postheadericon Jak Polacy jedli kiedyś i dziś

Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej czy mniej pieniędzy – jedzenie musiało być przygotowane zdrowo i smacznie. Z pewnością ludzie mieli mniej problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym jedzeniem – produkty były świeże, stosowane przyprawy – naturalne, nie było konserwantów, polepszaczy smaku, jak to bywa dziś. Mimo, iż kuchnia była bardziej kaloryczna, bardziej tłusta, ciężka, domownicy nie skarżyli się na problemy zdrowotne, a wszelkie ewentualne problemy z niestrawnością zwalczane były ziołowymi nalewkami domowej roboty. Zupy, sosy, obowiązkowo były na wywarach z kości, a powszechnym tłuszczem do smażenia był smalec. Współczesna kuchnia jest zdecydowanie lżejszego kalibru – w niewielu domach podaje się codziennie obiad z dwóch dań, a jeżeli już, to zupa gotowana jest na delikatnym bulionie, lub po prostu na wodzie. Mięso smażymy na dobrym oleju lub oliwie, zjadamy sporo sałatek, surówek, a mimo wszystko, wielu z nas ma problemy z żołądkiem, trawieniem. Czy to świadczy, że jesteśmy dziś delikatniejszej konstrukcji niż kilkadziesiąt lat temu?

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Smacznie i zdrowoSmacznie i zdrowo
      Smaczne i zdrowe dania jak najbardziej pozostają wpisane na stałe w jadłospis wielu osób. Czasami za bardzo wykorzystuje się tylko zdrowe przepisy zapominając o tym, że to, co zagościło w …
    • Dania i potrawy z makaronuDania i potrawy z makaronu
      Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych produktów żywnościowych. Możemy wykorzystać go jako dodatek do potraw, jak i ich najważniejszy i główny składnik. Wiele jest potraw, które do …
    Strony