postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • KoperKoper
      Koper to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Nazwa koperku pochodzi od wyrazu „dull”, co dosłownie znaczy „kołysać”, dlatego że herbata z kopru miała właściwości relaksujące …
    • Bardzo nietypowe potrawyBardzo nietypowe potrawy
      Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu …
    Strony