postheadericon Kilka słów o kuchni niemieckiej

Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również od położenia geograficznego państwa. Co to może oznaczać? Otóż duża ilość smaków, jakie oferuje niemiecka kuchnia jest pochodną potraw przyrządzanych w krajach sąsiednich, czyli Szwajcarii, Polsce, a w szczególności w Austrii. Dlatego też bardzo popularnym posiłkiem na niemieckich stołach jest sznycel po wiedeńsku, czy choćby strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem. W rejonach południowo-zachodnich największym uznaniem cieszą się potrawy na bazie mąki i jajek, a zatem region słynie z wielu klusek i makaronów. Naród niemiecki uważany jest za taki w którym ludzie lubią dobrze zjeść, dlatego dania tutaj serwowane należą do pożywienia wysokokalorycznego i tłustego. Jednak kraj ma także bogate tradycje związane z daniami z warzyw i wieloma wyśmienitymi sałatkami. Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej jest kapusta.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchenka gazowa z palnikiem elektrycznymKuchenka gazowa z palnikiem elektrycznym
      Ostatnio na rynku kuchenek wymyślono połączenie wszystkich zalet kuchenki gazowej i elektrycznej i stworzono kuchenkę gazowo-elektryczną. Kuchenka ta jest stosunkowo droższa od tych pozostałych rodzajów kuchenek, ale w trakcie eksploatacji …
    • Zróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lataZróżnicowane posiłki szansą na zdrowie przez długie lata
      Dieta każdego człowieka żyjące w szybko sposób powinna być maksymalnie zróżnicowana. Organizm nie może otrzymywać przez cały czas zestawu tych samych składników odżywczych. Jest prosty powód takiej zależności. Otrzymywanie cały …
    Strony