postheadericon Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak

Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano z róży wino, sporządzano galaretki, płatki róży smażono w miodzie, a do kąpieli używano wody różanej. Róża była nie tylko symbolem miłości, ale także bardzo ważnym dodatkiem w kuchni, ówczesnej kosmetologii i medycynie. Ze względu na delikatność kwiatu, płatki i owoce zbiera się w dni ciepłe i suche. Podstawowymi przetworami z róży są owoce, które się suszy, oraz płatki, które można przechowywać ucierane na zimno z cukrem lub smażone w cukrze. Jedne i drugie mają zastosowanie głównie w cukiernictwie, jako nadzienie do ciast, dodatek do dżemów i konfitur. Różna woda jest powszechnie używana w krajach orientalnych, jako składnik wielu słodyczy. Pączki z najlepszym nadzieniem nigdy nie będą tak dobre, jak z konfiturą z róży. Róża jest rośliną mającą właściwości zdrowotne – ma dużą zawartość witaminy C, działa uspokajająco, pomaga w zwalczaniu bezsenności. Już tylko trzy owoce dzikiej róży zapewniają dzienną dawkę witaminy C.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinaria i smak, kuchniaKulinaria i smak, kuchnia
      Głód jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka- każdy z nas musi jeść, by móc żyć. Właśnie dlatego ludzie od początków swego istnienia dbali miedzy innymi o zaspokojenie tego podstawowego …
    • PierogiPierogi
      Tradycyjna kuchnia polska ma wiele pysznych potraw, jedną z nich są pierogi. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy ma swoje ulubione rarytasy. Pierogi tradycyjne, ruskie, kopytka. Całym sekretem …
    Strony