postheadericon Jak Polacy jedli kiedyś i dziś

Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej czy mniej pieniędzy – jedzenie musiało być przygotowane zdrowo i smacznie. Z pewnością ludzie mieli mniej problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym jedzeniem – produkty były świeże, stosowane przyprawy – naturalne, nie było konserwantów, polepszaczy smaku, jak to bywa dziś. Mimo, iż kuchnia była bardziej kaloryczna, bardziej tłusta, ciężka, domownicy nie skarżyli się na problemy zdrowotne, a wszelkie ewentualne problemy z niestrawnością zwalczane były ziołowymi nalewkami domowej roboty. Zupy, sosy, obowiązkowo były na wywarach z kości, a powszechnym tłuszczem do smażenia był smalec. Współczesna kuchnia jest zdecydowanie lżejszego kalibru – w niewielu domach podaje się codziennie obiad z dwóch dań, a jeżeli już, to zupa gotowana jest na delikatnym bulionie, lub po prostu na wodzie. Mięso smażymy na dobrym oleju lub oliwie, zjadamy sporo sałatek, surówek, a mimo wszystko, wielu z nas ma problemy z żołądkiem, trawieniem. Czy to świadczy, że jesteśmy dziś delikatniejszej konstrukcji niż kilkadziesiąt lat temu?

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Oświetlenie zewnętrzne ledOświetlenie zewnętrzne led
      Ogród z oświetleniem. Coraz rzadziej spotyka się zupełnie ciemne ogrody, na które pada jedynie światło ulicznej latarni. Polacy chętnie bowiem inwestują w różnego rodzaju oświetlenie zewnętrzne led. To nie tylko …
    • Ekstrakt z aceroliEkstrakt z aceroli
      Nowa broń przeciw grypie. Chłód i wilgoć za oknem sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusów i bakterii. Dodatkowo w okresie zimy i wczesną wiosną, pozbawieni jesteśmy sezonowych warzyw i owoców, brakuje słońca. …
    Strony