postheadericon Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia

Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, ich kuchnia w zasadniczy sposób różni się od rosyjskiej, niemieckiej czy brytyjskiej. We Włoszech ziemniaki jada się sporadycznie, jeżeli już, to najczęściej w postaci frytek. Królują różnego rodzaju makarony, w tym kraju dostępnych jest w handlu kilkaset różnych rodzajów i typów makaronów, praktycznie każdy obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej rozpoczyna się od dania z udziałem makaronu, dopiero potem podawane są mięsa. Kuchnia śródziemnomorska – jak wypowiadają się znawcy od żywienia – jest bardzo zdrowa, dzieje się tak dzięki obecności w tej kuchni bardzo wielu warzyw, jedzonych również do każdego mięsa czy do makaronów. Obecne są w dużym stopniu owoce morza, co również wpływa na zachowanie pro zdrowotnych właściwości pokarmów. W dodatku szerokie zastosowanie ma dobrej jakości oliwa z oliwek, która posiada znakomite ilości tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, wspaniale wpływających na zdrowie i odporność organizmu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Do smaku można się przyzwyczaićDo smaku można się przyzwyczaić
      Na świecie istnieje nieskończona wręcz ilość różnego rodzaju smaków i kulinarnych eksperymentów. Warto ogólnie zdawać sobie z tego sprawę, aby czerpać z tych kulturowo-smakowych zależności jak najwięcej pozytywnych emocji. Oczywiście …
    • Kluczowe czynniki sukcesu w trakcie jedzeniaKluczowe czynniki sukcesu w trakcie jedzenia
      Lubimy jeść i nie ma sensu ukrywać. Często jest to jedyna przyjemność, którą mamy w życiu. Praca stresuje, terminy ciągle gonią, a jedynie zjedzony w spokoju posiłek daje nam energię …
    Strony