postheadericon Fuet

Fuet jest to tradycyjny wyrób wędliniarski pochodzący z Katalonii. Ma on postać długiej, cienkiej, ręcznie wyrabianej kiełbaski. Charakteryzuje się ona chropowatą powierzchnią, a także słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji tej kiełbasy najczęściej stosuje się wieprzowy boczek, a także liczne przyprawy, do których należą między innymi pieprz, czosnek, goździki oraz nasiona kolendry. Spoczywa ona potem w naturalnym flaczku. Jest to dobrej jakości wyrób, ponieważ na wytworzenie 100g tej kiełbasy potrzeba 155 gramów mięsa. Cechą charakterystyczną Fuet jest to, że w trakcie procesu dojrzewania kiełbaska pokrywa się pleśnią, co nadaje jej specyficznego smaku. Grzyby odpowiedzialne za pleśń należą do tego samego gatunku, co grzyby determinujące smak camemberta oraz brie. W Hiszpanii Fuet spożywa się na wiele sposobów. Można go jeść na kanapkach, grillować lub dodawać do innych potraw, na przykład do licznych zup. Popularne są również przekąski z Fuet, które mają postać małych szaszłyków.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kotlety z seremKotlety z serem
      Kotlety z serem na pewno będą klasyfikowane do najbardziej smacznych elementów obiadowych podawanych w ciągu dnia. Tutaj osoby z pewnością będą mogło nieco więcej powiedzieć, tym bardziej ze potrawa ta …
    • Przepisy z dyniąPrzepisy z dynią
      Dynia to bardzo smaczne warzywo. Niestety w naszym kraju nie jest ona stosowana często. Nie wiadomo dlaczego wielu z nas nawet nie spróbuje przyrządzić czegoś z dyni. Tak naprawdę, jeżeli …
    Strony