postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Krokiety w sezamieKrokiety w sezamie
      Krokieciki w sezamie? Co powiecie na to przepyszne danie? Jeśli macie pół godziny czasu i macie ochotę na smaczną przystawkę, możecie skusić się na ten przepis, bowiem tylko pół godzinki …
    • Meble kuchenne warszawaMeble kuchenne warszawa
      Aranżacja kuchni. Meble do kuchni to kwestia wyboru na bardzo wczesnym etapie urządzania domu. Kuchnia jest miejscem strategicznym, które potrzebuje odpowiedniej aranżacji. Trzeba się w niej czuć nie tylko swobodnie, …
    Strony