postheadericon Góralskie smaki zza płotu

Góralskie specjały są proste w składnikach jak i w wykonaniu. Górale przez wiele pokoleń byli niemal samowystarczalni, ale nie byli bogatym społeczeństwem. Stąd też kuchnia jest nieskomplikowana, a cały jej urok polega na dobraniu odpowiednich przypraw, które zmieniają smak zwyczajnego w nadzwyczajne. Góralskie gospodynie inspiracji do tworzenia nowych smaków jednego zwykłego ziemniaka szukały czy to w swoim ogrodzie czy też na łąkach i polach. Najczęściej stosowanymi ziołami i przyprawami były i są pietruszka, cebula, koper, lebioda, gorczyca, mięta ale też kminek czy babka lancetowa, liście dębu i wiśni. Prostota osiągnęła swoje szczyty dlatego, że smak był niepowtarzalny, ale przede wszystkim naturalny. Stąd też nawet dzisiaj góralska kuchnia jest kojarzona z niebywałym smakiem potraw. Wystarczy spojrzeć z jakim upodobaniem powstają nowe karczmy o charakterze góralskim starające się odtworzyć smak spod Giewontu. Niewiele zmieniło się na przestrzeni wieków w tej kuchni ponieważ jest ona tak doskonała, że nie wymaga zmian. Jedyną istotną różnicą jest częstsze zastępowanie tłuszczy zwierzęcych mniej kalorycznymi olejami, a śmietany jogurtami. Ta zmiana nie wpływa istotnie na smak za to obniża kaloryczność potraw i sprawia, że są łagodniejsze dla żołądka.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Serwis ekspresów do kawy warszawaSerwis ekspresów do kawy warszawa
      Naprawa ekspresu do kawy. Prowadziłem niewielką kawiarnię. Właściwie przejąłem ją po poprzednim właścicielu. Zrobiłem tylko niewielki remont, aby nadać wnętrzu nowego wyglądu. Jednak wszystkie sprzęty pozostawiłem, gdyż były jeszcze w …
    • Jak zagospodarować kuchnie?Jak zagospodarować kuchnie?
      Dom jest takim miejscem gdzie praktycznie każdy z nas widzi dla siebie odpowiednie schronienie oraz miejsce przeznaczone z góry na czysty odpoczynek. Dlatego też staramy się już od momentu dorosłości …
    Strony