postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ekspres do kawy z młynkiemEkspres do kawy z młynkiem
      Ekspres do kawy z młynkiem. Często narzekamy na to, że musimy wcześnie wstawać do pracy. Zimowe poranki są najczęściej szare, a za oknem rysują się ujemne temperatury i śnieżyce. Jedynym …
    • Kawa do ekspresuKawa do ekspresu
      Kawa do ekspresu. Wiele osób, żyjących w obecnych czasach, rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy. Niektórzy wybierają parzoną, inni mieloną jednak dla każdego liczy się tak samo, zawarta w niej …
    Strony