postheadericon Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia

Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, ich kuchnia w zasadniczy sposób różni się od rosyjskiej, niemieckiej czy brytyjskiej. We Włoszech ziemniaki jada się sporadycznie, jeżeli już, to najczęściej w postaci frytek. Królują różnego rodzaju makarony, w tym kraju dostępnych jest w handlu kilkaset różnych rodzajów i typów makaronów, praktycznie każdy obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej rozpoczyna się od dania z udziałem makaronu, dopiero potem podawane są mięsa. Kuchnia śródziemnomorska – jak wypowiadają się znawcy od żywienia – jest bardzo zdrowa, dzieje się tak dzięki obecności w tej kuchni bardzo wielu warzyw, jedzonych również do każdego mięsa czy do makaronów. Obecne są w dużym stopniu owoce morza, co również wpływa na zachowanie pro zdrowotnych właściwości pokarmów. W dodatku szerokie zastosowanie ma dobrej jakości oliwa z oliwek, która posiada znakomite ilości tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, wspaniale wpływających na zdrowie i odporność organizmu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinarne nowości
      Obecnie wielu z nas zaczyna coraz większą wagę przykładać do gotowania zdrowych i pożywnych potraw, niestety Fast fordy nie służą naszemu zdrowiu a jak wiadomo treściwe jedzenie stanowi pewnego rodzaju …
    • Smaczne przepisy na potrawy bezmięsne
      Mięso jest podstawowym składnikiem wielu potraw, jakie zwykliśmy jadać. Wiele osób zupełnie nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez mięsa oraz produktów jemu pochodnych, takich jak wędliny czy pasztety. Okazuje się …
    Strony