postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchenka gazowa z palnikiem elektrycznymKuchenka gazowa z palnikiem elektrycznym
      Ostatnio na rynku kuchenek wymyślono połączenie wszystkich zalet kuchenki gazowej i elektrycznej i stworzono kuchenkę gazowo-elektryczną. Kuchenka ta jest stosunkowo droższa od tych pozostałych rodzajów kuchenek, ale w trakcie eksploatacji …
    • Odżywianie się w restauracjach typu Fast fordOdżywianie się w restauracjach typu Fast ford
      Amerykański styl życia stał się, swego czasu, wyznacznikiem kierunku rozwoju cywilizacyjnego. Napływ nie tylko ludzi, ale także produktów amerykańskich spotkał się z szerokim zainteresowaniem społecznym oraz szybko został przyjęty w …
    Strony