postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinaria i jej kształtowanie
      Kulinaria jest sztuką przyrządzania potraw, która rozwijała się na przestrzeni lat, zyskując różne postacie, uzależnione od czynników takich jak region, kultura czy wiara, a także dostępne składniki- zwierzęta, owoce i …
    • Odżywianie kobiet w okresie ciąży
      Nawyki kulinarne kobiet w czasie ciąży mają istotny wpływ na życie i rozwój jej nienarodzonego dziecka. Stąd też wykazuje się szereg zaleceń oraz przeciwwskazań, które każda kobieta powinna wziąć pod …
    Strony