postheadericon Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia

Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, ich kuchnia w zasadniczy sposób różni się od rosyjskiej, niemieckiej czy brytyjskiej. We Włoszech ziemniaki jada się sporadycznie, jeżeli już, to najczęściej w postaci frytek. Królują różnego rodzaju makarony, w tym kraju dostępnych jest w handlu kilkaset różnych rodzajów i typów makaronów, praktycznie każdy obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej rozpoczyna się od dania z udziałem makaronu, dopiero potem podawane są mięsa. Kuchnia śródziemnomorska – jak wypowiadają się znawcy od żywienia – jest bardzo zdrowa, dzieje się tak dzięki obecności w tej kuchni bardzo wielu warzyw, jedzonych również do każdego mięsa czy do makaronów. Obecne są w dużym stopniu owoce morza, co również wpływa na zachowanie pro zdrowotnych właściwości pokarmów. W dodatku szerokie zastosowanie ma dobrej jakości oliwa z oliwek, która posiada znakomite ilości tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, wspaniale wpływających na zdrowie i odporność organizmu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Bardzo nietypowe potrawyBardzo nietypowe potrawy
      Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu …
    • Przysmaki Warmii i MazurPrzysmaki Warmii i Mazur
      Jednym z celów turystycznych wśród Polaków są Mazury, kraina tysiąca jezior. To tutaj można się oddawać żeglowaniu, pływaniu i odpoczynkowi na łonie natury. Będąc na miejscu warto spróbować miejscowych specjałów. …
    Strony