postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak zachować się ze smakiem przy stole obcokrajowców?Jak zachować się ze smakiem przy stole obcokrajowców?
      Jedzenie jest naturalną potrzebą każdego człowieka- jemy codziennie, bo bez jedzenie nie moglibyśmy żyć. W związku z tym jesteśmy niejako „zmuszeni” do tego, by nabrać ogłady i kultury, związanej ze …
    • Jak rozumiemy słowo kulinaria?Jak rozumiemy słowo kulinaria?
      Większość osób odkrywa swój talent kulinarny dopiero, gdy mają już spory wiek za sobą. Zazwyczaj osoby młode nie lubią gotować, ponieważ wolą iść do restauracji i zapłacić za coś i …
    Strony