postheadericon Insekty na stole

Człowiek, żeby przetrwać musiał często zjadać przeróżne stworzenia, które go otaczały. W wielu wypadkach okazywało się, że są ono wbrew pozorom bardzo smaczne. W ten sposób powstało wiele dań na bazie insektów. Postaram się kilka z nich teraz przybliżyć. W Kambodży możecie spróbować pieczonych tarantul, które sprzedaje się świeżo przyrządzone na różnych targach. Ustawiają się po nie duże kolejki. W Meksyku możecie zjeść popularne taco, ale z dodatkiem grillowanych koników polnych. Jednym z głównych towarów eksportowych Tybetu są larwy Caterpillar fungus, które dodaje się jako składnik wielu potraw. Ich cena dochodzi nawet do 15 tysięcy dolarów za kilogram. W Japonii i Chinach podaje się odpowiednio przygotowane larwy pszczół, które po spożyciu mogą okazać się śmiertelne dla człowieka. Wszystko przez jad wytwarzany w ciele rozwijających się owadów. W Tajlandii można spróbować wędzonych pędraków osiągających imponujące rozmiary. Są one bogatym źródłem białka. Kolejnym azjatyckim przysmakiem są smażone skorpiony, które zjada się niemal w całości bez kolca jadowego. W Afryce natomiast można spróbować potrawy przygotowanej z termitów. Nie dziwcie się jednak tym gustom kulinarnym. Wiele osób nie tknęłoby naszych rarytasów – flaków, móżdżków i tym podobnych dań.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Serwisy internetowe o kuchniach świata
      Wielu współcześnie żyjących ludzi interesują kuchnie świata. Niektórzy są już bowiem znudzeni swoją kuchnią lokalną i w związku z tym chcą poznać nowe możliwości i nowe smaki. Nie każdy jednak …
    • Przepisy z dynią
      Dynia to bardzo smaczne warzywo. Niestety w naszym kraju nie jest ona stosowana często. Nie wiadomo dlaczego wielu z nas nawet nie spróbuje przyrządzić czegoś z dyni. Tak naprawdę, jeżeli …
    Strony