postheadericon Insekty na stole

Człowiek, żeby przetrwać musiał często zjadać przeróżne stworzenia, które go otaczały. W wielu wypadkach okazywało się, że są ono wbrew pozorom bardzo smaczne. W ten sposób powstało wiele dań na bazie insektów. Postaram się kilka z nich teraz przybliżyć. W Kambodży możecie spróbować pieczonych tarantul, które sprzedaje się świeżo przyrządzone na różnych targach. Ustawiają się po nie duże kolejki. W Meksyku możecie zjeść popularne taco, ale z dodatkiem grillowanych koników polnych. Jednym z głównych towarów eksportowych Tybetu są larwy Caterpillar fungus, które dodaje się jako składnik wielu potraw. Ich cena dochodzi nawet do 15 tysięcy dolarów za kilogram. W Japonii i Chinach podaje się odpowiednio przygotowane larwy pszczół, które po spożyciu mogą okazać się śmiertelne dla człowieka. Wszystko przez jad wytwarzany w ciele rozwijających się owadów. W Tajlandii można spróbować wędzonych pędraków osiągających imponujące rozmiary. Są one bogatym źródłem białka. Kolejnym azjatyckim przysmakiem są smażone skorpiony, które zjada się niemal w całości bez kolca jadowego. W Afryce natomiast można spróbować potrawy przygotowanej z termitów. Nie dziwcie się jednak tym gustom kulinarnym. Wiele osób nie tknęłoby naszych rarytasów – flaków, móżdżków i tym podobnych dań.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Co jest potrzebne w kuchniCo jest potrzebne w kuchni
      Budując dom mamy zawsze możliwość zbudowania go w taki sposób, aby kuchnia była dużym pokojem połączonym z jadalnią. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie w kuchni spędzamy bardzo dużo …
    • Dietetyczny posiłekDietetyczny posiłek
      Dietetyczny posiłek jest przede wszystkim stosowany przez osoby, które mają jakoś konkretny cel, skoro stosują określone diety. Na pewno dieta służy głównie odchudzaniu, chociaż są też diety, których celem jest …
    Strony