postheadericon Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia

Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu oprócz tradycyjnych całorocznych dodatków, bazują w kuchni na posiłkach niskokalorycznych w oparciu o sezonowe warzywa, owoce, ryby, owoce morza, drób. Nie ma miejsca na potrawy ciężkie i tłuste. Wysoka temperatura wymaga zmiany produktów żywnościowych. Zamiast gorących zup, na stołach pojawiają się sałatki, których głównym składnikiem są wspaniałe w smaku pomidory. Gdy nadchodzi chłodniejszy, jesienno zimowy okres, posiłki stają się bardziej kaloryczne, w menu częściej pojawia się mięso, kasze, makarony. Oprócz drobiu – mięso wołowe, jagnięcina, tłuste sery, makarony. Zimą człowiek potrzebuje więcej kalorii, w związku z tym szukamy produktów, które w tym pomogą. Produkty tak ‚letnie’ jak ‚zimowe’ pochodzą z najbliższych okolic mieszkańców. Dają gwarancję, że nie są przetworzone chemicznie, zamrożone, są najwyższej jakości. Małe sklepiki oferują mięso ze swoich hodowli, wszelkie przetwory warzywne i owocowe pochodzą z rodzinnych gospodarstw, z domowej produkcji, nie ma w nich żadnej chemii. Jedzenie w zgodzie z zegarem biologicznym przyrody to kwintesencja zdrowia.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Obiad ze słoiczka, szybko i smacznieObiad ze słoiczka, szybko i smacznie
      Każdy z nas musi przyznać, że są takie dni w naszym życiu, że nawet najbardziej pracowite czy też najlepiej zorganizowane osoby nie mają czasu lub zwyczajnie ochoty na gotowanie obiadu. …
    • Ciekawe przyprawy z różnych stron świataCiekawe przyprawy z różnych stron świata
      Wiele jest czynników, które decydują o tym, jak przygotowywana przez nas potrawa będzie ostatecznie smakować. Niewątpliwie najważniejsze z nich to składniki, jakich użyjemy – wszystkie one będą miały wpływ na …
    Strony