postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonoweBlachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe
      Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, …
    • Kuchnia w internecieKuchnia w internecie
      Zdecydowanie dla wielu osób jest to coś nie do pomyślenia. Istnieje bowiem wiele kulinarnych gier, w których należy łączyć składniki zgodnie z przepisem. Nie ma to jednak niczego wspólnego z …
    Strony