postheadericon Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia

Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu oprócz tradycyjnych całorocznych dodatków, bazują w kuchni na posiłkach niskokalorycznych w oparciu o sezonowe warzywa, owoce, ryby, owoce morza, drób. Nie ma miejsca na potrawy ciężkie i tłuste. Wysoka temperatura wymaga zmiany produktów żywnościowych. Zamiast gorących zup, na stołach pojawiają się sałatki, których głównym składnikiem są wspaniałe w smaku pomidory. Gdy nadchodzi chłodniejszy, jesienno zimowy okres, posiłki stają się bardziej kaloryczne, w menu częściej pojawia się mięso, kasze, makarony. Oprócz drobiu – mięso wołowe, jagnięcina, tłuste sery, makarony. Zimą człowiek potrzebuje więcej kalorii, w związku z tym szukamy produktów, które w tym pomogą. Produkty tak ‚letnie’ jak ‚zimowe’ pochodzą z najbliższych okolic mieszkańców. Dają gwarancję, że nie są przetworzone chemicznie, zamrożone, są najwyższej jakości. Małe sklepiki oferują mięso ze swoich hodowli, wszelkie przetwory warzywne i owocowe pochodzą z rodzinnych gospodarstw, z domowej produkcji, nie ma w nich żadnej chemii. Jedzenie w zgodzie z zegarem biologicznym przyrody to kwintesencja zdrowia.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jedzenie na dowóz poznańJedzenie na dowóz poznań
      Dowieziemy wam jedzenie. Macie ochotę czasem zjeść coś dobrego we własnym domu ale gotować się wam nie chce? Jasna sprawa, że w takim momencie trzeba po prostu poszukać knajpy albo …
    • Popularność publikacji kulinarnych na rynkuPopularność publikacji kulinarnych na rynku
      W księgarniach oraz sklepach zajmujących się również sprzedażą różnorodnych publikacji możemy odnaleźć działy zajmujące się problematyką gotowania oraz odpowiedniego dobierania składników pokarmowych. Wszystkie te i podobne pozycje książkowe cechuje wysoki …
    Strony