postheadericon Jak Polacy jedli kiedyś i dziś

Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej czy mniej pieniędzy – jedzenie musiało być przygotowane zdrowo i smacznie. Z pewnością ludzie mieli mniej problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym jedzeniem – produkty były świeże, stosowane przyprawy – naturalne, nie było konserwantów, polepszaczy smaku, jak to bywa dziś. Mimo, iż kuchnia była bardziej kaloryczna, bardziej tłusta, ciężka, domownicy nie skarżyli się na problemy zdrowotne, a wszelkie ewentualne problemy z niestrawnością zwalczane były ziołowymi nalewkami domowej roboty. Zupy, sosy, obowiązkowo były na wywarach z kości, a powszechnym tłuszczem do smażenia był smalec. Współczesna kuchnia jest zdecydowanie lżejszego kalibru – w niewielu domach podaje się codziennie obiad z dwóch dań, a jeżeli już, to zupa gotowana jest na delikatnym bulionie, lub po prostu na wodzie. Mięso smażymy na dobrym oleju lub oliwie, zjadamy sporo sałatek, surówek, a mimo wszystko, wielu z nas ma problemy z żołądkiem, trawieniem. Czy to świadczy, że jesteśmy dziś delikatniejszej konstrukcji niż kilkadziesiąt lat temu?

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia w internecie
      Zdecydowanie dla wielu osób jest to coś nie do pomyślenia. Istnieje bowiem wiele kulinarnych gier, w których należy łączyć składniki zgodnie z przepisem. Nie ma to jednak niczego wspólnego z …
    • Serwis ekspresów do kawy warszawa
      Naprawa ekspresu do kawy. Prowadziłem niewielką kawiarnię. Właściwie przejąłem ją po poprzednim właścicielu. Zrobiłem tylko niewielki remont, aby nadać wnętrzu nowego wyglądu. Jednak wszystkie sprzęty pozostawiłem, gdyż były jeszcze w …
    Strony