postheadericon Domowe smaki

Domowe smaki, to oczywiście potrawy które od wielu lat są przyrządzane w każdym domu. Nikt chyba nie pogardzi domowym rosołkiem, gotowanym na mięsie i warzywach, albo kapustką z mięsem i grzybami. Nie trudno również w kuchni polskiej o naleśniki, krokiety, knedle z owocami, czy pierogi z soczewicą albo prażuchą. Na deser zawsze możemy usmażyć racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem, lub upiec w piekarniku ciasto – murzynek, zebrę, lub szarlotkę z dodatkiem polskich jabłek. Domowe smaki to również ziemniaki z kotletem schabowym, mielonym, czy z piersi z kurczaka i surówką z pora, buraczków, czy marchewki. To także wachlarz zup tj. pomidorówka, szczawiówka, ogórkowa, zarzutka, ogonowa, fasolowa, grochowa, jarzynowa. Możemy również przyrządzić kurczaka w jabłkach, gruszkach, lub brzoskwiniach. Przepisów na domowe obiadki jest wiele, dużo z nich znamy od babć, czy rodziców. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią podstawowa bazę posiłków. Trudno by było wymienić wszystkie typowo polskie potrawy, które są wykorzystywane przez kucharzy od lat. Wiele z tych potraw regionalnych ma swoje nazwy, nie zawsze znane na innych terytoriach. Domowe obiadki są smaczne, i znacznie zdrowsze od tego, co możemy zjeść na mieście w budkach.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Gdy nie ma czasu na gotowanie?
      Jeśli lubimy gotować, a nie mamy na to czasu na co dzień, możemy zawsze tworzyć bardziej wyszukane potrawy w weekendy. Przygotowywane w domu jedzenie ma wiele walorów. Po pierwsze możemy …
    • Przygotowywanie posiłków w kuchni
      Jeśli chcemy ułatwiać sobie pracę jaką wykonujemy w kuchni, musimy w odpowiedni sposób zaprojektować kuchnię w naszym domu. W tym celu konieczne jest odpowiednie wykorzystanie przestrzeni jaką posiadamy w kuchni. …
    Strony