postheadericon Gotowanie na ekranie

W dobie masowej telewizji dużym powodzeniem cieszą się programy kulinarne o najróżniejszym formacie. Powstają nawet specjalne kanały poświęcone gotowaniu, gdzie znane osoby chwalą się swoimi umiejętnościami i zachęcają do poznawania nowych smaków. W Polsce pierwszy kanałem jest Kuchnia TV, emitowana od 2006 r. Powstała na bazie poprzednich sukcesów różnych programów przyciągających przed telewizory rzeszę ludzi. Jednym z najpopularniejszych gotujących prezenterów jest Robert Makłowicz. Widzów ujęła jego charyzma i zdolność barwnego opowiadania o odwiedzanych miejscach. Sukces tego programu zachęcił inne stacje do stworzenia swoich propozycji kulinarnych-show. Emitowano różnych gotują celebrytów, jednak bez większych sukcesów. Okazało się, że widzowie najbardziej cenią popisy prawdziwych szefów kuchni, np. Karola Okrasy czy Roberta Sowy. Obecnie dużą popularnością cieszą się programy typu reality-show, gdzie znani restauratorzy pomagają podupadającym restauracjom odzyskać renomę. Zaczęło się od Hell’s Kitchen Gordona Ramsay’a, który często w wulgarny sposób zmieniał obliczę lokali. Odpowiedzią na sukces angielskiego programu stał się w Polsce cykl Kuchenne Rewolucje z Magdą Gessler. Dzięki tym wszystkim programom ludzie na całym świecie nauczyli się, że jedzenie to nie tylko paliwo, ale też możliwość świetnej zabawy i eksperymentowania.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak Polacy jedli kiedyś i dziś
      Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej …
    • Zwyczajne i niezwyczajne kanapki
      Z kanapkami ma do czynienia na pewno każdy z nas. Nie tylko jemy na śniadanie, czy kolację, ale także spożywamy je w charakterze przekąski o różnych porach, również podczas pobytu …
    Strony