postheadericon Domowe smaki

Domowe smaki, to oczywiście potrawy które od wielu lat są przyrządzane w każdym domu. Nikt chyba nie pogardzi domowym rosołkiem, gotowanym na mięsie i warzywach, albo kapustką z mięsem i grzybami. Nie trudno również w kuchni polskiej o naleśniki, krokiety, knedle z owocami, czy pierogi z soczewicą albo prażuchą. Na deser zawsze możemy usmażyć racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem, lub upiec w piekarniku ciasto – murzynek, zebrę, lub szarlotkę z dodatkiem polskich jabłek. Domowe smaki to również ziemniaki z kotletem schabowym, mielonym, czy z piersi z kurczaka i surówką z pora, buraczków, czy marchewki. To także wachlarz zup tj. pomidorówka, szczawiówka, ogórkowa, zarzutka, ogonowa, fasolowa, grochowa, jarzynowa. Możemy również przyrządzić kurczaka w jabłkach, gruszkach, lub brzoskwiniach. Przepisów na domowe obiadki jest wiele, dużo z nich znamy od babć, czy rodziców. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią podstawowa bazę posiłków. Trudno by było wymienić wszystkie typowo polskie potrawy, które są wykorzystywane przez kucharzy od lat. Wiele z tych potraw regionalnych ma swoje nazwy, nie zawsze znane na innych terytoriach. Domowe obiadki są smaczne, i znacznie zdrowsze od tego, co możemy zjeść na mieście w budkach.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak
      Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano …
    • Kolacja doskonała
      Kolacja nie zawsze wykorzystywana jest, jako jedynie potrawy kanapkowe. Czasami trzeba nieco bardziej postarać się, aby zaimponować drugiej osobie, swoimi zdolnościami oczywiście. Kulinarna strona często szwankuje, jeśli nie ma się …
    Strony