postheadericon Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak

Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano z róży wino, sporządzano galaretki, płatki róży smażono w miodzie, a do kąpieli używano wody różanej. Róża była nie tylko symbolem miłości, ale także bardzo ważnym dodatkiem w kuchni, ówczesnej kosmetologii i medycynie. Ze względu na delikatność kwiatu, płatki i owoce zbiera się w dni ciepłe i suche. Podstawowymi przetworami z róży są owoce, które się suszy, oraz płatki, które można przechowywać ucierane na zimno z cukrem lub smażone w cukrze. Jedne i drugie mają zastosowanie głównie w cukiernictwie, jako nadzienie do ciast, dodatek do dżemów i konfitur. Różna woda jest powszechnie używana w krajach orientalnych, jako składnik wielu słodyczy. Pączki z najlepszym nadzieniem nigdy nie będą tak dobre, jak z konfiturą z róży. Róża jest rośliną mającą właściwości zdrowotne – ma dużą zawartość witaminy C, działa uspokajająco, pomaga w zwalczaniu bezsenności. Już tylko trzy owoce dzikiej róży zapewniają dzienną dawkę witaminy C.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Smaczne przepisy na potrawy bezmięsneSmaczne przepisy na potrawy bezmięsne
      Mięso jest podstawowym składnikiem wielu potraw, jakie zwykliśmy jadać. Wiele osób zupełnie nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez mięsa oraz produktów jemu pochodnych, takich jak wędliny czy pasztety. Okazuje się …
    • Upodobania smakoweUpodobania smakowe
      Każdy z nas ma różne upodobania co do smaku potraw. Jedni z nas lubią dania słodsze, inni bardziej słone, a jeszcze inni kwaśne. Dlatego też, każda osoba w zupełnie inny …
    Strony