postheadericon Gotowanie w XXI wieku

Chwilowe zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania się przerodziło się w ostatnim czasie w wielką falę, modę zmieniającą nawyki konsumenckie milionów ludzi na świecie. Wszystko zaczęło się od budowania wiedzy na temat tego, jak analizować etykiety produktów i co kryje się pod czasami bardzo dziwnymi nazwami wymienionymi w składzie produkty. Wiedza na temat tego, jak wiele pozornie nieszkodliwej ale w globalnym rozrachunku nawet śmiercionośnej chemii dodaje się współcześnie do masowo produkowanych towarów. Wyjściem jest więc wybieranie niestety droższych, ale także znacznie zdrowszych i naturalnych produktów pochodzenia ekologicznego. Nie każde gospodarstwo rolne czy farma zwierząt jest w stanie spełnić wysokie wymagania, jakie ustawodawcy wszystkich rozwiniętych krajów nakładają na przedsiębiorstwa starające się o miano ekologicznego. Prawo do drukowania na opakowaniu swojego produktu słowa ekologiczny czy bio albo fit nie jest jednak zawsze dokładnie precyzowane i wiele firm wykorzystują to do celów handlowych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • świąteczny obiadświąteczny obiad
      Świąteczny obiad jest bardzo charakterystyczny pod względem ogólnym. Nigdy nie jest to jakiś pospolity, banalny posiłek. Zawsze stara się, aby był on bardziej uroczysty na miarę konkretnego święta. W Boże …
    • Kuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowiaKuchnia śródziemnomorska – bogactwo zdrowia
      Pod pojęciem kuchnia śródziemnomorska rozumiemy najczęściej potrawy przyrządzane w państwach, które znajdują się na kontynencie europejskim i wszystkie położone są w basenie Morza Śródziemnego. Klasycznym przykładem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy, …
    Strony