postheadericon Góralskie smaki zza płotu

Góralskie specjały są proste w składnikach jak i w wykonaniu. Górale przez wiele pokoleń byli niemal samowystarczalni, ale nie byli bogatym społeczeństwem. Stąd też kuchnia jest nieskomplikowana, a cały jej urok polega na dobraniu odpowiednich przypraw, które zmieniają smak zwyczajnego w nadzwyczajne. Góralskie gospodynie inspiracji do tworzenia nowych smaków jednego zwykłego ziemniaka szukały czy to w swoim ogrodzie czy też na łąkach i polach. Najczęściej stosowanymi ziołami i przyprawami były i są pietruszka, cebula, koper, lebioda, gorczyca, mięta ale też kminek czy babka lancetowa, liście dębu i wiśni. Prostota osiągnęła swoje szczyty dlatego, że smak był niepowtarzalny, ale przede wszystkim naturalny. Stąd też nawet dzisiaj góralska kuchnia jest kojarzona z niebywałym smakiem potraw. Wystarczy spojrzeć z jakim upodobaniem powstają nowe karczmy o charakterze góralskim starające się odtworzyć smak spod Giewontu. Niewiele zmieniło się na przestrzeni wieków w tej kuchni ponieważ jest ona tak doskonała, że nie wymaga zmian. Jedyną istotną różnicą jest częstsze zastępowanie tłuszczy zwierzęcych mniej kalorycznymi olejami, a śmietany jogurtami. Ta zmiana nie wpływa istotnie na smak za to obniża kaloryczność potraw i sprawia, że są łagodniejsze dla żołądka.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Najbardziej interesująca kuchniaNajbardziej interesująca kuchnia
      Najbardziej interesującym rodzajem kuchni może być dla nas na przykład wiele elementów, powiązanych dość dokładnie z na przykład rzeczami, znajdującymi się w kuchni. Czasami należy jednak zadbać dość dokładnie o …
    • Co to takiego jest?Co to takiego jest?
      Powszechnie wiadomo, że dobra kuchnia zaskakuje nie tylko smakiem, wyglądem estetycznym, ale także sposobem przyrządzenia. Prawda jest jednak taka, że są pewne granice, których nikt nie odważył się przekroczyć, ale …
    Strony