postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Dania i potrawy z makaronu
      Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych produktów żywnościowych. Możemy wykorzystać go jako dodatek do potraw, jak i ich najważniejszy i główny składnik. Wiele jest potraw, które do …
    • Kluczowe czynniki sukcesu w trakcie jedzenia
      Lubimy jeść i nie ma sensu ukrywać. Często jest to jedyna przyjemność, którą mamy w życiu. Praca stresuje, terminy ciągle gonią, a jedynie zjedzony w spokoju posiłek daje nam energię …
    Strony