postheadericon Kuchnia indyjska

Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach jadane są dwa lub trzy posiłki w większości składające się z ryżu, marynat, soczewicy i jogurtów. Posiłek serwowany jest na tacach, na których ułożone są miseczki z odpowiednimi daniami mięsnymi. Pokarm jest jedzony palcami. Posiłek kończy podanie orzechów, owoców i nasion. Po jedzeniu wypijany jest napój z korzeni. Charakterystycznymi warzywami kuchni indyjskiej są: fasola, groch, soczewica, ziemniaki (występują rzadko, są bardzo drogie). Hindusi nie spożywają wołowiny, z powodu religii, w większości są wegetarianami, choć zdarzają się osoby spożywające np. drób. Do przyprawiania potraw używane są min.: imbir, papryka chili, curry, gałka muszkatołowa, pieprz, czerwona papryka, goździki, koper włoski, limonka. Charakterystyczną czarodziejską przyprawą jest Gram Masala, specjalność każdej gospodyni domowej (nie ma stałej receptury jest przyrządzany według uznania).

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonoweBlachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe
      Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, …
    • Bardzo nietypowe potrawyBardzo nietypowe potrawy
      Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu …
    Strony