postheadericon Gotowanie na ekranie

W dobie masowej telewizji dużym powodzeniem cieszą się programy kulinarne o najróżniejszym formacie. Powstają nawet specjalne kanały poświęcone gotowaniu, gdzie znane osoby chwalą się swoimi umiejętnościami i zachęcają do poznawania nowych smaków. W Polsce pierwszy kanałem jest Kuchnia TV, emitowana od 2006 r. Powstała na bazie poprzednich sukcesów różnych programów przyciągających przed telewizory rzeszę ludzi. Jednym z najpopularniejszych gotujących prezenterów jest Robert Makłowicz. Widzów ujęła jego charyzma i zdolność barwnego opowiadania o odwiedzanych miejscach. Sukces tego programu zachęcił inne stacje do stworzenia swoich propozycji kulinarnych-show. Emitowano różnych gotują celebrytów, jednak bez większych sukcesów. Okazało się, że widzowie najbardziej cenią popisy prawdziwych szefów kuchni, np. Karola Okrasy czy Roberta Sowy. Obecnie dużą popularnością cieszą się programy typu reality-show, gdzie znani restauratorzy pomagają podupadającym restauracjom odzyskać renomę. Zaczęło się od Hell’s Kitchen Gordona Ramsay’a, który często w wulgarny sposób zmieniał obliczę lokali. Odpowiedzią na sukces angielskiego programu stał się w Polsce cykl Kuchenne Rewolucje z Magdą Gessler. Dzięki tym wszystkim programom ludzie na całym świecie nauczyli się, że jedzenie to nie tylko paliwo, ale też możliwość świetnej zabawy i eksperymentowania.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinaria i jej kształtowanie
      Kulinaria jest sztuką przyrządzania potraw, która rozwijała się na przestrzeni lat, zyskując różne postacie, uzależnione od czynników takich jak region, kultura czy wiara, a także dostępne składniki- zwierzęta, owoce i …
    • Dziecko też musi się usamodzielniać
      Najlepiej pracy w kuchni uczyć swoje pociechy od najmłodszych lat. Rzecz jasna trzeba zwracać szczególną uwagę na to jakich narzędzi używają w końcu jest to niebezpieczne. Jednak od początku należy …
    Strony