postheadericon Koper

Koper to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Nazwa koperku pochodzi od wyrazu „dull”, co dosłownie znaczy „kołysać”, dlatego że herbata z kopru miała właściwości relaksujące i usypiające. Zawiera wiele ważnych substancji odżywczych takich jak: wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, B1, B2, B6, B12, H, ogromną ilość witaminy C oraz inne związki chemiczne. Znalazł zastosowanie w gastronomii, jako dodatek do sałatek, ziemniaków, zup, dań z jaj lub ryb. Wykorzystuje się go także przy kwaszeniu ogórków. Można przyrządzać również sos koperkowy, który doskonale wzbogaci smak mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Należy pamiętać, że nie wolno gotować kopru, bo wtedy traci swój charakterystyczny zapach. Ma także właściwości lecznicze. Do najważniejszych należą: usuwanie trudności z trawieniem, zmniejsza bezsenność, przeciwdziała wzdęciom, pomaga utrzymać higienę jamy ustnej i likwiduje nieprzyjemny zapach, uśmierza kaszel i jest stosowany jako lek przeciw kolce.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak zagospodarować kuchnie?Jak zagospodarować kuchnie?
      Dom jest takim miejscem gdzie praktycznie każdy z nas widzi dla siebie odpowiednie schronienie oraz miejsce przeznaczone z góry na czysty odpoczynek. Dlatego też staramy się już od momentu dorosłości …
    • Mistrz czyli kto rządzi w kuchniMistrz czyli kto rządzi w kuchni
      Mimo wielu opowiastkom prawdziwymi kucharzami są mężczyźni. Kobieta z natury jest bardzo nerwowa i niecierpliwa a w gotowaniu jest to bardzo wielka wada. Wystarczy pójść do restauracji aby przekonać się …
    Strony