postheadericon Gotowanie w XXI wieku

Chwilowe zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania się przerodziło się w ostatnim czasie w wielką falę, modę zmieniającą nawyki konsumenckie milionów ludzi na świecie. Wszystko zaczęło się od budowania wiedzy na temat tego, jak analizować etykiety produktów i co kryje się pod czasami bardzo dziwnymi nazwami wymienionymi w składzie produkty. Wiedza na temat tego, jak wiele pozornie nieszkodliwej ale w globalnym rozrachunku nawet śmiercionośnej chemii dodaje się współcześnie do masowo produkowanych towarów. Wyjściem jest więc wybieranie niestety droższych, ale także znacznie zdrowszych i naturalnych produktów pochodzenia ekologicznego. Nie każde gospodarstwo rolne czy farma zwierząt jest w stanie spełnić wysokie wymagania, jakie ustawodawcy wszystkich rozwiniętych krajów nakładają na przedsiębiorstwa starające się o miano ekologicznego. Prawo do drukowania na opakowaniu swojego produktu słowa ekologiczny czy bio albo fit nie jest jednak zawsze dokładnie precyzowane i wiele firm wykorzystują to do celów handlowych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Wielki powrót sztuki kulinarnejWielki powrót sztuki kulinarnej
      Nasyciliśmy się już fast foodami i daniami na wynos. Coraz większe zainteresowanie gotowaniem jest widoczne gołym okiem, czy to w telewizji, czy internecie czy też na półkach w księgarniach. Można …
    • Zalety spożywania posiłków w domuZalety spożywania posiłków w domu
      Bardzo zdrowym sposobem odżywiania się jest spożywanie posiłków w domu. Powinniśmy sami dobierać produkty, z których będziemy przygotowywać posiłek i zadbać o to, aby miały jak najwięcej składników niezbędnych do …
    Strony