postheadericon Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia

Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, ich kuchnia w zasadniczy sposób różni się od rosyjskiej, niemieckiej czy brytyjskiej. We Włoszech ziemniaki jada się sporadycznie, jeżeli już, to najczęściej w postaci frytek. Królują różnego rodzaju makarony, w tym kraju dostępnych jest w handlu kilkaset różnych rodzajów i typów makaronów, praktycznie każdy obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej rozpoczyna się od dania z udziałem makaronu, dopiero potem podawane są mięsa. Kuchnia śródziemnomorska – jak wypowiadają się znawcy od żywienia – jest bardzo zdrowa, dzieje się tak dzięki obecności w tej kuchni bardzo wielu warzyw, jedzonych również do każdego mięsa czy do makaronów. Obecne są w dużym stopniu owoce morza, co również wpływa na zachowanie pro zdrowotnych właściwości pokarmów. W dodatku szerokie zastosowanie ma dobrej jakości oliwa z oliwek, która posiada znakomite ilości tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, wspaniale wpływających na zdrowie i odporność organizmu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Zróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lataZróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lata
      Dieta każdego człowieka żyjące w szybko sposób powinna być maksymalnie zróżnicowana. Organizm nie może otrzymywać przez cały czas zestawu tych samych składników odżywczych. Jest prosty powód takiej zależności. Otrzymywanie cały …
    • Sztuka gotowaniaSztuka gotowania
      Kulinaria jest sztuką, która każdemu z nas kojarzy się z czymś przyjemnym- któż nie chciałby zakosztować potraw przyrządzonych przez prawdziwych wirtuozów sztuki kulinarnej? Kulinaria, choć często nawet nie zdajmy sobie …
    Strony