postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Desery w różnych miejscachDesery w różnych miejscach
      Desery w niekiedy dość mocno skomplikowanych miejscach, są najbardziej wymyślne, na tyle na ile jest to tylko dla nas możliwe. Można znaleźć przykładowo będące przystosowane do naszych podstawowych zamierzeń, co …
    • Czekoladowe inspiracjeCzekoladowe inspiracje
      Czekolada to afrodyzjak, któremu mało osób tak naprawdę może się oprzeć, bez względu na to, czy znajduje się na wypiekach, czy jest sprzedawana oddzielnie. Znakomitym pomysłem na czekoladowy deser, jest …
    Strony