postheadericon Domowe smaki

Domowe smaki, to oczywiście potrawy które od wielu lat są przyrządzane w każdym domu. Nikt chyba nie pogardzi domowym rosołkiem, gotowanym na mięsie i warzywach, albo kapustką z mięsem i grzybami. Nie trudno również w kuchni polskiej o naleśniki, krokiety, knedle z owocami, czy pierogi z soczewicą albo prażuchą. Na deser zawsze możemy usmażyć racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem, lub upiec w piekarniku ciasto – murzynek, zebrę, lub szarlotkę z dodatkiem polskich jabłek. Domowe smaki to również ziemniaki z kotletem schabowym, mielonym, czy z piersi z kurczaka i surówką z pora, buraczków, czy marchewki. To także wachlarz zup tj. pomidorówka, szczawiówka, ogórkowa, zarzutka, ogonowa, fasolowa, grochowa, jarzynowa. Możemy również przyrządzić kurczaka w jabłkach, gruszkach, lub brzoskwiniach. Przepisów na domowe obiadki jest wiele, dużo z nich znamy od babć, czy rodziców. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią podstawowa bazę posiłków. Trudno by było wymienić wszystkie typowo polskie potrawy, które są wykorzystywane przez kucharzy od lat. Wiele z tych potraw regionalnych ma swoje nazwy, nie zawsze znane na innych terytoriach. Domowe obiadki są smaczne, i znacznie zdrowsze od tego, co możemy zjeść na mieście w budkach.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinaria i smak, kuchniaKulinaria i smak, kuchnia
      Głód jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka- każdy z nas musi jeść, by móc żyć. Właśnie dlatego ludzie od początków swego istnienia dbali miedzy innymi o zaspokojenie tego podstawowego …
    • Kiedy gotować jakie potrawyKiedy gotować jakie potrawy
      Gotowanie ma sprawiać przyjemność. Jak wiadomo jedzenie jest również bardzo dużą przyjemnością, oczywiście jedynie pod warunkiem, że jest dobre i odbywa się to w dobrej i przede wszystkim, bardzo miłej …
    Strony