postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Mistrz czyli kto rządzi w kuchniMistrz czyli kto rządzi w kuchni
      Mimo wielu opowiastkom prawdziwymi kucharzami są mężczyźni. Kobieta z natury jest bardzo nerwowa i niecierpliwa a w gotowaniu jest to bardzo wielka wada. Wystarczy pójść do restauracji aby przekonać się …
    • Zapachy z kuchniZapachy z kuchni
      Zapachów podczas gotowania wytwarza się bardzo dużo. Mieszają się ze sobą i tworzą bardzo smakowity bukiet zapachowy, który bardzo często sprawia, że mamy ochotę natychmiast zasiąść do stołu i skosztować …
    Strony