postheadericon Kuchnia indyjska

Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach jadane są dwa lub trzy posiłki w większości składające się z ryżu, marynat, soczewicy i jogurtów. Posiłek serwowany jest na tacach, na których ułożone są miseczki z odpowiednimi daniami mięsnymi. Pokarm jest jedzony palcami. Posiłek kończy podanie orzechów, owoców i nasion. Po jedzeniu wypijany jest napój z korzeni. Charakterystycznymi warzywami kuchni indyjskiej są: fasola, groch, soczewica, ziemniaki (występują rzadko, są bardzo drogie). Hindusi nie spożywają wołowiny, z powodu religii, w większości są wegetarianami, choć zdarzają się osoby spożywające np. drób. Do przyprawiania potraw używane są min.: imbir, papryka chili, curry, gałka muszkatołowa, pieprz, czerwona papryka, goździki, koper włoski, limonka. Charakterystyczną czarodziejską przyprawą jest Gram Masala, specjalność każdej gospodyni domowej (nie ma stałej receptury jest przyrządzany według uznania).

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchenka gazowa z palnikiem elektrycznym
      Ostatnio na rynku kuchenek wymyślono połączenie wszystkich zalet kuchenki gazowej i elektrycznej i stworzono kuchenkę gazowo-elektryczną. Kuchenka ta jest stosunkowo droższa od tych pozostałych rodzajów kuchenek, ale w trakcie eksploatacji …
    • Obiad ze słoiczka, szybko i smacznie
      Każdy z nas musi przyznać, że są takie dni w naszym życiu, że nawet najbardziej pracowite czy też najlepiej zorganizowane osoby nie mają czasu lub zwyczajnie ochoty na gotowanie obiadu. …
    Strony