postheadericon Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia

Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu oprócz tradycyjnych całorocznych dodatków, bazują w kuchni na posiłkach niskokalorycznych w oparciu o sezonowe warzywa, owoce, ryby, owoce morza, drób. Nie ma miejsca na potrawy ciężkie i tłuste. Wysoka temperatura wymaga zmiany produktów żywnościowych. Zamiast gorących zup, na stołach pojawiają się sałatki, których głównym składnikiem są wspaniałe w smaku pomidory. Gdy nadchodzi chłodniejszy, jesienno zimowy okres, posiłki stają się bardziej kaloryczne, w menu częściej pojawia się mięso, kasze, makarony. Oprócz drobiu – mięso wołowe, jagnięcina, tłuste sery, makarony. Zimą człowiek potrzebuje więcej kalorii, w związku z tym szukamy produktów, które w tym pomogą. Produkty tak ‚letnie’ jak ‚zimowe’ pochodzą z najbliższych okolic mieszkańców. Dają gwarancję, że nie są przetworzone chemicznie, zamrożone, są najwyższej jakości. Małe sklepiki oferują mięso ze swoich hodowli, wszelkie przetwory warzywne i owocowe pochodzą z rodzinnych gospodarstw, z domowej produkcji, nie ma w nich żadnej chemii. Jedzenie w zgodzie z zegarem biologicznym przyrody to kwintesencja zdrowia.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia otwartaKuchnia otwarta
      Bardzo ciężko jest zwykle zaprojektować swój dom od zera pomimo tego, że mamy mniej więcej wybrany styl w jakim chcielibyśmy go widzieć. Nie mniej jednak cała zabawa polega na dobraniu …
    • Sushi Warszawa Wola Ochota ŻoliborzSushi Warszawa Wola Ochota Żoliborz
      Gdzie dobre sushi w Warszawie?. Od dawna marzyłem od tym, żeby spróbować sushi. Niestety ja pochodzę z małej wsi, gdzie o dobrej restauracji mogę pomarzyć, a w najbliższym otoczeniu mam …
    Strony