postheadericon Jajka a kulinaria potraw świątecznych

Każdy z nas wie, że jaja kurze to nieodzowne elementy składników potrzebnych do przygotowania potraw, gdzie jajka używane są do wyrobu ciast czy też panierowania kotletów. Oczywiste także jest to, że, na co dzień zużywamy ich bardzo wiele, a w okresie świąt i karnawału jeszcze więcej. Warto także wspomnieć, że w sytuacji jakiejkolwiek okazji stajemy przed wyzwaniem przygotowania posiłku dla większej ilości osób. Natomiast w większości przypadków zapominamy o umyciu jaj przed ich użyciem, gdzie powinno nam wejść w nawyk nieustanne mycie produktów spożywczych. Wydawać się może, że jajo jest czyste natomiast na jej powłoce mogą być tysiące bakterii, które powodują choroby. Na szczęście bardzo mało słyszy się o chorobach, stąd wnioskujemy, że nasze organizmy są wystarczająco odporne. Jednakże przed użyciem jaja warto się upewnić, czy jajko jest odpowiednio świeże, aby można było go użyć. Możemy to sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy jajko wrzucić do pojemnika z wodą, gdzie jajo świeże opadnie na dno.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ekspres do kawy z młynkiemEkspres do kawy z młynkiem
      Ekspres do kawy z młynkiem. Często narzekamy na to, że musimy wcześnie wstawać do pracy. Zimowe poranki są najczęściej szare, a za oknem rysują się ujemne temperatury i śnieżyce. Jedynym …
    • Doskonałe sosyDoskonałe sosy
      Sos w potrawie jest uwieńczeniem tego kunsztu. Trzeba tutaj zauważyć, jak bardzo istotną kwestia oddzielają się przede wszystkim konkretne sosy. Bardzo dobrze można w tym wszystkim uwzględnić konieczność zastosowania sosu …
    Strony