postheadericon Insekty na stole

Człowiek, żeby przetrwać musiał często zjadać przeróżne stworzenia, które go otaczały. W wielu wypadkach okazywało się, że są ono wbrew pozorom bardzo smaczne. W ten sposób powstało wiele dań na bazie insektów. Postaram się kilka z nich teraz przybliżyć. W Kambodży możecie spróbować pieczonych tarantul, które sprzedaje się świeżo przyrządzone na różnych targach. Ustawiają się po nie duże kolejki. W Meksyku możecie zjeść popularne taco, ale z dodatkiem grillowanych koników polnych. Jednym z głównych towarów eksportowych Tybetu są larwy Caterpillar fungus, które dodaje się jako składnik wielu potraw. Ich cena dochodzi nawet do 15 tysięcy dolarów za kilogram. W Japonii i Chinach podaje się odpowiednio przygotowane larwy pszczół, które po spożyciu mogą okazać się śmiertelne dla człowieka. Wszystko przez jad wytwarzany w ciele rozwijających się owadów. W Tajlandii można spróbować wędzonych pędraków osiągających imponujące rozmiary. Są one bogatym źródłem białka. Kolejnym azjatyckim przysmakiem są smażone skorpiony, które zjada się niemal w całości bez kolca jadowego. W Afryce natomiast można spróbować potrawy przygotowanej z termitów. Nie dziwcie się jednak tym gustom kulinarnym. Wiele osób nie tknęłoby naszych rarytasów – flaków, móżdżków i tym podobnych dań.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kilka słów o kuchni niemieckiejKilka słów o kuchni niemieckiej
      Jeżeli chodzi o to, jak jada się w Niemczech, to można tu powiedzieć o bardzo zróżnicowanej kuchni. Wielość i różność potraw zależy nie tylko od danego regionu kraju, ale również …
    • Obiad niedzielnyObiad niedzielny
      Na pewno obiad niedzielny bardzo konkretnie pozwala nam się tutaj zaprezentować. Można mieć na uwadze konkretny jadłospis na ten czas, który bardzo podkreśli uroczysty charakter takiego posiłku. Nie zjadamy go …
    Strony