postheadericon Kuchnia włoska i polska – różnice i podobieństwa

W Polsce kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą. Jednak nawet te potrawy w Polsce są inaczej przyrządzane. Pierwszą różnicą jest na przykład makaron, ponieważ Włosi jedzą lekko twardy, tak zwany al dente, Polacy natomiast uważają, że taki makaron jest niedogotowany i gotują dłużej, jest bardziej rozgotowany. Inną różnicą między dwiema kuchniami, jest to że w Polsce pierwszym daniem jest zupa, a we Włoszech właśnie makaron jest pierwszym daniem, a drugie danie to mięsa i sałata lub inne warzywa, potem jest tak jak u nas deser i kawa. Kolejna różnica jest taka, że makaron jest tylko lekko polany sosem, we Włoszech sos nie ścieka na talerz tak jak w naszym kraju. Polacy bardziej lubują się sosach. Również kwestia picia kawy różni się zasadniczo. We Włoszech cappuccino, latte pije się jedynie na śniadanie, a po obiedzie kawa musi być mała i mocna, czyli espresso. Jednak są również i podobieństwa, na przykład nasze polskie kopytka nie są tylko naszym daniem narodowym, również jest to bardzo popularne danie we Włoszech.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jedzenie łączy pokoleniaJedzenie łączy pokolenia
      Czy stary czy młody to nieważne. Każdy je, więc temat jest uniwersalny. Poznaj dlaczego jedzenie łączy pokolenia i jak można to wykorzystać do odbudowania zaufania między różnymi grupami społecznymi, często …
    • Rozwiązania przestrzenne w kuchniRozwiązania przestrzenne w kuchni
      W naszej kuchni co dzień dzieje się wiele różnych zajść codziennych takich jak przygotowywanie posiłków czy też robienie dla siebie kawy na cały dzień, aby nasz organizm mógł się nareszcie …
    Strony