zwany al dente, Polacy natomiast uważają, że taki makaron jest niedogotowany i gotują dłużej, jest bardziej rozgotowany. Inną różnicą między dwiema kuchniami, jest to że w Polsce pierwszym daniem jest zupa, a we Włoszech właśnie makaron jest pierwszym daniem, a drugie danie to mięsa i sałata lub inne warzywa, potem jest tak jak u nas deser i kawa. Kolejna różnica jest taka, że makaron jest tylko lekko polany sosem, we Włoszech sos nie ścieka na talerz tak jak w naszym kraju. Polacy bardziej lubują się sosach. Również kwestia picia kawy różni się zasadniczo. We Włoszech cappuccino, latte pije się jedynie na śniadanie, a po obiedzie kawa musi być mała i mocna, czyli espresso. Jednak są również i podobieństwa, na przykład nasze polskie kopytka nie są tylko naszym daniem narodowym, również jest to bardzo popularne danie we Włoszech.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • śniadanie do szkołyśniadanie do szkoły
      Okres, kiedy dzieci chodzą do szkoły, jest czasem, kiedy powinno dbać się o ich odporność. Jesień i zima często nie są przyjazne pod względem zdrowia. Śniadanie dla dziecka powinno być, …
    • Dobrze jest mieć kucharza w domuDobrze jest mieć kucharza w domu
      Najczęściej zawód kucharza nabywają mężczyźni. Mimo wszystko to oni są bardziej zdyscyplinowani i cierpliwi. Żony takich artystów wygrały po prostu los na loterii. Mieszkanie z osobą która od strony kulinarnej …
    Strony