postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Sztuka gotowaniaSztuka gotowania
      Kulinaria jest sztuką, która każdemu z nas kojarzy się z czymś przyjemnym- któż nie chciałby zakosztować potraw przyrządzonych przez prawdziwych wirtuozów sztuki kulinarnej? Kulinaria, choć często nawet nie zdajmy sobie …
    • Zalety spożywania posiłków w domuZalety spożywania posiłków w domu
      Bardzo zdrowym sposobem odżywiania się jest spożywanie posiłków w domu. Powinniśmy sami dobierać produkty, z których będziemy przygotowywać posiłek i zadbać o to, aby miały jak najwięcej składników niezbędnych do …
    Strony