postheadericon Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia

Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, ich kuchnia w zasadniczy sposób różni się od rosyjskiej, niemieckiej czy brytyjskiej. We Włoszech ziemniaki jada się sporadycznie, jeżeli już, to najczęściej w postaci frytek. Królują różnego rodzaju makarony, w tym kraju dostępnych jest w handlu kilkaset różnych rodzajów i typów makaronów, praktycznie każdy obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej rozpoczyna się od dania z udziałem makaronu, dopiero potem podawane są mięsa. Kuchnia śródziemnomorska – jak wypowiadają się znawcy od żywienia – jest bardzo zdrowa, dzieje się tak dzięki obecności w tej kuchni bardzo wielu warzyw, jedzonych również do każdego mięsa czy do makaronów. Obecne są w dużym stopniu owoce morza, co również wpływa na zachowanie pro zdrowotnych właściwości pokarmów. W dodatku szerokie zastosowanie ma dobrej jakości oliwa z oliwek, która posiada znakomite ilości tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, wspaniale wpływających na zdrowie i odporność organizmu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Różne znane rodzaje pizzyRóżne znane rodzaje pizzy
      Jeśli chodzi o rodzaje pizzy, to każda pizzeria wprowadza swoje nazwy i ma specjalne dodatki. Istnieje jednak kilka rodzajów, przy których ciasto bądź dodatki są podobne we wszystkich lokalach. Najpopularniejsza …
    • Obsługa prawna spółekObsługa prawna spółek
      Własna firma czy spółka?. Praca jest źródłem utrzymania, niestety nie każdy ją ma, choć wielu młodych ludzi po ukończeniu szkoły czy studiów dokłada wszelkich starań, by zdobyć niezależność.Duża część z …
    Strony