postheadericon Kuchnia pseudo światowa

Wbrew temu co sądzi większość społeczeństwa, osoby serwujące obiady w domowym zaciszu coraz częściej sięgają po przepisy lub rodzime wariacje na temat przepisów z kuchni całego świata. Tradycyjny mielony coraz częściej wypierany jest przez hamburgera. Rodzima zapiekanka ustępuje miejsca pizzy, zaś gulasz z warzywami zależnie od tego z czym podany staje się daniem chińskim (w wersji z ryżem) lub spaghetti (w wersji z makaronem). Globalizacji nie oparły się nawet kotlety w panierce z piersi kurczaka zwane obecnie nugetsami. Co ciekawe mieszkańcy danych regionów nie są w stanie dojść do tego, dlaczego my daną potrawę nazywamy azjatycką, bałkańską czy meksykańską. Niemniej jednak, hybrydy powstające w naszych kuchniach, bazujące w sumie na rodzinnych składnikach, sposobie podania, i przyrządzenia z przyprawami nieużywanymi tradycyjnie w naszej kuchni, niejednokrotnie dają tak ciekawy efekt, że stają się nie tyle nieudaną kopią zagranicznych specjałów, co nową rdzenną, polską i tradycyjną – acz obco brzmiącą – potrawą.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Nieco inna propozycja śniadaniaNieco inna propozycja śniadania
      Każdy zapewne zdołał się już przyzwyczaić do tego, że śniadanie podawane jest względem kanapek oraz podstawowych produktów takich jak ser, szynka, czy dżem. Nie raz można jednak zafundować sobie nieco …
    • Muffiny podbijają światMuffiny podbijają świat
      Te nietuzinkowe, najczęściej czekoladowe ciasteczka, przygotowywane w specjalnych foremkach, stały się prawdziwych hitem wśród dzisiejszych deserów. Obecne są już niemal w każdej kuchni prowadzonej przez nowoczesną i idącą z duchem …
    Strony