postheadericon Kuchnia indyjska

Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach jadane są dwa lub trzy posiłki w większości składające się z ryżu, marynat, soczewicy i jogurtów. Posiłek serwowany jest na tacach, na których ułożone są miseczki z odpowiednimi daniami mięsnymi. Pokarm jest jedzony palcami. Posiłek kończy podanie orzechów, owoców i nasion. Po jedzeniu wypijany jest napój z korzeni. Charakterystycznymi warzywami kuchni indyjskiej są: fasola, groch, soczewica, ziemniaki (występują rzadko, są bardzo drogie). Hindusi nie spożywają wołowiny, z powodu religii, w większości są wegetarianami, choć zdarzają się osoby spożywające np. drób. Do przyprawiania potraw używane są min.: imbir, papryka chili, curry, gałka muszkatołowa, pieprz, czerwona papryka, goździki, koper włoski, limonka. Charakterystyczną czarodziejską przyprawą jest Gram Masala, specjalność każdej gospodyni domowej (nie ma stałej receptury jest przyrządzany według uznania).

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Meble kuchenne warszawaMeble kuchenne warszawa
      Aranżacja kuchni. Meble do kuchni to kwestia wyboru na bardzo wczesnym etapie urządzania domu. Kuchnia jest miejscem strategicznym, które potrzebuje odpowiedniej aranżacji. Trzeba się w niej czuć nie tylko swobodnie, …
    • Pyszne i zdrowe śniadanie dla dzieciPyszne i zdrowe śniadanie dla dzieci
      Drugie śniadanie szkolne dla dziecka jest bardzo ważne. My, jako rodzice powinniśmy starać się o to, by śniadania te były jak najzdrowsze. Wielu rodziców popełnia błąd, dając swoim dzieciom pieniądze, …
    Strony