postheadericon Do smaku można się przyzwyczaić

Na świecie istnieje nieskończona wręcz ilość różnego rodzaju smaków i kulinarnych eksperymentów. Warto ogólnie zdawać sobie z tego sprawę, aby czerpać z tych kulturowo-smakowych zależności jak najwięcej pozytywnych emocji. Oczywiście chodzi też o udoskonalanie codziennego smakowego życia. O czym innym jednak będzie traktował artykuł, a mianowicie o tym jak można przyzwyczaić się do niezbyt ciekawego smaku i czy w ogóle warto to zrobić? Najczęściej negatywne postawy związane z jedzeniem wynosimy z dzieciństwa. Ktoś nas karmił kiedyś czymś niedobrym, a później przez całe życie nie możemy patrzeć na różne typy pożywienia kojarzące się negatywnie. Można jednak przeprogramować swoje zachowanie, ale to wymaga pewnego rodzaju poświęcenia. Trzeba po prostu spróbować danej nielubianej potrawy i małymi kroczkami starać się eksperymentalnie znaleźć w niej coś dobrego. Podsumowując warto pewne procesy zmieniać, a szczególnie te dotyczące odżywania. Niektóre potrawy, których nie lubimy są tak naprawdę nieświadomymi lękami z dzieciństwa. Nie chcesz przecież zachowywać się jak małe dziecko. Spróbuj czegoś czego długo nie lubiłeś i zobacz co z tego wyniknie. Być może w końcu odkryjesz, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Owoce leśne, bogactwo smaków i witaminOwoce leśne, bogactwo smaków i witamin
      Kto z nas nie lubi spacerować po lesie w poszukiwaniu smacznych owoców? Gdy nadchodzi sezon na jagody – borówka czernica, jeżyny, leśne maliny, brusznice, poziomki, możemy każdą wolną chwilę poświęcić …
    • Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska
      Charakterystyczną kuchnią jest kuchnia indyjska. Specyficzność polega na kulturze tego narodu. Hindusi wierzą, że wszelkie pożywienie jest darem bogów dla ludzi, dlatego przygotowanie go wymaga skupienia, szacunku, powagi. W Indiach …
    Strony