postheadericon Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak

Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano z róży wino, sporządzano galaretki, płatki róży smażono w miodzie, a do kąpieli używano wody różanej. Róża była nie tylko symbolem miłości, ale także bardzo ważnym dodatkiem w kuchni, ówczesnej kosmetologii i medycynie. Ze względu na delikatność kwiatu, płatki i owoce zbiera się w dni ciepłe i suche. Podstawowymi przetworami z róży są owoce, które się suszy, oraz płatki, które można przechowywać ucierane na zimno z cukrem lub smażone w cukrze. Jedne i drugie mają zastosowanie głównie w cukiernictwie, jako nadzienie do ciast, dodatek do dżemów i konfitur. Różna woda jest powszechnie używana w krajach orientalnych, jako składnik wielu słodyczy. Pączki z najlepszym nadzieniem nigdy nie będą tak dobre, jak z konfiturą z róży. Róża jest rośliną mającą właściwości zdrowotne – ma dużą zawartość witaminy C, działa uspokajająco, pomaga w zwalczaniu bezsenności. Już tylko trzy owoce dzikiej róży zapewniają dzienną dawkę witaminy C.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak rozumiemy słowo kulinaria?
      Większość osób odkrywa swój talent kulinarny dopiero, gdy mają już spory wiek za sobą. Zazwyczaj osoby młode nie lubią gotować, ponieważ wolą iść do restauracji i zapłacić za coś i …
    • Mistrz czyli kto rządzi w kuchni
      Mimo wielu opowiastkom prawdziwymi kucharzami są mężczyźni. Kobieta z natury jest bardzo nerwowa i niecierpliwa a w gotowaniu jest to bardzo wielka wada. Wystarczy pójść do restauracji aby przekonać się …
    Strony