postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • świąteczny obiad
      Świąteczny obiad jest bardzo charakterystyczny pod względem ogólnym. Nigdy nie jest to jakiś pospolity, banalny posiłek. Zawsze stara się, aby był on bardziej uroczysty na miarę konkretnego święta. W Boże …
    • Sposób na wspólne wesołe gotowanie
      Mężczyźni tak często stwierdzają, że miejsce kobiety jest w kuchni, a prawda wcale nie musi taka być. W rzeczywistości ileż więcej może zyskać związek, w którym ludzie dzielą się obowiązkami, …
    Strony