postheadericon Kuchnia sezonowa – najlepsza dla zdrowia

Na południu Europy wyznawana jest zasada – posiłki przyrządza się tylko z sezonowych produktów. Może dlatego tam ludzie cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją, oraz dłużej żyją. Latem, panie domu oprócz tradycyjnych całorocznych dodatków, bazują w kuchni na posiłkach niskokalorycznych w oparciu o sezonowe warzywa, owoce, ryby, owoce morza, drób. Nie ma miejsca na potrawy ciężkie i tłuste. Wysoka temperatura wymaga zmiany produktów żywnościowych. Zamiast gorących zup, na stołach pojawiają się sałatki, których głównym składnikiem są wspaniałe w smaku pomidory. Gdy nadchodzi chłodniejszy, jesienno zimowy okres, posiłki stają się bardziej kaloryczne, w menu częściej pojawia się mięso, kasze, makarony. Oprócz drobiu – mięso wołowe, jagnięcina, tłuste sery, makarony. Zimą człowiek potrzebuje więcej kalorii, w związku z tym szukamy produktów, które w tym pomogą. Produkty tak ‚letnie’ jak ‚zimowe’ pochodzą z najbliższych okolic mieszkańców. Dają gwarancję, że nie są przetworzone chemicznie, zamrożone, są najwyższej jakości. Małe sklepiki oferują mięso ze swoich hodowli, wszelkie przetwory warzywne i owocowe pochodzą z rodzinnych gospodarstw, z domowej produkcji, nie ma w nich żadnej chemii. Jedzenie w zgodzie z zegarem biologicznym przyrody to kwintesencja zdrowia.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Przygotowywanie posiłków w kuchniPrzygotowywanie posiłków w kuchni
      Jeśli chcemy ułatwiać sobie pracę jaką wykonujemy w kuchni, musimy w odpowiedni sposób zaprojektować kuchnię w naszym domu. W tym celu konieczne jest odpowiednie wykorzystanie przestrzeni jaką posiadamy w kuchni. …
    • Dietetyczny posiłekDietetyczny posiłek
      Dietetyczny posiłek jest przede wszystkim stosowany przez osoby, które mają jakoś konkretny cel, skoro stosują określone diety. Na pewno dieta służy głównie odchudzaniu, chociaż są też diety, których celem jest …
    Strony