postheadericon Dania i potrawy z makaronu

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych produktów żywnościowych. Możemy wykorzystać go jako dodatek do potraw, jak i ich najważniejszy i główny składnik. Wiele jest potraw, które do przygotowania wymagają właśnie makaronu. Są wśród nich zupy, sałatki oraz dania, w których gra on główną rolę, takie jak zapiekanki oraz makarony z sosem. Za ojczyznę makaronu uznaje się dwa kraje – Włochy oraz Chiny, z tym że jednak oba państwa wypracowały własny, unikalny styl produkowania tych klusek. W Europie najbardziej znany jest makaron pochodzący z Włoch, produkowany z mąki oraz jaj, a także innych składników, często zmieniających jego barwę z żółtej na czerwoną (w tym celu najczęściej stosuje się suszone pomidory oraz paprykę) oraz zieloną (tutaj z kolei używany jest szpinak). Coraz częściej spotkać można makaron instant, który nie wymaga gotowania, a jedynie zalania to wrzącą wodą odczekania krótkiej chwili – taki makaron zazwyczaj sprzedawany jest wraz z przyprawami oraz zupą w proszku, które czynią z niego syty i ciepły posiłek, szybki i łatwy w przygotowaniu.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak Polacy jedli kiedyś i dziś
      Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej …
    • Kuchnia otwarta
      Bardzo ciężko jest zwykle zaprojektować swój dom od zera pomimo tego, że mamy mniej więcej wybrany styl w jakim chcielibyśmy go widzieć. Nie mniej jednak cała zabawa polega na dobraniu …
    Strony