postheadericon Koper

Koper to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Nazwa koperku pochodzi od wyrazu „dull”, co dosłownie znaczy „kołysać”, dlatego że herbata z kopru miała właściwości relaksujące i usypiające. Zawiera wiele ważnych substancji odżywczych takich jak: wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, B1, B2, B6, B12, H, ogromną ilość witaminy C oraz inne związki chemiczne. Znalazł zastosowanie w gastronomii, jako dodatek do sałatek, ziemniaków, zup, dań z jaj lub ryb. Wykorzystuje się go także przy kwaszeniu ogórków. Można przyrządzać również sos koperkowy, który doskonale wzbogaci smak mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Należy pamiętać, że nie wolno gotować kopru, bo wtedy traci swój charakterystyczny zapach. Ma także właściwości lecznicze. Do najważniejszych należą: usuwanie trudności z trawieniem, zmniejsza bezsenność, przeciwdziała wzdęciom, pomaga utrzymać higienę jamy ustnej i likwiduje nieprzyjemny zapach, uśmierza kaszel i jest stosowany jako lek przeciw kolce.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Co jest potrzebne w kuchniCo jest potrzebne w kuchni
      Budując dom mamy zawsze możliwość zbudowania go w taki sposób, aby kuchnia była dużym pokojem połączonym z jadalnią. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie w kuchni spędzamy bardzo dużo …
    • Sposób na wspólne wesołe gotowanieSposób na wspólne wesołe gotowanie
      Mężczyźni tak często stwierdzają, że miejsce kobiety jest w kuchni, a prawda wcale nie musi taka być. W rzeczywistości ileż więcej może zyskać związek, w którym ludzie dzielą się obowiązkami, …
    Strony