postheadericon Jak Polacy jedli kiedyś i dziś

Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej czy mniej pieniędzy – jedzenie musiało być przygotowane zdrowo i smacznie. Z pewnością ludzie mieli mniej problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym jedzeniem – produkty były świeże, stosowane przyprawy – naturalne, nie było konserwantów, polepszaczy smaku, jak to bywa dziś. Mimo, iż kuchnia była bardziej kaloryczna, bardziej tłusta, ciężka, domownicy nie skarżyli się na problemy zdrowotne, a wszelkie ewentualne problemy z niestrawnością zwalczane były ziołowymi nalewkami domowej roboty. Zupy, sosy, obowiązkowo były na wywarach z kości, a powszechnym tłuszczem do smażenia był smalec. Współczesna kuchnia jest zdecydowanie lżejszego kalibru – w niewielu domach podaje się codziennie obiad z dwóch dań, a jeżeli już, to zupa gotowana jest na delikatnym bulionie, lub po prostu na wodzie. Mięso smażymy na dobrym oleju lub oliwie, zjadamy sporo sałatek, surówek, a mimo wszystko, wielu z nas ma problemy z żołądkiem, trawieniem. Czy to świadczy, że jesteśmy dziś delikatniejszej konstrukcji niż kilkadziesiąt lat temu?

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak zrobić idealny sernik?Jak zrobić idealny sernik?
      Sernik jest jednym z najpopularniejszych, ale i najsmaczniejszych ciast, jakie możemy sobie wyobrazić. Z całą pewnością więc, warto nań postawić, jeśli chcemy stworzyć naprawdę dobre danie pod każdym względem. Możliwości …
    • świąteczny obiadświąteczny obiad
      Świąteczny obiad jest bardzo charakterystyczny pod względem ogólnym. Nigdy nie jest to jakiś pospolity, banalny posiłek. Zawsze stara się, aby był on bardziej uroczysty na miarę konkretnego święta. W Boże …
    Strony