postheadericon Kuchnia indyjska

Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach jadane są dwa lub trzy posiłki w większości składające się z ryżu, marynat, soczewicy i jogurtów. Posiłek serwowany jest na tacach, na których ułożone są miseczki z odpowiednimi daniami mięsnymi. Pokarm jest jedzony palcami. Posiłek kończy podanie orzechów, owoców i nasion. Po jedzeniu wypijany jest napój z korzeni. Charakterystycznymi warzywami kuchni indyjskiej są: fasola, groch, soczewica, ziemniaki (występują rzadko, są bardzo drogie). Hindusi nie spożywają wołowiny, z powodu religii, w większości są wegetarianami, choć zdarzają się osoby spożywające np. drób. Do przyprawiania potraw używane są min.: imbir, papryka chili, curry, gałka muszkatołowa, pieprz, czerwona papryka, goździki, koper włoski, limonka. Charakterystyczną czarodziejską przyprawą jest Gram Masala, specjalność każdej gospodyni domowej (nie ma stałej receptury jest przyrządzany według uznania).

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowiaKuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia
      Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, …
    • Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smakKonfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak
      Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano …
    Strony