postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak zrobić idealny sernik?Jak zrobić idealny sernik?
      Sernik jest jednym z najpopularniejszych, ale i najsmaczniejszych ciast, jakie możemy sobie wyobrazić. Z całą pewnością więc, warto nań postawić, jeśli chcemy stworzyć naprawdę dobre danie pod każdym względem. Możliwości …
    • Gdzie znajdziemy kuchnie z różnych regionów świata?Gdzie znajdziemy kuchnie z różnych regionów świata?
      Jeśli mamy trochę czasu już w Polsce nie będziemy mieli większych trudności w znalezieniu potrwa z różnych regionów świata. Nie musimy ich szukać w barach, ale znajdziemy je w prowadzonych …
    Strony